Reason 4

Trackery, Reason, FL Studio...
Odpovědět
eL'

Reason 4

Příspěvek od eL' »

Zdravím.
Jsem na tomto fóru nový, takže ho nesleduji a nevím, jestli tu někde podobné téma je.
Chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně Reasonu. Byl jsem u kamaráda z dětství a viděl jsem, že používá program na tvorbu hudby Reason. Docela mě to nadchlo, a tak bych to chtěl také někdy zkusit. Koukal jsem na pár videí na youtubu a viděl jsem, že hodně, mno, téměř všichni používají pro tvorbu klávesy. A tak se ptám, jestli by bylo i u mě potřeba si je koupit a popřípadě jaký typ ( jestli jdou do PC zapojit všechny nebo tak ) a jestli to s těmi klávesami zvládne i lajk, který to něměl nikdy v ruce nebo už s tím musím mít nějaké zkušenosti.
Předem děkuji za všechny odpovědi.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

eL': Přečti si Jindyho článek a tam se dozvíš naprosto všechno, co bys do začátku měl mít..
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... &Itemid=49

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

eL': Jo jak psal TOM-Thak, přečti si ten článek, já ho právě pro lidi jako ty napsal. O Reasonu se tam nedočteš nic moc dobrého, jsou tam lepší doporučení, dej na ně, v budoucnu ti přijdou vhod, pokud se budeš rozvíjet. Jaké klávesy, zvukovky a všechno tam je také.

Zatím to je ještě myslím dost aktuální.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Jen podotknu: pokud někomu vyhovuje styl práce v Reasonu, jeho nabídka nástrojů a efektů a tím pádem i zvuků, nevidím důvod, proč nabízet "lepší" doporučení. Jako ano, souhlasím - třeba nejblíže k R. jsou asi FL (patternový sekvencer), ale ty umějí VST (tuším), takže mají více možností. Ale i tak bych uzavřený systém jako Reason až tak nezatracoval - viz sousední diskuse o smysluplnosti hardwarových DAW, to je IMHO stejný princip (komu to vyhovuje, nepotřebuje mít "větší" možnosti).

Ale to je čistě jen do diskuse, myslím, že se to tu tímhle směrem rozvíjet nemusí (myslím debatu). Prostě jsem to jen podotknul ;-) Jindy2, každopádně respect ohledně článku, psát něco je docela rachota ;-)

P.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

pavlii: no, ten článek se tu sáhodlouze rozebíral před asi půl rokem, kdy vyšel, někde tu to téma je...

já zavrhnul Reason a částečně i fruity (na kterém dělám 7 let - a nemám problém ho zavrhnout) proto, že mi to do budoucna nepřijde univerzální...já třeba nevěděl, že v téhle době budu chtít nahrávat něco živě z mikrofonů (kecám o tom už rok a zatím žádný nemám, to je jiná věc a otázka peněz) a na to není dobrý ani reason, ani fruity, na to je dobré Cubase a Sonar (a další), v tom si myslím, že jde udělat absolutně všechno...
tak mi šlo o to, abych někomu nevnutil reason nebo fruity a ten za 6 let nepřišel na to, že chce dělat víc - a sám vím, jak je potom obtížné si na něco nového a lepšího zvykat, protože zvyk je železná košile...

a mimochodem, znám pár lidí co (pouze) pár let dělají v Reasonu a dovedou se semnou pohádat do krve o tom, že je to to nejlepší, co existuje....většinou jde o lidi, co nic jiného nepoznali a např. nevědí, jak důležitá je podpora 64-bit při obrovských projektech plných symfonických sample bank a nebo co všechno je ve VST za úžasné věci...

nic proti tvému názoru, psal jsi, že jen podotýkáš, to je v pohodě - a myslím, že i mé malé konstatování o tom, proč a jak jsem to hodnotil, taky vezmeš...

heh, psaní článků o audiu pro mě rachota fakt není, mě to hrozně baví :)

PS: vedlejší diskuzi jsem ještě nečetl, ale ano, HW je podobně uzavřený, jako Reason...je to o úhlu pohledu, já nabízím to, kde jde udělat cokoliv si usmyslím a ne jen, co mi nabízí omezená paleta, i třeba skvělých nástrojů...

