Surround 5.1 v SONARU X1

Vše o programu Cakewalk SONAR
Odpovědět
Sonarmusicman
Příspěvky: 135
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Sonarmusicman » 29 bře 2012 10:33

Při vytváření nových projektů mám na výběr z několika šablon (Template), a to:

16 Track Audio
24 Track Audio
Accessibility
Acid Techno
Electronic
Matrix
Normal
Rock
Surround - 5.1
Surround - 7.1
Surround - Quad

Chtěl bych se zeptat, zda je bezpodmínečně nutné vybrat šablonu Surround pro dosažení prostorového zvuku pro domácí kino s reproduktory 5.1 nebo zda mohu vybrat i jinou šablonu - například Normal. Je možné dosáhnout Surroundového efektu i v ostatních šablonách než u šablony Surround? Pokud ano, chtěl bych se také zeptat, jak toho lze dosáhnout. Mohu Surroundového efektu dosáhnout například u šablony Normal při použití nějakého VST pluginu? Pokud ano, jak se tento plugin jmenuje? Lze ho někde stáhnout?

Kelley
Příspěvky: 253
Registrován: 10 bře 2009 14:09

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Kelley » 29 bře 2012 20:13

Bezpodmínečně nutné to není, můžeš začít z čisté vody nebo s šablonou normál. Ale proč nepoužít hotovou šablonu, když už ji tam máš ? Natož si komplikovat život nějakým VSTčkem. Však si ji pak můžeš podle libosti upravit, šablona tě ničím nesvazuje.

Sonarmusicman
Příspěvky: 135
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Sonarmusicman » 29 bře 2012 21:17

Kamaráde, a co když bych to chtěl skusit přeci jenom se šablonou Normal. Nebudeš mít nic proti, když se tě přeci jenom zeptám na to VSTéčko a odkaz na něj? Není třeba již to VST obsaženo v SONARU? Jak se jmenuje? Asi moc otázek najednou :mrgreen:

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od biscuit » 29 bře 2012 22:17

to co si do zadnich kanalu nasmerujes, to ti z nich bude hrat. mozna jsou i vice nez dvoukanalove vsti, ale to je prece uplne jedno...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Pytkin » 29 bře 2012 23:40

mne neni uplne jasne , co by si ocakaval od nejakeho pluginu ? akoze ti vyrobi zo sterea surround ? ten sa vola Unwrap .. ale tusim je len na powercore ..

http://www.tcelectronic.com/unwrappowercore.asp
Obrázek

Uživatelský avatar
jusuf
Příspěvky: 341
Registrován: 28 kvě 2009 22:20

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od jusuf » 30 bře 2012 00:25

Podľa Sonar6 to vyzerá, že nejaké nastavenia sú v Options > Project > Surround kde sa jednotlivým priestorovým pozíciam (predné L/R, zadné L/R...) pridelia výstupné kánaly zvukovky - čiže musí ich Sonar vidieť ako samostatné výstupy. A asi jednotlivé stopy , alebo zbernice potom posielaš na požadované výstupy...
...neviem či to ide ináč, ešte som sa týmto nezaoberal...
Obrázek

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od kexik » 30 bře 2012 10:04

ta sablona imo robi konfiguraciu master sekcie. ked das normal mas len stereo master, toz nechapem ako v tom chces vyrobit 5.1 projekt. ak sa mylim, vopred sa ospravedlnujem, ale myslim ze sa nemylim.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Pytkin » 30 bře 2012 11:57

dobre hovoris .. samozrejme ak chce vyrabat 5.1 , tak sablonu by mal vybrat 5.1 .. aby vystup mal 5.1 zbernicu a mohol smerovat kanaly do nich ..

Sonarmusicman
Příspěvky: 135
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Sonarmusicman » 05 dub 2012 15:27

biscuit píše:to co si do zadnich kanalu nasmerujes, to ti z nich bude hrat. mozna jsou i vice nez dvoukanalove vsti, ale to je prece uplne jedno...
Chtěl bych se zeptat, zda mi bude fungovat ve stereo tracku VST Leslie efekt (efekt rotujících reprobeden) při použití šablony Normal. Ještě jsem to nezkoušel, ale asi to brzo udělám. Jde mi jen o to, abych se zbavil případného zklamání, pokud to nebude fungovat. Jinak se ještě chci zeptat, zda lze do projektu se šablonou Normal vložit track pro zvuk 5.1 a jak to mám udělat, pokud to bude fungovat, tedy jak vložit track pro 5.1 do projektu. :roll:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Pytkin » 05 dub 2012 16:56

bud chces robit 5.1 a vyber 5.1 preset .. alebo stereo a tak daj stereo ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od pavlii » 06 dub 2012 08:39

2petr: Co je to za termín "track pro 5.1"? :shock:

Jinak Petře - co takhle nejmíň polovinu svých dotazů vyzkoušet v praxi - možná by stačilo jen sednout k SONARu a do pár minut máš odpověď (reaguju hlavně na výše zmíněný dotaz o Leslie efektu).

P.

Sonarmusicman
Příspěvky: 135
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Sonarmusicman » 18 dub 2012 12:05

Tak kamarádi. Už jsem si to s tím Surroundem vyzkoušel i u šablony Normal a zjistil jsem, že po vložení nového Tracku, se dá u tohoto Tracku aktivovat New Surround Bus - Surroundová sběrnice. Takže závěr zní: Surround 5.1 se dá aktivovat při použití jakékoliv šablony - například u již zmiňované šablony Normal. :mrgreen:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Pytkin » 18 dub 2012 12:47

ale ved to je logicke nie ? sablona ti len nastavi DAW do nejakeho modu .. ale rucne si vies vsetko prenastavit , ako potrebujes ..

Sonarmusicman
Příspěvky: 135
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: Surround 5.1 v SONARU X1

Příspěvek od Sonarmusicman » 25 dub 2012 11:00

Ahoj kamarádi. Nevíte někdo kde se dá pořídit Joystick pro SONAR na ovládání prostorového zvuku (Surround) a za kolik se prodává? Nechci nic drahého, spíš něco pro začátečníky.

Odpovědět