Automatizace co je to ??

Trackery, Reason, FL Studio...
Odpovědět
G.R.O.K

Automatizace co je to ??

Příspěvek od G.R.O.K »

zdravím ..pořád nevím co je to automatizace ve fruitinách ..... zatím jsem to nikde nevyčetl nebo nepochopil ..

může někdo prosím dát nějaký příklad ?? k čemu automatizace je a jak se s ní pracuje ???

delay

Re: Automatizace co je to ??

Příspěvek od delay »

Pokud chceš dodat trochu života svým trackům, tak se bez automatizace neobejdeš. V principu, když to vysvětlím polopaticky, tak se jedná o to, že prakticky jakémukoli ovladači - knobu - faderu v FL můžeš přiřadit automatizaci - tvz. "automation clip", kterej pak ovládá parametr který mu navolíš, tusíš s ním nemusíš kroutit ručně.

Abych to neokecaval, tak si v FL klikni pravým tlačítkem myši třeba v okně step sekvenceru na volume knob u samplu nebo instrumentu - otevře se ti roletka a tam klikni na "Create automation clip". V playlistu se ti vytvoří novej klip s lineární linkou, tu si můžeš prodloužit do prava nebo doleva jak chceš v čase a hlavně pomocí pravého tláčítka "kreslíš" body směrem nahoru / dolu, s tím, že linka níže znamená menší volume a opačně. Hlasitost toho VST nebo samplu se pak bude automaticky řídit podle té linky. Vytvořit automatizaci můžeš k jakémukoli efektu, pluginu nebo VSTi instrumentu - čili třeba aplikoval proměnlivé Q filtru, feedback u delaye atd. V neposlední řadě můžeš automatizovat bypass, čili spuštění a vypnutí efektu. Zkrátka všechno.

AUTOMATIZACE plně nahrazuje činnost rukou při renderu. Automatizaci nemusíš jen kreslit, můžeš jí i přímo nahrát a parametr ovládat ručně (myší nebo kontrolerem) pro autentičnost.

PS: U nativních pluginů a celého prostědí v FL funguje skoro vždy "Create automation clip". U pluginu jinych vyrobců vyrobcu je postup podobny, nicmene jiny, tak se pak kdyztak ozvi.

Dreamgate

Příspěvek od Dreamgate »

Tak i já jsem chytřejší.Díky za super polopatický výklad.Kolikrát jsem přemýšlel,jak nastavit to,aby efekt nabýhal postupně,nebo aby se měnil,bez toho aniž bych dělal psí kusy. :)
Dělám v Cubase 4LE,tak snad to tam taky takhle nějak půjde.

G.R.O.K

Příspěvek od G.R.O.K »

Děkuju Delay ....já se ve fruitech vždy trápil ....všechno jsem dělal myší různý změny zvuků atd ....a nemoh jsem dělat všechno najednou ...tuto mi hodně pomůže :)

můžeš se rozepsat ještě o tom bypassu ??

delay

Příspěvek od delay »

Dreamgate píše:Tak i já jsem chytřejší.Díky za super polopatický výklad.Kolikrát jsem přemýšlel,jak nastavit to,aby efekt nabýhal postupně,nebo aby se měnil,bez toho aniž bych dělal psí kusy. :)
V Cubase je to jinak a do jisté míry přehlednější, v FL zase rychlejší.
Takže v Cubase si stačí rokliknout buď "+" nebo "šipečku" v levém spodním rohu u jakékoli stopy, tam si ve vokýnku vybereš co chceš automatizovat (volume, pan, FX v insert i send slotech) a pak už jen kreslíš tužkou linku. Nezapomen si zaponout zelený "R" - read u stopy, jinak se automatizace neuplatní.

delay

Příspěvek od delay »

G.R.O.K píše:Děkuju Delay ....já se ve fruitech vždy trápil ....všechno jsem dělal myší různý změny zvuků atd ....a nemoh jsem dělat všechno najednou ...tuto mi hodně pomůže :)

můžeš se rozepsat ještě o tom bypassu ??
Bypass - přerušení efektu. Zkrátka si dáš na stopu třeba delay a chces ho aplikovat jen treba v 10s té stopy, tak si ho nastavis, na mixu u prislusneho kanalu, kde mas sloty s efektama si kliknes pravym talcitkem na tu zelenou kontrolku - vytvoris autom. clip (kreslis - do pulky je efekt off, od pulky on), čili se ti pak pousti ten efekt podle ty linky v autom. clipu.

Neboj se experimentovat, udelej si nesmyslnej projekt a zkus automatizovat co te napadne.

Dreamgate

Příspěvek od Dreamgate »

delay píše:
Dreamgate píše:Tak i já jsem chytřejší.Díky za super polopatický výklad.Kolikrát jsem přemýšlel,jak nastavit to,aby efekt nabýhal postupně,nebo aby se měnil,bez toho aniž bych dělal psí kusy. :)
V Cubase je to jinak a do jisté míry přehlednější, v FL zase rychlejší.
Takže v Cubase si stačí rokliknout buď "+" nebo "šipečku" v levém spodním rohu u jakékoli stopy, tam si ve vokýnku vybereš co chceš automatizovat (volume, pan, FX v insert i send slotech) a pak už jen kreslíš tužkou linku. Nezapomen si zaponout zelený "R" - read u stopy, jinak se automatizace neuplatní.

dík moc :wink:

G.R.O.K

Příspěvek od G.R.O.K »

Díky moc Delay

delay

Příspěvek od delay »

Janě Guys :wink:

Odpovědět