DAW pro skládání filmové a elektronické hudby
DAW pro skládání filmové a elektronické hudby
Ahoj všem,
dlouho již sháním vhodný software pro skládání filmové a elektronické hudby. Začal jsem se lovit na internetu a narazil také na toto fórum. Chtěl jsem Vás tímto poprosit o radu, případně správné nasměrování ohledně vhodného výběru SW pro záznam mých nápadů.
Již dlouho se prohrabávám různými diskuzemi v angličtině a některé aplikace i vyzkoušel, ale všechny vyzkoušet je takřka nemožné (Cubase po mě chce klíč). Aplikace by měla podporovat virtuální nástroje a preferuji jednoduchost s tím, že hodně pracuji s dynamikou jednotlivých nástrojů. Zvukařině v podstatě nerozumím, ale vystudoval jsem hudební teorii i jeden akustický nástroj. Rozpočet je do 30 tis, určitě do toho nepočítám sadu efektů a virtuálních nástrojů, ty bych rád nakoupil zvlášť.
K čemu tedy aplikaci potřebuji?
-tvorba podkladů pro reklamu
-filmová hudba (využití symfonického orchestru pomocí "Symphonic Orchestra Virtual Instrument", efekty, elektronická hudba apod.)
-znělky a spoty (internet, televize, radio)
-volná tvorba (většinou smyčce, klavír, synth zvuky)
Již zakoupený HW?
-Notebook, Windows 7 64bit, 8GB RAM, CPU i5 2.5 GHz. Zvukovou kartu bych velmi rád přímo do notebooku, bohužel jsem našel pouze Echo Audio I/O Express Card, pokud mi pomůžete s výběrem, tak budu velmi vděčen, preferuji mobilitu.
-Starší Yamaha Clavinova jako master keyboard, uvažuji o nákupu Yamaha Motif
Již zakoupený SW?
-Symphonic Orchestra Virtual Instrument
-Pianoteq
-Sytrus
-zde taktéž zdaleka nemám představu o možnostech na trhu a radu bych velmi uvítal.
Najde se někdo, kdo mi prosím věnuje pár vět? Samozřejmě jsem schopen informace doplnit.
Děkuji velice.
Ludwan
dlouho již sháním vhodný software pro skládání filmové a elektronické hudby. Začal jsem se lovit na internetu a narazil také na toto fórum. Chtěl jsem Vás tímto poprosit o radu, případně správné nasměrování ohledně vhodného výběru SW pro záznam mých nápadů.
Již dlouho se prohrabávám různými diskuzemi v angličtině a některé aplikace i vyzkoušel, ale všechny vyzkoušet je takřka nemožné (Cubase po mě chce klíč). Aplikace by měla podporovat virtuální nástroje a preferuji jednoduchost s tím, že hodně pracuji s dynamikou jednotlivých nástrojů. Zvukařině v podstatě nerozumím, ale vystudoval jsem hudební teorii i jeden akustický nástroj. Rozpočet je do 30 tis, určitě do toho nepočítám sadu efektů a virtuálních nástrojů, ty bych rád nakoupil zvlášť.
K čemu tedy aplikaci potřebuji?
-tvorba podkladů pro reklamu
-filmová hudba (využití symfonického orchestru pomocí "Symphonic Orchestra Virtual Instrument", efekty, elektronická hudba apod.)
-znělky a spoty (internet, televize, radio)
-volná tvorba (většinou smyčce, klavír, synth zvuky)
Již zakoupený HW?
-Notebook, Windows 7 64bit, 8GB RAM, CPU i5 2.5 GHz. Zvukovou kartu bych velmi rád přímo do notebooku, bohužel jsem našel pouze Echo Audio I/O Express Card, pokud mi pomůžete s výběrem, tak budu velmi vděčen, preferuji mobilitu.
-Starší Yamaha Clavinova jako master keyboard, uvažuji o nákupu Yamaha Motif
Již zakoupený SW?
-Symphonic Orchestra Virtual Instrument
-Pianoteq
-Sytrus
-zde taktéž zdaleka nemám představu o možnostech na trhu a radu bych velmi uvítal.
