Ako snimate basgitaru ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Ako snimate basgitaru ?

Příspěvek od rastis » 11 bře 2007 23:38

Moje postrehy:

mikrofon rovno od repraku - problemy s nahukavanim na roznych nizkych frekvenciach, niektore konkretne tony hlastnejsie - mam velmi blbu miestnost zvukovo

mikrofon na bednu ako celok - absolutne nepouzitelne - otrasna akustika miestnosti vo zvuku, ani kompresorom neupravitelne rozdielne hlasitosti roznych tonov

linka - zvuk pomerne vyrovnany, tony zneju vsetky rovnako nahlas, ale cely zvuk je velmi tenky, musim vela eqalizovat, zvuk dohanam bass enhancerom

Zaujimalo by ma, ako sa toci najbeznejsie v profi studiach. Z podii mam skusenost, ze najradsej zvukari beru linku. Ale co sme teraz nahravali kapela v tunajsom lepsom studiu, zobral to zvukar majkom od repraku. Bedna bola postavena kdesi v kute v kuchynke vedla rezie (nahravalo sa rovno s bicimi v hlavnej miestnosti) a ten zvuk nemal chybu - uplne vyhovujuci bez nejakych vacsich uprav...

Tak neviem. Alebo je to len o najdeni toho najspravnejsieho miestecka v ten mojej nestastnej miestnosti (vlastne skusobni) ?

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 11 bře 2007 23:42

z 95ti procent kvalitnim DIboxem nebo proste z linkoveho vystupu basoveho preampu (pokud je kvalitni ... coz u slusnejch znacek jako Ampeg nebo SWR zatim vzdycky byl).

(reklama: http://shop.audiopro.cz/katalog/klark_teknik/DN_100.htm )

Obrázek
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 12 bře 2007 02:02

linka > manley (DI vstup)

Kdyz jsem nahraval basu pres m-audio kartu (delta44+omni i/o) anebo pres TLA Fatmana v davnych dobach, tak ty vysledky nebyly nijak oslnivy. Shrnul bych to asi tak, ze to papirovatelo.

Ale samo ze i jiny preampy/di nez Manley fungujou, jen jsem toho moc nezkousel. Este se dala snest basa nahrana pres me neoblibene TLA Ivory. A co sme ted nahravali u Jezka, tak to bezelo pres najaky DI do Karlikovic preampu, bez toho DI to bylo tenci, asi kvuli impedanci... nevim.

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 12 bře 2007 09:16

rastis: V profi studiích nevím, můžu napsat jenom jak to amatérsky dělám já. Většinou nahrávám DI rovnou do pultu, když někdy mikrofonem, tak Audix D4 před reprák přímo do osy, vzdálenost tak 30 cm. Pozitivní zkušenost s Ivory nemůžu úplně potvrdit, dodá sice base chlupy, ale nesmí se moc přestřelit gain, protože ten Ivory design (mám 5021Mk.2) je hrozně zvláštní tím, že už při malém zkreslení začne požírat nejhlubší basy.

Důležitější (hlavně u DI sejmuté basy) je pro mne potom processing při mixu a tam používám EQ na pultu, dbx166XL při kompresi a ještě před EQ mám na insertu filtr od Vermony (DAF1), který si nemůžu vynachválit.

Saša

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 12 bře 2007 11:05

Pozitivní zkušenost s Ivory nemůžu úplně potvrdit, dodá sice base chlupy, ale nesmí se moc přestřelit gain, protože ten Ivory design (mám 5021Mk.2) je hrozně zvláštní tím, že už při malém zkreslení začne požírat nejhlubší basy.
Coz dela Fatman by default ;-).

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 12 bře 2007 11:14

matucha: 8-)

Zajímavé je, že VTC to nedělá. Nevím, jestli to nějak souvisí s nižší voltáží, kterou v těch levnějších TLa živí lampy, ale je to opravdu divná vlastnost. Třeba na zpěvy to vůbec nevadí a 5021 se dá v pohodě použít na zvýšení "agresivity" vokálu, ale na base nebo kopáku je to opravdu slyšet. Přitom jinak ta 5021 vůbec není špatný kompresor, třeba rytmičák umí stlačit skvěle. Jenom ji prostě nelze použít na bass heavy materiál...

Saša

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 12 bře 2007 12:13

Coz trochu pripomina to, co dela UAD Fairchild plugin, kterej dava supr obalku temer vsemu, co mu pride do cesty, ale nesmi se potkat s kopakem a basou, protoze tem naordinuje dietu a je zle.

Jsem si ted pro kontrolu reality poslech tu basu z ivory (mam ji na desce) a subbas v ni sice neni, ale jinak se celkem da. Dneska bych volil jinak, ale nepopadam se za hlavu, ze to dopadlo jak to dopadlo...

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 12 bře 2007 12:41

matucha: "naordinuje dietu" mě sestřelilo, krásná metafora 8-)

Saša

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 18 bře 2007 13:32

Do tématu "Fotky z nahrávání " jsem dal fotku snímání basového komba... viz. http://www.electrozone.cz/viewtopic.php?t=5301&start=75

Saša

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 18 bře 2007 15:02

kdyz sem byl na red bull music academy, jednim z lektoru byl clive chin, co produkoval treba lee perryho nebo the wailers.


tehdy jsem se o to vubec nezajimal (a vlastne ani ted ne), ale pamatuju si, ze vykladal ve studiu, jak snima basu. slo o kombinaci primyho signalu a zesilenyho, navrstveni tehle dvou, pricemz u jednoho se ubraly basy a zvyraznily stredy (hodne hodne; na pultu), a druhy dodaval basovou cast. (zesileny asi stredy.)

no, myslim, ze to bude asi dost standartni zalezitost, i kdyz to bylo prezentovane jako 'trik'.

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 18 bře 2007 19:37

BROOKL0 ... co myslis tim "zesilenym" signalem ?
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 18 bře 2007 19:45

safa: asi mal "zesilenym" na mysli nahravane cez kombo / hlavu+bednu.
znie to celkom rozumne. z di-boxu pouzit nizke frekvencie, a stredy dat z nahravky cez mic/kombo (tie nizke freq ked idu z bedne, zneju divne ak nieje miestnost dokonale poriesena. co v je v takto nizkych pasmach asi problem poriesit.).
jihad on riaa & soza.

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 18 bře 2007 19:49

... mmno o to me prave jde jestli tim myslel snimanou bednu mikrofonem a nebo jen signal za basovym preampem (vedeny elektricky).
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator » 18 bře 2007 19:55

a basovy (alebo vseobecne nastrojovy) preamp nieje len di-box + preamp (rovnaky aky by bol v mixe) ? alebo je to nieco uplne ine?
jihad on riaa & soza.

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 18 bře 2007 21:02

Mmno to neini, myslim preamp jako treba basovou hlavu s korekcema, dynamikou, zkreslenim, lampama ... atd.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Odpovědět