48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
kuba
Příspěvky: 26
Registrován: 01 srp 2013 10:32

48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od kuba » 11 srp 2014 08:15

Dobrý den,

ačkoli se snažím tímto problémem prokousat z inforamcí, kterých je všude plno, prostě to nechápu. Mohl by mi prosím tedy zde někdo poradit ?

Můj problém spočívá v tom, že mám vytvořenou hudbení stopu. Tuto vytvářím v Cubase 7. Po exportu ji následně vkládám do Adobe After Effects. Výsledné video po exportu z AE vkládám do VirtualDub, ze kterého vyleze finální video. Pokud pak ale takové video dám přehrávat v TV přes USB zvuk je deformovaný, přepokádám, že problém bude někde v konverzi z 44 na 48 nebo naopak??

Ale postupně
1) Jak nastavit Cubase 7?
pro tvorbu muziky nepoužívám žádné zpracování zvuku, žádné mikrofony, žádné nahrávání. Všechnou mám pouze přes VST. Jak tedy správně nastavit Cubase? na 44 nebo 48 a 24 nebo 32 bit? a nebo je to pouze u VST úplně jedno? A jak nejlépe pro další použití zvuk exportovat? Já to provedl jako wav souboru na 44,1 kHz a 24 bit. Ale jen proto, že takhle mám nastaveny asio drivery. (Zvukovka ESI)

2) Adobe After Effects má samozřejmě také svůj export a nastavení. Zde jsem opět nechával export bez komprese. Tedy jako wav 44,1. Takže nepředpokládám, že tady by byla chyba. Jen ze zajímavosti, kdybych vložil wav 44,1 a exportoval ho jako 48...stane se něco? a co hloubka bitů, má při tomto kroku nějaký význam?

3) VirtualDub, až zde prováním kompresi zvuku na MP3 s tím, že ji mám nastavenou na 44,1 a bitrate na 320, ale to je asi fuk. A co v tomto kroku, mohl bych teoreticky z wav 48 udělat mp3 s 44,1? nebo naopak?

I přes to, že mám takhle vše nastaveno zvuk na TV je deformovaný, přitom na PC je v pořádku. Tak nevím, kde je chyba....a jak vlastně se s tímhle nastavením poprat.

Za případnou odpověď děkuji.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od biscuit » 11 srp 2014 09:23

pokud vim, pro video je vse ve 48 potazmo 96 kHz. a jde o format toho exportu - tzn. vysledny wav.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od Pytkin » 11 srp 2014 11:09

v serioznom videu sa pouziva zvuk 48k .. v "piratskych" formatoch ako je trebars divx sa bezne pouziva mp3 na zvuk a tam sa dava v pohode 44k .. Takze zavisi vsetko od toho , do akeho formatu to vo finale exportujes .. Nerozumiem uplne , preco to z AE davas do VD .. Z AE predsa mozes exportovat co potrebujes ..

1/ ak robis tu hudbu primarne pre video , robil by som 48kHz .. Ak to je univerzalna hudba , tak by som ju robil 44k a potom nasledne resamploval na 48kHz pred importom do AE .. 16bit alebo 24 bit .. to je v principe uplne jedno ..

2/ keby si vlozil 44.1 a exportoval ako 48, tak ti AE spravi resampling .. Vacsina programov spravi aj na vsetupe resampling .. AE urcite tiez .. Ked mas v projekte nastaveny zvuk na 48kHz a vlozis zvuk 44 , tak ti ho software resampluje .. alebo robi live resampling nad tym suborom .. tymto resamplingom hore/dole je dobre sa vyvarovat .. Takze je vhodne vsetko mat nastavene na jednu frekvenciu .. Bitova hlbka nema vyznam .. 16bit postavuje ..

3/ naco pouzivas VD ? vysledny subor je AVI ? VD vie robit reampling so zvukom .. vsetko sa to tam da nastavit .. musis zapnut v audio FULL PROCESSING MODE a je tam resample , alebo convert , alebo take daco , kde si nastavit do akej frekvencie konvertujes ..

inak .. co v tvojom ponimani , je DEFORMOVANY zvuk ? hra rychlejsie ? pomalsie ? je skresleny ?

kuba
Příspěvky: 26
Registrován: 01 srp 2013 10:32

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od kuba » 11 srp 2014 19:10

Děkuji moc za odpověď.


1. 44 a následně resamploval na 48? Prosím Tě co to znamená? myslíš v Asiu nastaveno 44 ale export nastavit na 48 ?
2. Aaaaaaaaha, tady asi byl problém, mám projekt nastavený na 48, ale importoval jsem 44, tedy jak píšeš docházelo již při vstupu k resamplingu. Vůbec jsem netušil, že v nastavení je i audio :)
3.V AE nemám možnost exportu jinak než do nekomprimovaného avi, či mov. I přesto, že mám nainstalovaný x.264 encoder kodek, tak při pokousu o export přímo v AE se mi to kousne. 5 minut nekomprimovaného avi má pak cca 13 GB. Proto VD. O full processing vím a přes něj jsem nastavoval kodek.