Najde se někdo, kdo mi prosím věnuje pár vět? Samozřejmě jsem schopen informace doplnit.
Děkuji velice.
Ludwan
Re: DAW pro skládání filmové a elektronické hudby
Ahoj, vitej na foru.
Pro tve potreby bude vyhovovat v podstate jakykoliv dospely DAW, ktery je dnes na trhu. Ja pouzivam Cubase a krom jineho v nem delam presne to, co od nej pozadujes i ty. Myslim, ze by ti stacila i levnejsi verze Studio. A ano, musis si k nemu koupit i klic. Ale vyhovovat by mohl v podstate jakykoliv DAW, ktery je dnes na trhu. Mozna by nebylo spatne vyzkouset Reaper, ktery si muzes stahnout a vyzkouset zdarma a ma i pomerne levnou licenci.
Zvukovou kartu nemusis kupovat nutne pro express card, ale muzes zkusit i USB nebo Firewire (IEEE 1394, pokud tedy tvuj notebook ma tohle rozhrani).
Neni mi jasne, na co by ti byl ten Motif.
Jiz zakoupeny sw je v celkem pohode, takze preju prijemne tvoreni;)
Pro tve potreby bude vyhovovat v podstate jakykoliv dospely DAW, ktery je dnes na trhu. Ja pouzivam Cubase a krom jineho v nem delam presne to, co od nej pozadujes i ty. Myslim, ze by ti stacila i levnejsi verze Studio. A ano, musis si k nemu koupit i klic. Ale vyhovovat by mohl v podstate jakykoliv DAW, ktery je dnes na trhu. Mozna by nebylo spatne vyzkouset Reaper, ktery si muzes stahnout a vyzkouset zdarma a ma i pomerne levnou licenci.
Zvukovou kartu nemusis kupovat nutne pro express card, ale muzes zkusit i USB nebo Firewire (IEEE 1394, pokud tedy tvuj notebook ma tohle rozhrani).
Neni mi jasne, na co by ti byl ten Motif.
Jiz zakoupeny sw je v celkem pohode, takze preju prijemne tvoreni;)
Teď jede akce Cubase 6.5 Trial 30 dní vyzkoušení zdarma. USB klíč , ale je potřeba.
http://www.disk.cz/disk/views.csp?!AV,1197
http://www.disk.cz/disk/views.csp?!AV,1197
Někde jsem četl, že pro skládání filmové hudby je prý oblíbený Digital Performer, teď už je nebo brzy bude i pro Windows, ale dělá s ním poměrně málo lidí, takže se hůř hledají rady a informace.
-
- Profesionál
Nevim jak nyní, ale cca 5-7 let nazpět tomu tak skutečně bylo a to především v Americe. Dneska už si myslim, že je situace zase trošku jiná.
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
Ahoj,
děkuji všem za odpověď.
to Amorph: Cubase zkusím, holt ten klíč pořídím, koukal jsem, že na DISKu nestojí zas takovou raketu (tony9: díky za odkaz). Reaper mám nainstalovaný asi 5tý den a zatím se mi ta aplikace poměrně dost libí. Otázkou je, jestli není komunita pro Cubase výrazně silnější.
Yamahu Motif jsem chtěl koupit jako master keyboard s další sadou nástrojů a efektů, zároveň bych ho využil jako mobilní master keyboard a ovladač pro DAW (občas vyrazím na delší dobu na chalupu). Jestli je to dobrý nápad zatím nevím, nic dalšího mne zatím tak nezaujalo. Pokud máte nějaký tip, tak budu za něj rád.
to jakubt & Liquid Sound: Dle popisu na webu se to opravdu používá pro skládání filmové hudby hlavně asi v USA, taktéž dle popisu na stránkách mediaportu, který to u nás prodává. Možnost poradenství, požádat o radu apod. mě celkem odrazuje, každopádně zkusím najít trial verzi, pokud je k dispozici.
