Ako doma dosiahnut co najlepsi zvuk nahravky?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
=SALAY=
Příspěvky: 24
Registrován: 15 zář 2007 14:52

Ako doma dosiahnut co najlepsi zvuk nahravky?

Příspěvek od =SALAY= » 18 zář 2007 21:36

Ludkovia pomozte prosim!
Mam doma Kurzweil K2500RS a ako master pouzivam Casio Privia PX300.Poradte mi prosim ako nahrat z kurziho co najlepsi zvuk nahravky do PC.Nahravam uplne primitivnym sposobom,sluchatkovy vystup z Kurzweilu do linkoveho vstupu zvukovky.Ked si to prepojim cez MIDI tak mi to v PC zaznamenava iba MIDI informacie a nie kurweilovsky zvuk.Som z toho totalna lama:-(Mam moznost pouzivat aj zvukovku M-AUDIO Fast track PRO avsak neviem ako na to:-(som zufaly,poradte prosim ako na to.prikladam aj link na ukazku niektorych mojich doterajsich primitivnych nahravok aby ste poculi ako som na tom. www.salay.wz.cz Dakujem!!!

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 18 zář 2007 22:36

A) přes MIDI žádný zvuk nepoleze
B) sluchátkový výstup je pro sluchátka. Když už, tak nahrávej z linkových výstupů.
ALE:
C) Kurzweil i ta zvukovka údajně má SPDIf in/out, tak bych volil tento způsob propojení (vyhneš se D/A a A/D převodu)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 20 zář 2007 00:15

Tudy) ... ty mas snad svatozar, chlape ;-) . Diky.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

=SALAY=
Příspěvky: 24
Registrován: 15 zář 2007 14:52

Příspěvek od =SALAY= » 20 zář 2007 20:57

Fajn,ale co je SPDIF ? viem iba ze to tam je ale nemam tusenie co to je a ako sa to pouziva a zapaja?a taktiez A/D D/A prevod?som z toho uplna lama.Ak mozem poprosit o vysvetlenie tychto pojmov.Treba mi na to specialny kabel?alebo soft?Dakujem

elektri
Příspěvky: 686
Registrován: 04 lis 2006 20:05

Příspěvek od elektri » 20 zář 2007 21:11

No ten Kurzweil tvoří zvuk digitální, aby jsi mohl připojit analogově sluchátka nebo linku, tak to musí převést z digitalu na analog (D/A) a do zvukovky to připojíš zase analogově, takže ta to musí převést na digital (A/D) aby se s tím dalo pracovat. (každý převod se na zvuku určitě podepíše)

SPDIF složí pro digitální přenos, takže to můžeš pustit z Kurzweil do zvukovky přímo jako digitál a nic se nemusí nikde převádět.

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 20 zář 2007 21:12

SPDIF budes mit jen pokud bys mel sampling options,nebo KDFX...Pokud mas KDFX mas operacni system vyssi nez 3.2 a pokud mas sampling options tak mas na prednim panelu uplne vpravo dva cannony,jeden jack a jeden opticky vstup.

Tim padem na zadni strane budou osazene konektory digitak in a digital out,je to zase cannon.Softverove v krz se da prepnout na spdif nebo aus/ebu.

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 20 zář 2007 21:16

zapomnel jsem,mas RS takze to bys mel mit sampling options...Ale nemusis je to preci jen draha hracka. Takze kdyz si najdes jak jsem nedavno popisoval kabel na spdif a zapojis to tak,bude to chodit digitalne z krz do zvukarny.Muzes si zvolit zda v 44,1 nebo v 48kHz. Podle toho jak mas nastaveny nahravaci projekt. Pokud jsi to ale nikdy nedelal,bude to docela slozite pro tebe,protoze evidentne nechapes zaklady...Nic si t zoho nedelej,ja je nechapu zase jinde.

