Zpoždění - čím to je?

Vše o programu Cakewalk SONAR
Sonarmusicman
Příspěvky: 129
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od Sonarmusicman » 14 říj 2013 09:28

Ahoj kamarádi.
Do první stopy jsem vložil VST SI-Drum Kit (midi stopu).
Při převádění a nahrávání do Audio stopy dochází ke zpoždění začátku nahrávání v délce jednoho taktu.
Pokoušel jsem se měnit latenci od minima do maxima, ale bez úspěchu.
Co bych měl vyzkoušet, abych se tohoto problému zbavil?
Díky moc za rady.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od pavlii » 14 říj 2013 09:36

Jako, že je ta audio stopa o takt posunutá nebo to vynechá první takt?

P.

Sonarmusicman
Příspěvky: 129
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od Sonarmusicman » 14 říj 2013 11:03

Jako, že je ta audio stopa o takt posunutá nebo to vynechá první takt?

Odpověď: Nahrávka v audio stopě je zpožděná o jeden takt - tedy, že záznam v audio stopě je o jeden takt zpožděný oproti MIDI stopě s VST instrumentem, kterou převádím do audio stopy.

Snad je to srozumitelné.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od pavlii » 14 říj 2013 11:06

Jak je prováděn ten převod MIDI > Audio? Pokud je to realtime nahráváním, proč to dělat tak složitě a nerenderovat audio rovnou (je to minimálně rychlejší)? Problém bude přetrvávat i pak?

P.

Sonarmusicman
Příspěvky: 129
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od Sonarmusicman » 14 říj 2013 11:12

Dělám to realtime nahráváním. Co je to: nerenderovat?
Naposledy upravil(a) Sonarmusicman dne 14 říj 2013 11:14, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od pavlii » 14 říj 2013 11:13

SONAR neumí MIDI stopu s VSTi vyrenderovat (=vyexportovat) jako audio? Čili aniž by člověk musel stopu přehrávat a nahrávat v reálném čase...

P.

Sonarmusicman
Příspěvky: 129
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od Sonarmusicman » 14 říj 2013 11:52

Můžeš mi krok za krokem napsat, jak MIDI stopu s VSTi vyrenderovat? Abych na to nemusel přijít metodou pokus - omyl. Zkoušel jsem se dívat do knížky, ale nepodařilo se mi v ní najít postup. Moc dík.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od pavlii » 14 říj 2013 11:55

Petře - já to nevím :-D já nejsem SONARista ;-) V Cubase je to v rámci standardního Export Audio dialogu, SOLO je na příslušné MIDI stopě a pro ulehčení další práce se zaškrtnou položky Import To Audio Track a Import To Pool (ale obě lze udělat i posléze ručně).

Pokud jsi to nevyčetl z manuálu, tak je třeba nějakého SONARisty 8)

P.

EDIT: Jinak je to strana 864 - "Converting your soft synth tracks to audio".

langys
Příspěvky: 32
Registrován: 05 črc 2012 22:57

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od langys » 20 říj 2013 20:52

není jednodušší tu stopu "zmrazit" ???
klikni na midi stopu pravý tlačítkem > FREEZE > Freeze Synth

Ulevíš zátěži procesoru, navíc stopu lze editovat, eventuelně na ni lze pověsit i nějaký VST efekt. Zde je potřeba, ale nejprve odškrtnout
přes FREEZE > Freeze Options záložku "Track FX", tím docíliš toho, že můžeš editovat/přidávat/ubírat VST efekty i po té co stopu zmrazíš. Dotatečně to lze ještě nastavit, když klikneš pravým tlačítkem do míst kde vkládáš VST efekt a v nabídkovém okně odškrtneš "Bypass Bin".

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od pavlii » 20 říj 2013 22:35

To je skoro totéž - prakticky záleží jen na tom, jestli bude v té stopě chtít dál něco dělat na úrovni MIDI nebo ne.

P.

langys
Příspěvky: 32
Registrován: 05 črc 2012 22:57

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od langys » 20 říj 2013 23:31

každopádně je to rychlejší, efektivnější, jednoduší a variabilnější řešení :) minimálně na úrovni Sonaru
Mě by spíše zajímalo z jakého důvodu to chce vlastně převádět na audio stopu? Nestíhá počítač Petře?

btw: pokud je posunutý přesně o jeden takt, tak není nic jednoduššího, než to nahraný zase o ten jeden takt posunout zpět :)))

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od pavlii » 21 říj 2013 00:01

Mno jen odhaduji, že časová úspora nebude významná, ale plus fakt je rozhodně ten, že neztratí možnost rychlého "přepnutí" zpět do MIDI roviny a udělat změny na úrovni VSTi.

Jinak otázka celkem dobrá, odpověď jsi možná naznačil.

K tomu "btw" - dělat zbytečnou práci by mě osobně nebavilo 8)

P.

Sonarmusicman
Příspěvky: 129
Registrován: 20 bře 2012 18:15

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od Sonarmusicman » 17 lis 2013 11:16

langys píše: Mě by spíše zajímalo z jakého důvodu to chce vlastně převádět na audio stopu? Nestíhá počítač Petře?
MIDI stopy se v Sonaru musí převádět na Audio stopy, pokud chceš z projektu s příponou CWP (CakeWalk Project) udělat WAV, případně MP3. Projekty CWP často obsahují MIDI stopy, které se musí převádět. Jinou cestu a variantu jsem v návodu k Sonaru nenašel.

rastis
Příspěvky: 2882
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od rastis » 17 lis 2013 13:27

mam pocit, ze tu ide o zasadne nepochopenie prace s nahravacim SW.

*.cwp je projekt, v ktorom moze byt hocico, audio ako wavy alebo aj iny format, MIDI, efekty, atd... pokial to mas v rozrobenom stadiu, nie je dovod nieco konvertovat, proste ten projekt mas, pracujes s nim, editujes, nahravas do neho, mixujes ho, atd... v momente ked si povies, ze hotovo, tak to cele vyexportujes (vyrenderujes) do finalneho audio formatu a to je vsetko. urcite nemusis vopred exportovat samostatne MIDI, ani cokolvek, vsak naco by si to robil...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Zpoždění - čím to je?

Příspěvek od pavlii » 17 lis 2013 21:05

petr.sadek píše:
langys píše: Mě by spíše zajímalo z jakého důvodu to chce vlastně převádět na audio stopu? Nestíhá počítač Petře?
MIDI stopy se v Sonaru musí převádět na Audio stopy, pokud chceš z projektu s příponou CWP (CakeWalk Project) udělat WAV, případně MP3. Projekty CWP často obsahují MIDI stopy, které se musí převádět. Jinou cestu a variantu jsem v návodu k Sonaru nenašel.
MIDI stopy routované do VSTi (virtuálních nástrojů) se chovají jako standardní audio stopy, co se exportu mixu týče. Pouze MIDI stopy routované do externích tónových generátorů/syntezátorů (=HW) je potřeba před finálním exportem nahrát do audio stopy/stop.

Aneb standardní práce jako všude jinde.

P.

Odpovědět