zdravím ..pořád nevím co je to automatizace ve fruitinách ..... zatím jsem to nikde nevyčetl nebo nepochopil ..
může někdo prosím dát nějaký příklad ?? k čemu automatizace je a jak se s ní pracuje ???
Automatizace co je to ??
Re: Automatizace co je to ??
Pokud chceš dodat trochu života svým trackům, tak se bez automatizace neobejdeš. V principu, když to vysvětlím polopaticky, tak se jedná o to, že prakticky jakémukoli ovladači - knobu - faderu v FL můžeš přiřadit automatizaci - tvz. "automation clip", kterej pak ovládá parametr který mu navolíš, tusíš s ním nemusíš kroutit ručně.
Abych to neokecaval, tak si v FL klikni pravým tlačítkem myši třeba v okně step sekvenceru na volume knob u samplu nebo instrumentu - otevře se ti roletka a tam klikni na "Create automation clip". V playlistu se ti vytvoří novej klip s lineární linkou, tu si můžeš prodloužit do prava nebo doleva jak chceš v čase a hlavně pomocí pravého tláčítka "kreslíš" body směrem nahoru / dolu, s tím, že linka níže znamená menší volume a opačně. Hlasitost toho VST nebo samplu se pak bude automaticky řídit podle té linky. Vytvořit automatizaci můžeš k jakémukoli efektu, pluginu nebo VSTi instrumentu - čili třeba aplikoval proměnlivé Q filtru, feedback u delaye atd. V neposlední řadě můžeš automatizovat bypass, čili spuštění a vypnutí efektu. Zkrátka všechno.
AUTOMATIZACE plně nahrazuje činnost rukou při renderu. Automatizaci nemusíš jen kreslit, můžeš jí i přímo nahrát a parametr ovládat ručně (myší nebo kontrolerem) pro autentičnost.
PS: U nativních pluginů a celého prostědí v FL funguje skoro vždy "Create automation clip". U pluginu jinych vyrobců vyrobcu je postup podobny, nicmene jiny, tak se pak kdyztak ozvi.
Abych to neokecaval, tak si v FL klikni pravým tlačítkem myši třeba v okně step sekvenceru na volume knob u samplu nebo instrumentu - otevře se ti roletka a tam klikni na "Create automation clip". V playlistu se ti vytvoří novej klip s lineární linkou, tu si můžeš prodloužit do prava nebo doleva jak chceš v čase a hlavně pomocí pravého tláčítka "kreslíš" body směrem nahoru / dolu, s tím, že linka níže znamená menší volume a opačně. Hlasitost toho VST nebo samplu se pak bude automaticky řídit podle té linky. Vytvořit automatizaci můžeš k jakémukoli efektu, pluginu nebo VSTi instrumentu - čili třeba aplikoval proměnlivé Q filtru, feedback u delaye atd. V neposlední řadě můžeš automatizovat bypass, čili spuštění a vypnutí efektu. Zkrátka všechno.
AUTOMATIZACE plně nahrazuje činnost rukou při renderu. Automatizaci nemusíš jen kreslit, můžeš jí i přímo nahrát a parametr ovládat ručně (myší nebo kontrolerem) pro autentičnost.
PS: U nativních pluginů a celého prostědí v FL funguje skoro vždy "Create automation clip". U pluginu jinych vyrobců vyrobcu je postup podobny, nicmene jiny, tak se pak kdyztak ozvi.
Tak i já jsem chytřejší.Díky za super polopatický výklad.Kolikrát jsem přemýšlel,jak nastavit to,aby efekt nabýhal postupně,nebo aby se měnil,bez toho aniž bych dělal psí kusy. 
Dělám v Cubase 4LE,tak snad to tam taky takhle nějak půjde.

Děkuju Delay ....já se ve fruitech vždy trápil ....všechno jsem dělal myší různý změny zvuků atd ....a nemoh jsem dělat všechno najednou ...tuto mi hodně pomůže
můžeš se rozepsat ještě o tom bypassu ??

V Cubase je to jinak a do jisté míry přehlednější, v FL zase rychlejší.Dreamgate píše:Tak i já jsem chytřejší.Díky za super polopatický výklad.Kolikrát jsem přemýšlel,jak nastavit to,aby efekt nabýhal postupně,nebo aby se měnil,bez toho aniž bych dělal psí kusy.
Takže v Cubase si stačí rokliknout buď "+" nebo "šipečku" v levém spodním rohu u jakékoli stopy, tam si ve vokýnku vybereš co chceš automatizovat (volume, pan, FX v insert i send slotech) a pak už jen kreslíš tužkou linku. Nezapomen si zaponout zelený "R" - read u stopy, jinak se automatizace neuplatní.
Bypass - přerušení efektu. Zkrátka si dáš na stopu třeba delay a chces ho aplikovat jen treba v 10s té stopy, tak si ho nastavis, na mixu u prislusneho kanalu, kde mas sloty s efektama si kliknes pravym talcitkem na tu zelenou kontrolku - vytvoris autom. clip (kreslis - do pulky je efekt off, od pulky on), čili se ti pak pousti ten efekt podle ty linky v autom. clipu.G.R.O.K píše:Děkuju Delay ....já se ve fruitech vždy trápil ....všechno jsem dělal myší různý změny zvuků atd ....a nemoh jsem dělat všechno najednou ...tuto mi hodně pomůže![]()
Neboj se experimentovat, udelej si nesmyslnej projekt a zkus automatizovat co te napadne.
delay píše:V Cubase je to jinak a do jisté míry přehlednější, v FL zase rychlejší.Dreamgate píše:Tak i já jsem chytřejší.Díky za super polopatický výklad.Kolikrát jsem přemýšlel,jak nastavit to,aby efekt nabýhal postupně,nebo aby se měnil,bez toho aniž bych dělal psí kusy.
Takže v Cubase si stačí rokliknout buď "+" nebo "šipečku" v levém spodním rohu u jakékoli stopy, tam si ve vokýnku vybereš co chceš automatizovat (volume, pan, FX v insert i send slotech) a pak už jen kreslíš tužkou linku. Nezapomen si zaponout zelený "R" - read u stopy, jinak se automatizace neuplatní.
dík moc

Díky moc Delay