Samplitude - problém s nahraným materiálem
Samplitude - problém s nahraným materiálem
Dobrý den, ahoj, hledám pomoc s nahraným materiálem v Samplitude 8. Jeden den jsme nahráli do jedné VIP v jediné session několik záběrů (takes) systémem punch-in. Nahrávalo se při nastavené vzorkovací frekvenci 48KHz, každý jednotlivý take do jednotlivého souboru. V této session jsme vše poslechli a bylo vše naprosto v pořádku. Pak jsem jen vypnul počítač, nebyly provedeny žádné úpravy nahraného materiálu, ani střih, ani změny jakýchkoliv parametrů. Druhý den jsem počítač zapnul, načetl VIP a zjistil, že jeden ze záběrů (taků) je přehráván rychleji. Nebyl aktivní žádný pitch shift ebo time stretching. Načetl jsem si vzorek v destruktivní editaci, tváří se jako 48kHz, ale i tam hraje rychleji, tak jako by byl nahrám 44,1KHz a přehráván 48KHz. Zkusil jsem vymazat všechny pomocné soubory k tomuto wavu a nechat jej načíst znovu. Opět hraje rychleji.
Setkal jste se s tím někdo? Nerozumím tomu, Nahráváno bylo vše v jedné session na 48K, tehdy také v pořádku zkontrolováno poslechem a pouze vypnutím a zapnutím PC se snad změnil počet vzorků ve wavu? To je nesmysl! Co se mohlo stát a jak projekt regenerovat? Samozřejmě je tu myšlenka o manuálním doladění, ale to považuji za poslední zoufalý pokus. Musí být řešení, jak Samplitude přimět k tomu, aby data reprodukovala tak dobře, jako těsně po nahrávání.
Prosím o radu. Díky moc Pavel
Setkal jste se s tím někdo? Nerozumím tomu, Nahráváno bylo vše v jedné session na 48K, tehdy také v pořádku zkontrolováno poslechem a pouze vypnutím a zapnutím PC se snad změnil počet vzorků ve wavu? To je nesmysl! Co se mohlo stát a jak projekt regenerovat? Samozřejmě je tu myšlenka o manuálním doladění, ale to považuji za poslední zoufalý pokus. Musí být řešení, jak Samplitude přimět k tomu, aby data reprodukovala tak dobře, jako těsně po nahrávání.
Prosím o radu. Díky moc Pavel
Díky, v jiném programu zkusím, ty doprovodné soubory jsem smazal, načetl znovu a žádná změna. Ty H2 a HDP soubory prý obsahují stejně data, která se tohoto problému netýkají. Nicméně zkusil jsem a nepomohlo to. Podívám se, co načte jiný editor, ale pořád tu visí otázka, co to ta Samplituda provedla, že nahrála několi taků v jedné session po sobě, reprodukovala je dobře a jen vypnutím (možná že přéčinó [s]bela vadná elektrónka[/s] bylo zavření VIPu) a zapnutím kompu se jaksi soubor převzorkoval. Kdyby ho program nahrál skutečně jako 4410kHz data, jak se tváří, jak to, že ho při prvotním poslechu přehrál při samplerate 48K dobře a nyní už ne?
Ale jedna věc je otázka po příčině, jak se problému vyhnout v budoucnu - je třeba se na program spolehnout a druhá věc je jak data zachránit. Takže jdu otvírat v jiném programu.
Třeba je problém jinde než v Samplitude, ale netuším kde, proč by se měnila během jedné session vzorkovací frekvence zvukové karty. Mám RME HDSP9632, nastavenou jako master, samplerate bere přes ASIO oéd daného recording softwaru. Takže pokud by samplovací frekvenci při nahrávání něco měnilo, tak opět Samplitude. Ale proč, to netuším.
Ale jedna věc je otázka po příčině, jak se problému vyhnout v budoucnu - je třeba se na program spolehnout a druhá věc je jak data zachránit. Takže jdu otvírat v jiném programu.
Třeba je problém jinde než v Samplitude, ale netuším kde, proč by se měnila během jedné session vzorkovací frekvence zvukové karty. Mám RME HDSP9632, nastavenou jako master, samplerate bere přes ASIO oéd daného recording softwaru. Takže pokud by samplovací frekvenci při nahrávání něco měnilo, tak opět Samplitude. Ale proč, to netuším.
Když otevřu "zrychlený" samostatný .vaw soubor v jiném editoru, hraje také rychleji. Editory ukazují shodně jeho vzorkovací frekvenci jako 48K. Když ale nastavím natvrdo 44KHz nebo ho načtu do Cubase s frekvencí projektu 44.1 a nenechám přizpůsobit vzorkovací frekvenci wavu k projektu, hraje výsledek dobře. Tedy se stalo to, že nějakým záhadným způsobem byly některé taky vzorkovány asi samplerate 44K ale byl jim přiřazen samplerate 48K. Jak je to možné? (Jestli je to tak)
kexik: diky za prispevek, na recording mam pc s "cistym" systemem, jediny zvukarsky program - Samplitude, zadne zbytecnosti navic. Zadny jiny program jsem tedy ani spustit nemohl. Nahravali jsme to v jedinem kuse, proste nahrat, poslechnout a vypalit zalohu. Zadne prepinani aplikaci nebo praci mimo recording. Presto to vypada, jakoby, prave jak rikas, cosi vnutilo zvukove karte jiny samplerate. Je mozne, aby zvukovka samlplovala 44.1 a Samplitude prave nahrany wav oznacila jako 48? No a jaktoze ho ale pri prvni kontrole prehrala v dobre rychlosti? Kdyz importuji do VIP s urcitym samplerate wav s jinym, VIP si ho prizpusobi a na objekt napise RESAMPLE. To ale pri poslechu po nahrani nebylo na objektu napsane a neni ani ted. Kdyby objekt mezi ostatnimi prehrala Samplitude vzdy rychleji, beru myslenku, ze je jiny interni samplerate wavu a jina frekvence tomuto wavu prirazena k prehravani, ale kdyz jej jeden den program prehraje dobre a druhy uz ne? Urcite je nejake logicke vysvetleni.
V diskusi na http://support.magix.net jsem nalezl téma: Sample Rate Conversion, recorded 48 have 44.1. Tomu člověku zvukovka vzorkovala 44.1k a wav byl zapsaný jako 48k. To bude ono. Je sice utilita, která zapíše jinou hlavičku:
http://railjonrogut.com/HeaderInvestigator.htm, vyzkouším jí, ale jak se to mohlo stát netuším. Je třeba se toho napříště vyvarovat.
http://railjonrogut.com/HeaderInvestigator.htm, vyzkouším jí, ale jak se to mohlo stát netuším. Je třeba se toho napříště vyvarovat.
ok... takze to bude problem cisto samplitude... bud ale tej lasky napisat akumas zvukovukartu! to je naprosto klucova informacia, kedze to bude priamo suvisiet s jej ovladacom. maudio delta ma trebars v ovladaci zafajkavatko rate locked a reset value when idle, ktore prave zvyknu podobne veci riesit