Teprve včera jsem náhodou objevil tenhle parádní program. Jde o free plnohodnotnou DAW s tak trochu jiným přístupem.
Před stažením chce e-mailovou adresu, ale stačí vyplnit jakoukoliv (i neexistující) validní adresu.
Jeho ovládání a workflow se dělí na čtyři hlavní části:
Modular (levý horní kvadrant) - prostor pro routing audio a MIDI vstupů/výstupů, VST pluginů, efektů a interních modulů a nástrojů.
Browser (mezi Modularem a Rackem) - vypnutelný, kontextově dynamický browser projektů, presetů, klipů, nastavení apod.
Rack (pravý horní kvadrant) - tady vidíte grafickou reprezentaci interních modulů a nástrojů.
Sequencer (dolní polovina obrazovky s nastavitelnou výškou) - sem lze nahrávat živé improvizace a následně je upravovat.
Hned po modulárním přístupu jsou nejzajímavější interní moduly:
MONO - monofonní krokový sekvencer - ráj všech milovníků analogových sekvencerů
POLY - polyfonní krokový sekvencer s možností spouštět až 4 noty současně, tedy vhodný především pro základní akordy.
CTRL - krokový generátor kontrolerů - naprosto geniální generátor obálek, filtrů apod.
BEZ - generátor křivkových průběhů - opět jak dělaný na obálky a automatizace parametrů
WAVEAudioLooper - jednoduchý přehrávač WAV smyček - umí nahrávat ze vstupu zvukovky nebo z přiřazeného VST.
Výše uvedené moduly jdou pak ještě ovládat nástroji jako:
Transposer
Retrigger
Skipper
Groover
Muter
Všechny krokové moduly jsou silně inspirovány HW analogovými a krokovými sekvencery s některými funkcemi navíc. Flexibilita práce s časem, dynamikou apod. mě naprosto překvapila (asi proto, že jsem např. nikdy neměl v ruce Cirklon nebo něco tomu podobného). Každý modul umí posílat data jak do VST (pokud je do něj nějaký naroutován v kvadrantu Modular), tak do MIDI výstupu na určeném kanálu. Program je tedy vhodný i k ovládání skutečného HW. Navíc lze v každém modulu vytvořit banku patternů a tu libolně přehrávat nebo přepínat a toto vše nahrávat do hlavního sekvenceru. Ovládání základních funkcí přes MIDI je samozřejmostí.
Na první pohled může člověk trochu tápat v nezvyklém rozhraní, ale po shlédnutí příslušných instruktážních videí na YouTube je hned všechno jasnější a znalci HW krokových sekvencerů, obzvláště pak analogových by neměli mít s rychlým pochopením problém. Navíc pokud v programu najedete myší na jakýkoliv element, v levém horním rohu se nachází řádek se stručným popisem funkcionality, jednoduchá a účelná nápověda.
Detailní vychytávky programu teprve objevuji, ale musel jsem se hned podělit o první dojmy.