Aktivni nebo pasivni di-box?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Matif_1985
Příspěvky: 38
Registrován: 21 bře 2014 15:40

Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od Matif_1985 » 21 kvě 2017 09:17

Ahoj,
jaky pouzivate di-box pri studiove aplikaci kdy rozdelujete signal z elektricke kytary a to do aparatu z Thru vystupu a cistou kytaru do preampu z xlr vystupu pro pozdejsi preamping apod.
Je lepsi aktivni nebo staci pasivni di-box? A proc?
Pouziva nekdo misto di-boxu jen nejaky rozdelovac signalu a popr. jaky?
S jakou kvalitou do studia přijdeš, s takovou kvalitou odejdeš!!!

Uživatelský avatar
ZFarkas
Příspěvky: 263
Registrován: 21 zář 2015 16:22
Vybavení

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od ZFarkas » 22 kvě 2017 12:51

Palmer PDI 09 mi nahradil celolampový komba snímané i několika mikrofony a veškeré digitální simulace aparátů a boxů v multiefektech i aktivní analogové typu Sansamp, a to tak, že po cca 25 letech věčného střídání a zkoušení desítek takových zařízení jsem konečně spokojenej jako hráč a současně i všichni zvukaři ve studiích i pod podiem, kde hraju z PDI rovnou do mixu. PDI mám v nastavení normal a -0 dB (bez útlumu) na výstupu z pedalboardu s analog a tube efekty, lze krmit standardním linkovým signálem. Pro náročnější doporučuju Palmer 19" rack diboxy, rovněž s pasivní simulací boxu. Zkus to, hlavně nepořizuj žádný tzv univerzální diboxy ani pasivní ani aktivní, ty jsou dobré na basu, klapky a kdovíjak piezo snímané strunné nástroje, ale ne na el kytaru.

Tento Palmer dibox má samozřejmě Thru out do kytarovýho aparátu a Canon symetrický out do mixu - studio preampu, ale jak jsem popsal výše, kytarový aparát už netřeba vůbec žádný, resp. výstup se simulací boxu do mixu dává kvalitnější zvuk než bežná lampová komba snímaná mikrofony. A poslední poznámka, podle mne rovnocenná náhrada neexistuje, zkusil jsem z podobných pasivních TAD, HK RedBox různé varianty - tyhle dávaly znatelně horší výsledek než komba snímané mikrofony. PDI09 dává výsledek lepší než snímaná komba, což slyším i jako hráč, pokud si nechám pustit kytaru do stage monitorů, mám pocit před sebou kvalitního kytarovýho aparátu, samozřejmě z kvalitního stagemonitoru, ne z plastové hračky typu Mackie, Peavey, LD system , dB nejlevnějších řad za pár korun, ale přes ty nezní dobře vlastně nic, ne jen kytara z AUX linky...

Zdravím :idea:
Naposledy upravil(a) ZFarkas dne 22 kvě 2017 14:38, celkem upraveno 1 x.

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od vasek » 22 kvě 2017 14:16

Kdysi dávno jsme používali myslím Boss Chorus v bypassu, protože měl stereo výstup. Ale nevím, jak moc to bylo profesionální :-)

Matif_1985
Příspěvky: 38
Registrován: 21 bře 2014 15:40

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od Matif_1985 » 22 kvě 2017 22:29

Ten Palmer by mohl fungovat.
Takze myslis, ze muzu tahnout vystup primo z kytary (ne z zadneho multiefektu ci kytaroveho aparatu) do toho PDI09 a z tama z toho XLR do preampu, jo?
S jakou kvalitou do studia přijdeš, s takovou kvalitou odejdeš!!!

Uživatelský avatar
ZFarkas
Příspěvky: 263
Registrován: 21 zář 2015 16:22
Vybavení

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od ZFarkas » 23 kvě 2017 08:36

Přesně tak.
Nicméně mezi kytaru a Palmer dibox bych dal aspoň analogový kreslidla, VST pluginy určitě nebudou lepší na zkreslení, a co mám zkušenosti, tak i analogové modulační efekty jsou daleko výraznější, příjemnější sluchově než sterilní digitální modelingy VST, zkuste :?

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 758
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od nixx » 23 kvě 2017 09:49

Neeee, Palmera ne, jsou to vyhozený peníze. V této části řetězce nepotřebuješ simulaci boxu a ta v Palmeru navíc není moc dobrá (poslechni si nějaký ukázky, zní to šíleně). Jako simulace kytarového boxu Ti lepší službu udělá jakýkoliv IR loader a trošku slušný impulzy. Zvuk Palmera pomalu nakroutíš i na parametrickým EQ.
Na reamping a distribuci signálu dělá pěkný (ale dražší) krabice třeba Radial Engineering. Aktiv/pasiv je podle mě celkem jedno, pokud je zařízení kvalitní. Rozhodně bych ale kupoval jenom zařízení na co nejvíc transparentní úpravu úrovně a impedance. Žádný barvítka a filtry.

rastis
Příspěvky: 3005
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od rastis » 23 kvě 2017 12:02

ten cerveny alebo strieborny dibox za par korun od Behringeru, ten toto zvladne uplne dokonale; ide odtial symetricky kanon a zaroven jackovy direct out.

riesenie co pisal Vasek (vypnuta netruebypass BOSS krabicka s 2x out) urcite funguje tiez presne tak, ako treba.

predpokladam, ze "prampingom" sa mysli "reamping". urcite existuje aj kopec velmi sofistikovanych rieseni, ale rozhodne sa netreba v tychto debatach zapodievat nejakymi simulaciami boxov, navyse je to naozaj presne tak, ako pise nixx o prispevok vyssie.

takisto si myslim, ze do tejto debaty nepatria uvahy o analogovych modulacnych efektoch, analogovych kreslidlach a uz vobec nie o podiovych monitoroch (zfarkas) ;)

Matif_1985
Příspěvky: 38
Registrován: 21 bře 2014 15:40

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od Matif_1985 » 23 kvě 2017 22:53

Toto by melo podle me stacit, co myslite?

https://m.muziker.cz/art-pdb?gclid=CMTo ... 0wodw8YFKg
S jakou kvalitou do studia přijdeš, s takovou kvalitou odejdeš!!!

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 758
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od nixx » 24 kvě 2017 09:43

jj, tohle je přesně ten typ zařízení, co potřebuješ ;) Jen mě u tohodle konkrétního modelu překvapuje ten 50 kOhm nástrojový vstup. Většinou jsem zvyklý vidět u nástrojových vstupů impedanci až 1 MOhm (např. Hi-Z vstup mojí zvukovky).
Např. Radial J48 má vstupní impedanci 220 kOhm:
http://www.radialeng.com/j48.php

Kdybys chtěl někdy nahranou DI kytaru prohnat ze zvukovky reálným aparátem (reamp), prodávají se ještě krabice, které zas naopak ten linkový signál konvertují na signál podobný tomu, co leze z kytarových snímačů. Tady ale nemám zkušenost, jestli je tam nějaký zásadní rozdíl ve zvuku... možná, když dobře nastavíš hlasitost toho linkovýho výstupu, tak žádná reamp krabice ani nebude potřeba (i když impedančně tam rozdíl bude). Fakt nevím. Celkem by mě zajímalo, jestli s tím tady někdo má zkušenosti :-)
http://www.radialeng.com/reampkit.php

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Re: Aktivni nebo pasivni di-box?

Příspěvek od vasek » 24 kvě 2017 10:01

Na instrumentu se to řešilo dost s tím výsledkem, že přínos toho reamp boxu je minimální diskutabilní.

Odpovědět