=SALAY=
Příspěvky: 24
Registrován: 15 zář 2007 14:52

Příspěvek od =SALAY= » 21 zář 2007 23:57

No ...sampling options pravdepodobne mam,a mam taktiez KDFX avsak na prednom paneli v pravo mam iba vystuze namiesto kanonov a optiky... inak mam plnu verziu K2500RS, na zadnej strane mam digital in/out a tiez opticky vystup.Co sa tyka toho SPDIF kablu ??? o ake rozhranie sa jedna?co mam zhanat ?A tiez by som sa xel spytat ja nahravam cez SONAR 6 + nejake sample idu z REASON 3 vsetko to potom nahravam do kanalov v SONARE je to spravna volba?da sa v SONARE nahravat aj cez SPDIF?Viete mi doporucit pripadne nejaky iny soft na nahravanie ?Vdaka!!!

=SALAY=
Příspěvky: 24
Registrován: 15 zář 2007 14:52

Příspěvek od =SALAY= » 22 zář 2007 00:00

Strasne rad by som sa naucil s tou drahou hrackou narabat avsak mam iba anglicky manual a tych odbornych vyrazov je tam mrte a tak s tym postupujem velmi velmi pomaly...neviete prosim niekto kde by som k tomu zohnal cesky manual?

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 22 zář 2007 00:55

Pokud mas na prednim panelu jenom plech,sampling tam neni.To ze mas digital out,pokud je teda funkcni tak mas kdfx,operacni system musi byt vyssi nez 3.02...Ohledne toho kabelu,nedavno jsem to popisoval, zadanim spdif to najdes,je to nedavno.Tam to je docela popsane.Kabel si budes muset vyrobit,pouzij 75ohmovy koac urceny na spdif,na strane krz zapoj na piny 2 a 3.Druhy konec zapoj na cinch konektor,pin 2 zivy na cinch,pin 3 na zem cinch.

Muzes to propojit i optickym kabelem,je to horsi o neco nez metalicky kabel,porad ale lepsi nez pros DA a nasledny AD prevod.

cublay
Příspěvky: 66
Registrován: 07 lis 2006 11:43

Příspěvek od cublay » 22 zář 2007 10:16

Proč je optika horší, než metalika?

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 22 zář 2007 10:26

Protoze ma vetsi jitter. Od urcite hranice je to velmi dobre slysitelne pri pripojeni optikou a kabelem. Pri propojeni kdy se vyuziva WC by to melo byt asi jedno.

cublay
Příspěvky: 66
Registrován: 07 lis 2006 11:43

Příspěvek od cublay » 22 zář 2007 14:31

To mě překvapuje - rozšrouboval jsem kde co a vždy jsem měl pocit, že je pouze za metal. výstupem zavěšený E/O převodník, totéž obráceně na druhý straně. Navíc, myslíš, že ten jitter (samozřejmě bez WC) dosáhne takový úrovně, že to začne bitově chybovat? jinat se to snad v digitálním signálu projevit nemůže, ne?

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 22 zář 2007 16:24

Bitove zrovna ne,delali kluci nekde pokusy ze nahrali nejakou vec z cd pres opticky vystup,nejak to sesynchronizovali a porovnali bitove s obsahem grabnutym z te placky v sevtweru.Sedelo to naprosto presne. Kolega mam DAC kde ma jak optiku tak coaxialni kabel,jeho cd ma taky oba dva.Pri prepnuti optiky a kablu vzdy bezpecne poznam co je co.

Nicmene tam slo vzdy o celou nahravku,zkusim to nekdy,to se zajimave, vypalit na cd jenom jeden nastroj,treba nejaky klavir a zkusit to rozeznat na nem...Bude to mnohem tezsi nez na cele hotove skladbe a mozna to ani nepoznam...

cublay
Příspěvky: 66
Registrován: 07 lis 2006 11:43

Příspěvek od cublay » 23 zář 2007 12:37

Nicméně, to mi furt nedává smysl, vždyť se přenáší ty samý data, stejně taktovaný, jen po jiném médiu, motabene proti metalice odolným vůči rušení. Nemá ten kolega spíš třeba zadělaný ferule, nebo vyosený vidový pole toho opt. patchcordu - a chybuje mu to?

Odpovědět