Deformovaný zvuk ve smyslu, že má vyšší pitch, než originál, stejná rychlost.

Ještě jednou děkuji.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od Pytkin » 11 srp 2014 23:46

no niekde mas problem .. ak to v AE hraje OK , tak pri prevode do VD ..

do akeho finalneho formatu to chces dostat ?

kuba
Příspěvky: 26
Registrován: 01 srp 2013 10:32

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od kuba » 12 srp 2014 09:30

No snažím se z toho udělat avi s nějakým kodekem (teď mám nastaven H.264), hlavní záměr je udělat video s rozumnou kvalitou a co nejměnší. Zatím jsem se dostal (při zvuku 48 kHz - nekomprimovaný) na cca 115 MB. Video má čas cca 5 minut. Se zvukem MP3 jsem na nějakých 60ti. Obojí se mi zdá pořád docela dost, ale předpokládám, že to už jde dolatit pouze nastavením komprese ve VD.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od Pytkin » 12 srp 2014 10:17

no preco chces robit H264 do AVI ? Pre h264 sa pouziva typicky MPEG4 kontajnes (.mp4) .. A zvuk k nemu AAC (kvalitnejsi je AAC-HE) , ale pouzitelne je aj MP3 ..

kuba
Příspěvky: 26
Registrován: 01 srp 2013 10:32

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od kuba » 12 srp 2014 15:17

Zřejmě proto, že tomu moc nerozumím :)
Ve VD je export jako save to avi. No tak jsem to uložil do avi :)

Výsledné video, které na TV má deformovaný zvuk, jest zde:
https://www.dropbox.com/s/1b9ztw66qgw4h ... %20End.avi

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od Pytkin » 12 srp 2014 19:09

ano VD je program , ktory pracuje s AVI formatom .. ale podla mna priamo After Effects vie vyplut von MP4 s H264 + AAC .. kukni sa na to ..

pozeram tu tvoju ukazku a mne to pride , ze to hraje dobre :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od Pytkin » 12 srp 2014 19:17

stiahol som si ten AVI subor .. obraz je 1000x500 , 30 fps .. co je dost nestandardne pre nase konciny .. rozumnejsie by bolo robit 1280x720 a 50 fps .. zvuk je mp3 , 256kbps , 48kHz 32bit .. to 32bit moze televizoru vadit .. nastav tam 16 bit ..

kuba
Příspěvky: 26
Registrován: 01 srp 2013 10:32

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od kuba » 12 srp 2014 21:35

Ok, provedu.
Děkuji za pomoc.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od TOM-Thak » 14 srp 2014 07:49

Uz jsem tu podobnou vec resil - a bylo to resamplingem to zmrseni zvuku. Obecne ale - zkousel jsem 2 veci:
1) Projekt nastaven na 44.1 resamplovat pri mixdownu tzn. export jako 48khz a to bylo ok
2) Rozdelany projekt prenastavit na 48khz v project setup a nasledne mixdown opet ve 48khz. Ale tam jsem narazil - cubase totiz samply a resamploval a zmrsil zvuk - zpomalil je i kdyz psal, jestli chci resamplovat..

Zkusim priste nastavit projekt rovno na 48khz jeste pred zapocetim prace a uvidim, jak se zachova import audia.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od TOM-Thak » 14 srp 2014 07:53

P.S. z principu bych cekal ze neresamplovany vzorek 44.1khz bude hrat zpomalene ve 48khz projektu, ale po resamplingu bude hrat normalne ve spravne rychlosti, coz se nestalo a jakykoli vzorek, co jsem nasledne natahl jsem musel vkladat bez resamplovani jako 44.1khz jinak se rovznez zpomalil, coz nedava smysl aby 44.1khz vzorek ve 48khz projektu jel spravne a 48khz vzorek v tomho projektu hral zpomalene a to jsem to nekolikrat kontroloval v project setupu :D

kuba
Příspěvky: 26
Registrován: 01 srp 2013 10:32

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od kuba » 15 srp 2014 08:09

Ačkoli se po přečtení Tvého příspěvku zdá, že je ve frekvencích, resamplingu a návazných rychlostí projektu kapičku zmatek...je to ještě daleko horší :D

Zkusil jsem ASIO driver přepnout do 48 kHz a ehjhle, všechno mi hraje dosti zrychleně. Znamená to, že to co se začlo vytvářet v 44 nemůže být následně přepnuto do 48, ale pokud to bude od začátku 48 bude vše ok? Anebo je chyba v nějakém dalším nastavení?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: 48kHz nebo 44,1kHz s 16,24 nebo 32 bit?

Příspěvek od Pytkin » 15 srp 2014 11:24

zavisi od programu .. trebars cubase / nuendo , ked mas projekt 44k a ty na zvukovke prepnes na 48k , tak to bude hrat zrychlene samozrejme ..

Odpovědět