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

Jindy2 píše:a mimochodem, znám pár lidí co (pouze) pár let dělají v Reasonu a dovedou se semnou pohádat do krve o tom, že je to to nejlepší, co existuje....většinou jde o lidi, co nic jiného nepoznali a např. nevědí, jak důležitá je podpora 64-bit při obrovských projektech plných symfonických sample bank a nebo co všechno je ve VST za úžasné věci...
uzasne veci, podpora 64-bit je silne relativna...

dalsie moznosti su nieco podobne ako hrat hokej na velkom zamrznutom jazere kde nie su mantinely..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2Jindy2: jj, přesně - pohádat se do krve :-D ale zase - kdo nechce nahrávat nástroje a/nebo majk, nedocení Cubase/Sonar/Logic....zase bude tvrdit, že tam nejni podpora smyček a patternů a tak vůbec. Řekl bych, že tohle ja fakt asi hodně osobní....

Články baví i mě, ale rachota to je stejně ;-)

P.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

EXCOM: me na 64-bit nezajima nic jinyho, nez to vyuziti ram a to ja pro velky projekty potrebuju, me to uz potom fruity s jejich max. 2GB nestiha, musel bych exportovat stopy a to nechci, tam uz pak nezedituju nic...
neumim si predstavit, ze po me nekdo nekdy bude chtit symfonickou skladbu se stopazi treba pul hodiny, ze bych ji udelal s 2GB ram, to bych neudelal, s tim tam udelam tak sesti minutovou...
mozna nejsem zcela v obraze, ale me se hrozne v tomhle libi Sonar, jak je v tomhle daleko...

pavlii: ad. nastroje/majk - jenze jak jsem psal, tak pred temi lety jsem nevedel, ze to budu chtit nahravat a ted bych byl rad, kdybych uz od zacatku jel na Cubase, pripadne Sonaru, pac ted v tom plavu a jsem linej se ucit novej interface, kde je vse jinak...ale udelat to musim...

je to o osobni potrebe, jenze ten clanek byl taky castecne hodne z meho pohledu a navic pro server, kterej se timhle vubec nezabyva...tak myslim, ze je to pro lidi lepsi, nez nic...proste takovej prehled co je na trhu a jak si to komplet doma poskladat dohromady...
nejlepsi je, kdyz si to ty lidi sami odzkousi a vyberou si, co jim nejvic vyhovuje...to at si kazdej uz usporada ve svoji hlave...me tam lidi psali jako "proc jsem tam nedal ProTools a proc ne Logic a proc ne EnergyXT" a takovy veci...proste o tom vim houby, tak o tom nic nepisu...

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2Jindy2: já to myslel spíš o stylu - když někdo chce dělat muziku bez zpěvu a jen s elektronickýma klávesama, tak mu absence audio stop nevadí.

P.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

pavlii: vim jak jsi to myslel...jen jsem chtel rict, ze asi nikdo nevi, co bude chtit delat za 5-10 let...preference stylu se preci meni, myslim do budoucna...neverim, ze nekdo zvladne delat treba DnB 20 let, protoze to uz davno nikoho asi nebude zajimat v te dobe, takze mit neco, na cem jde udelat totalne cokoliv (a ne jen neco) si myslim, ze je lepsi...

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

najlepsi je HW sequencer, vtedy ma clovek cas robit aj tu hudbu... ;)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2EXCOM: :-D

2Jindy2: já jsem výjimka, já to vím :-D mě celkem nezajímá, co jiné zajímá ohledně toho, co se líbí mě - ale zase je fakt, že já si furt jen tak hraju....víceméně....

Dosti OT, zase by z toho byl seník. Jsem zvědavej, co si z týhlediskuse a článku vybere tazatel ;-)

P.

jimyjones

Příspěvek od jimyjones »

2 excom: ja jsem par let pouzival jako sequencer Akai Mpc4000 a byl jsem navysost spokojenej... nechtel jsem stejne jako ty pouzivat pc, protoze jsem byl presvedcenej o jeho nestabilite apod. pred dvema lety jsem si vsak poridil prvniho macka v kombinaci s cubase a mpc slo z baraku :) jeste minuly rok jsem sice uvazoval o jeho zpetne koupi, protoze jsem mel pocit, ze budu hvezda a budu delat live, ale nejak jsem vystrizlivel a nechal si jen to, co potrebuji ke generovani zvuku, vse ostatni dela mac :)

eL'

Příspěvek od eL' »

Pánové, vůbec nevím, o čem tu vedete debatu, ale to, co jsem potřeboval jsem už dostal.
Děkuji a hodně štěstí v skládání.

emah

Příspěvek od emah »

je jedno v com robis, ak mas cas a energiu, dostanes z toho co chces, nech uz je to cokolvek...

Odpovědět