Každopádně díky moc, pokud Vás ještě napadne vhodný SW pro tvorbu filmové hudby, tak to bude fajn.
děkuji všem za odpověď.
to Amorph: Cubase zkusím, holt ten klíč pořídím, koukal jsem, že na DISKu nestojí zas takovou raketu (tony9: díky za odkaz). Reaper mám nainstalovaný asi 5tý den a zatím se mi ta aplikace poměrně dost libí. Otázkou je, jestli není komunita pro Cubase výrazně silnější.
Yamahu Motif jsem chtěl koupit jako master keyboard s další sadou nástrojů a efektů, zároveň bych ho využil jako mobilní master keyboard a ovladač pro DAW (občas vyrazím na delší dobu na chalupu). Jestli je to dobrý nápad zatím nevím, nic dalšího mne zatím tak nezaujalo. Pokud máte nějaký tip, tak budu za něj rád.
to jakubt & Liquid Sound: Dle popisu na webu se to opravdu používá pro skládání filmové hudby hlavně asi v USA, taktéž dle popisu na stránkách mediaportu, který to u nás prodává. Možnost poradenství, požádat o radu apod. mě celkem odrazuje, každopádně zkusím najít trial verzi, pokud je k dispozici.
Každopádně díky moc, pokud Vás ještě napadne vhodný SW pro tvorbu filmové hudby, tak to bude fajn.
U toho klice si dej pozor, aby sis koupil ten spravny (a ne treba ilok).
-
Reaper forum je velmi živé, existence silnější komunity u Cubase mi připadá irelevantní. Na Cubase jsem jel dvanáct let než jsem přešel na Reaper, který ho za pakatel více méně nahradí. Kdybych se měl rozhodovat, jdu s Reaperem a za ušetřené peníze koupím něco "užitečnějšího" - třeba NI Komplete. (Teď jsem sice na Logicu - kvůli Macu - ale Reaperu pořád hodně fandím).
mne bezi reaper na macku ..
-
- Profesionál
Ještě zkus zapřemejšlet nad tim, že všechny studia co (v ČR) jedou symfonickou (filmovou) hudbu od Rudolfina, Smečky, ČNSO, ČT nebo nejhůř i SONO jedou všichni Pro Tools.
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
-
- Profesionál
ten motif mi prijde jako tezkej overkill pro tvuj ucel; za ~petinu ceny poridis solidni midi kontroller se 6 oktavama. pokud zvuky z motifu vylozene chces, tak asi jo, ale s filmovou hudbou mi to nejde dokopy. zalezi na vkusu, ale plastikovy zvuky bych do filmu nepouzival -- za usetreny penize muzes mit hezky orchestralni knihovny jako LASS, EWQLO nebo symphobia.Ludwan píše:Ahoj,
děkuji všem za odpověď.
-
Mě taky, taky ho tam mám zalicencovanýho. Ale Logic mě zkorumpoval - při dnešních cenách - hlavně kvůli svejm pluginům.Pytkin píše:mne bezi reaper na macku ..
-
- Profesionál
to jo, ale oni 'jedou' ve smyslu 'toci', jenze OP vpodstate potrebuje hlavne co nejkomfortnejsi piano roll, protoze 'pojede' ve smyslu midi, a v tom pripade je to podle me mezi logicem na macu a cubendem/reaperem/studio_1 na pc.Liquid Sound píše:Ještě zkus zapřemejšlet nad tim, že všechny studia co (v ČR) jedou symfonickou (filmovou) hudbu od Rudolfina, Smečky, ČNSO, ČT nebo nejhůř i SONO jedou všichni Pro Tools.
-
Naprostý souhlas.Brooklyn / juanita juarez píše:
ten motif mi prijde jako tezkej overkill pro tvuj ucel; za ~petinu ceny poridis solidni midi kontroller se 6 oktavama. pokud zvuky z motifu vylozene chces, tak asi jo, ale s filmovou hudbou mi to nejde dokopy. zalezi na vkusu, ale plastikovy zvuky bych do filmu nepouzival -- za usetreny penize muzes mit hezky orchestralni knihovny jako LASS, EWQLO nebo symphobia.
a Sonarem na PCBrooklyn / juanita juarez píše: je to podle me mezi logicem na macu a cubendem/reaperem/studio_1 na pc.

Blog http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka