Zmeny nástrojov v Fl 5
- don corleone
Zmeny nástrojov v Fl 5
Priklad z praxe: Urobil som si bicie: snare v 1. patterne, kick v 2., ride v 3. a tak dalej.
Z nich som polahky poskladal motiv. Ale co ked chcem neskor v skladbe urobit nejaku zmenu- prechod, pauzu, proste hocico? Skusil som si otvorit novy pattern,v nom som dal clone channel na povodny pattern- vznikla mi kopia. Ale ked som tam naklikal tu zmenu, zmenil sa aj povodny pattern.
Toto som už vyriešil. Ale problém vznikol ďalej:
Channely skopírované, ale- keď chcem priradiť nejakému zvuku iné miesto v mixpulte(aby som tam mohol nahodiť nejaké iné efekty a podobne...), tak sa mi zmenia aj výstupy z pôvodných zvukov. To isté, keď chcem znížiť/zvýšiť volume na okopčenom zvuku alebo ho panning-ovať do strán, všetko sa udeje aj s tým pôvodným zvukom. Nedá sa toto nejako spraviť? Aby som s tým okopčeným zvukom mohol robiť čo by som chcel?
Z nich som polahky poskladal motiv. Ale co ked chcem neskor v skladbe urobit nejaku zmenu- prechod, pauzu, proste hocico? Skusil som si otvorit novy pattern,v nom som dal clone channel na povodny pattern- vznikla mi kopia. Ale ked som tam naklikal tu zmenu, zmenil sa aj povodny pattern.
Toto som už vyriešil. Ale problém vznikol ďalej:
Channely skopírované, ale- keď chcem priradiť nejakému zvuku iné miesto v mixpulte(aby som tam mohol nahodiť nejaké iné efekty a podobne...), tak sa mi zmenia aj výstupy z pôvodných zvukov. To isté, keď chcem znížiť/zvýšiť volume na okopčenom zvuku alebo ho panning-ovať do strán, všetko sa udeje aj s tým pôvodným zvukom. Nedá sa toto nejako spraviť? Aby som s tým okopčeným zvukom mohol robiť čo by som chcel?
Problém máš v tom, že když ty kopíruješ pattern, tak nekopíruješ i ten zvuk, jen jeho noty, automatizaci, cokoliv. To co chceš udělat, bys musel udělat tak, že například kick naklonuješ, ten zvuk budeš mít 2x a u každého budeš mít např. jiné noty (na jiném patternu) a u každého jiný efekt. Není to složité. Jestli to stále nechápeš, zeptej se ještě a nebo ti tady můžu dát ke stažení jednoduchý projekt, kde budeš mít uděláno to, co chceš.
Každopádně doporučuji ti používat FL Studio 7, ne verzi 5, která mě osobně spolu s verzí 6 dělala jen samé problémy. Verze 7 je nejstabilnější a jako jediná podporuje vícejádrové procesory.
Každopádně doporučuji ti používat FL Studio 7, ne verzi 5, která mě osobně spolu s verzí 6 dělala jen samé problémy. Verze 7 je nejstabilnější a jako jediná podporuje vícejádrové procesory.
- don corleone
Ech... Nuž, uvítal by som polopatistickejšie vysvetlenie(to znamená zrozumitelnejšie, bratřinathanael píše:Problém máš v tom, že když ty kopíruješ pattern, tak nekopíruješ i ten zvuk, jen jeho noty, automatizaci, cokoliv. To co chceš udělat, bys musel udělat tak, že například kick naklonuješ, ten zvuk budeš mít 2x a u každého budeš mít např. jiné noty (na jiném patternu) a u každého jiný efekt. Není to složité. Jestli to stále nechápeš, zeptej se ještě a nebo ti tady můžu dát ke stažení jednoduchý projekt, kde budeš mít uděláno to, co chceš.
don corleone> jo moment, dam ten projekt, rekl bych, ze to z toho pochopis dobre...ja to totiz asi polopaticky moc vysvetlit neumim a hlavne doufam, ze jsem dobre pochopil to co chces...
ale dobre, pokusim se to vysvetlit jeste jednou - mas jeden kopak=jeden channel a na nem mas treba z piano roll udelane nejake noty...zkopirovat tenhle pattern jsem pochopil ze umis...a ty ted asi chces, aby tenhle kopak, ktery ma napriklad na Insert 4 nejakej efekt, treba delay, jsi mel jeste jednou a s jinym efektem...musis nejdriv ten kopak naklonovat, takze si ho ten channel oznacis, das channel>clone selected...ted ho tam budes mit 2x...na tu kopii si najedes a das ji na novej Insert, treba Insert 5 a na ten si pak das nejakej jinej efekt kterej chces...aby to fungovalo na tom novem insertu, musis pouzivat ten naklonovany kopak a i noty pochopitelne dat na nej a ne na ten puvodni...je to zkratka tak, ze mas dva nezavisle zvuky a s dvema nezavislymi efekty...
mozna ze je i jinej zpusob jak to udelat a pokud by slo o nejakej narocnej synth, urcite by se elegantnejsi zpusob hodil, ale pokud jde jen o sampl, tak si myslim, ze ti to takhle musi stacit...
ale dobre, pokusim se to vysvetlit jeste jednou - mas jeden kopak=jeden channel a na nem mas treba z piano roll udelane nejake noty...zkopirovat tenhle pattern jsem pochopil ze umis...a ty ted asi chces, aby tenhle kopak, ktery ma napriklad na Insert 4 nejakej efekt, treba delay, jsi mel jeste jednou a s jinym efektem...musis nejdriv ten kopak naklonovat, takze si ho ten channel oznacis, das channel>clone selected...ted ho tam budes mit 2x...na tu kopii si najedes a das ji na novej Insert, treba Insert 5 a na ten si pak das nejakej jinej efekt kterej chces...aby to fungovalo na tom novem insertu, musis pouzivat ten naklonovany kopak a i noty pochopitelne dat na nej a ne na ten puvodni...je to zkratka tak, ze mas dva nezavisle zvuky a s dvema nezavislymi efekty...
mozna ze je i jinej zpusob jak to udelat a pokud by slo o nejakej narocnej synth, urcite by se elegantnejsi zpusob hodil, ale pokud jde jen o sampl, tak si myslim, ze ti to takhle musi stacit...
http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/nathan ... kclone.flp
(dej radsi ulozit jako)
no a proste je to blbost, jednoducha vec, kdy na orig kopaku je delay na insertu 3 a na klonu toho kopaku je nejakej reverb na insertu 4, to jsem vybral namatkou dva ruzne pluginy ktere zni uplne jinak, aby tam byla jasna ta zmena...je to zvuk a pluginy co jsou ve fruity, takze by ti to melo jit...
nevim, snad je to to co jsi chtel...ale bacha, tohle neni hudba, tak aby mi nekdo pak nerikal co to hraju za s*acky
(dej radsi ulozit jako)
no a proste je to blbost, jednoducha vec, kdy na orig kopaku je delay na insertu 3 a na klonu toho kopaku je nejakej reverb na insertu 4, to jsem vybral namatkou dva ruzne pluginy ktere zni uplne jinak, aby tam byla jasna ta zmena...je to zvuk a pluginy co jsou ve fruity, takze by ti to melo jit...
nevim, snad je to to co jsi chtel...ale bacha, tohle neni hudba, tak aby mi nekdo pak nerikal co to hraju za s*acky
- don corleone
No hej. Dá sa z toho vytvoriť nový zvuk, lenže stále hrá aj ten pôvodný, z ktorého som klonoval.Nedá sa to tak, aby hral len ten naklonovaný? Lebo ak mi hrajú obidva, tak to stráca zmysel.nathanael píše:don corleone> jo moment, dam ten projekt, rekl bych, ze to z toho pochopis dobre...ja to totiz asi polopaticky moc vysvetlit neumim a hlavne doufam, ze jsem dobre pochopil to co chces...
- don corleone
Jo, a toto mi nejde otvoriť.nathanael píše:http://pc204c.fzu.cz:8080/~ezone/nathan ... kclone.flp
(dej radsi ulozit jako)
- don corleone
FL 5, verzia 5.0. Playlist má. Aké skóre? To zelené svetielko vpravo vedľa channelu? To som skúšal, ale nič.kexik píše:don corleone: aku mas verziu? ma playlist? ak ano, nechapem, na co sa pytas. hra ti len ten pattern, ktory je v playliste, ak si v mode song. urob si pattern, kde bude mat nejake skore len novy zvuk, a potom stary nemoze hrat... tak sa to robi...
- don corleone
Tá ukážka mi nejde...nathanael píše:don corleone> ale zadne skore, tady jde o patterny, tak udelej co ti kexik rikal a nebo se podivej do te ukazky co jsem ti udelal, tam to mas uplne jasne jednoduche a tam vidis jak funguje playlist...ustredni princip celeho fl jsou paterny a jejich zmena pres playlist, to je uplny zaklad...
Pozerám na túto diskusiu- tu musím byť za dobrého retarda
Ide mi len o to aby v patterne vydával zvuk LEN ten clonovaný/efektami zmenený channel.
aha, no možná ti to nejde proto, že je to dělané ve FL Studio 7...stejně si ho sežeň, je to lepší verze...
aby ti v paterně vydával zvuk jen ten klonovaný nebo jakýkoliv jiný channel, musíš si (jestli tě už dobře chápu) "udělat" nový pattern a tam dát noty nebo doby kdy má třeba znít kopák (4 steps atd.)...na nový čistý patern se přepneš tlačítky + a - na numerické klávesnici...takhle potom můžeš přes Playlist (F5) střídat ty dva paterny a v tom prvním bude hrát jeden zvuk, v druhé druhý a takhle to půjde dál, takhle se prostě pracuje s fruity a řekl bych, že je to hodně jednoduché a při troše snahy bys na to určitě přišel za chvíli sám...já na to také přišel sám, je to triviální...
aby ti v paterně vydával zvuk jen ten klonovaný nebo jakýkoliv jiný channel, musíš si (jestli tě už dobře chápu) "udělat" nový pattern a tam dát noty nebo doby kdy má třeba znít kopák (4 steps atd.)...na nový čistý patern se přepneš tlačítky + a - na numerické klávesnici...takhle potom můžeš přes Playlist (F5) střídat ty dva paterny a v tom prvním bude hrát jeden zvuk, v druhé druhý a takhle to půjde dál, takhle se prostě pracuje s fruity a řekl bych, že je to hodně jednoduché a při troše snahy bys na to určitě přišel za chvíli sám...já na to také přišel sám, je to triviální...
- don corleone