Akustika místnost + Monitory

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Rudys

Akustika místnost + Monitory

Příspěvek od Rudys »

Ahoj, stěhuji se do nového bytu a na konec budu mít malinkou místnůstku na své projekty. Chtěl bych poradit se dvěma věcmi.
1) Kde umístit stůl? (Vím, že se stůl dává na kratší stěnu, ale při této malé místnosti mi přijde lepší dát stůl na delší stěnu)
2) Jakou zvolit velikost monitoru? (V současné době mám presonus Eris 8 a nevím, jestli je to nejlepší nápad je dát do takové nudle. V tomto tématu se také plno z Vás rozchází v názorech)
Na hloubku má místnost 1,64 m, šířka 2,34 a výška 2,62 m. Tato místnost má 3 stěny, tudíž na zadní stěnu plánuji buď akustický závěs nebo mě napadla knihovna. Místnost bude akusticky ošetřena včetně stropů. Mám nějakou představu, jak by to mohlo vypadat. Díky všem za rady a tipy. Obrázek

Stan

Re: Akustika místnost + Monitory

Příspěvek od Stan »

Jak muze mit mistnost 3 steny? To je otevrena do lesa nebo nedostavena pro nedostatek penez? Sorry za sarkazmus ale mistnost ma vzdy minimalne 4 steny a v ni muzes mit vyrazeny prostor. Co se skryva za tou dirou misto 4 zdi? Co myslis ze dosahnes "akustickym" zavesem? Jinak tohle je opravdu mini prostor kde neco delat se opravdu nevyplati protoze to je trochu vetsi prostor nez pro zachod, takze za penize vyhozene na "akusticke" upravy bude lepsi poridit si poradny sluchatka.

Rudys

Příspěvek od Rudys »

V pohodě Stane. Špatně jsem to napsal je to výklenek sorry. Takže výklenek je otevřený do obývaku. Proto jsem uvažoval tam dát akustický závěs nebo stěnu. Jenže o stěne nechce přìtelkyně ani slyšet. Dovolíla mi max knihovnou to přehradit. :D Tak jsem myslel, že dam závěs + menší bedny "5 tky. Pěny mám koupene z minulosti. Jaké jsou minimální rozměry aby byla místnost aspoň trochu použitelná a abych tam mohl dát monitory?

Stan

Příspěvek od Stan »

Monitory uz mas tak o tom by jsem nepremyslel zalezi na tom jaky maji prednes na nizkou hlasitost. Co se tyka prostoru za tebou tak by jsem tam nic nedaval protoze to sejne nebude mit vyznam. Kdyz budes skladat tak musis mit absolutni klid a to pokud bude v obyvaku pustena televize mit nebudes, navic mas povoleni si za sebe dat knihovnu ale ta bude odrazet zvuk protoze bude hrozne blizko a tim jeji domely rozptylovaci (diffuser) efekt zanikne. Zaves bude drahy, absolutne zbytecny a navic neesteticky.

Ja by jsem to videl tak aby se to udelalo esteticky vhodne tak aby to partnerce nevadilo protoze i absorbery mohou vypadat pekne. Nebo pak jen nejkrajnesi reseni, vymenit partnerku za takovou ktera te bude v tvem hobby podporovat a ne davat ultimata, nebo ji proste i s televizi odstehovat do loznice. 8)

Ale ted vazne, pokus se partnerku presvedcit ci ji vysvetlit ze "porucime desti, vetru" tu uz bylo a stejne to nefungovalo a ze zvuk se proste neda schovat za zaves nebo knihovnu jako smetak. Hod sem celou mistnost i s rozmistenim stavajiciho nabytku a snad by se dalo neco vymyslet. Pak uz bude jen vas jak se dohodnete na vyuzivani obyvaku. Sorry rad by jsem pomohl ale v tehle situaci o tom IMHO opravdu nema cenu premyslet protoze se k necemu co by stalo za zminku nedopracujes. Samozrejme to muzes oplacat nejakym molitanem ale bude to jen ztrata casu bez pozadovaneho vysledku.

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Nabytek v novem byte jeste nemame a pochybuju, ze mi partnerka dovoli nejake akusticke upravy v obyvaku. :( jeste me napada sklep, ale tam bych rozhodne nechtel nechavat vsechny veci. Tato situace asi nema reseni.

Stan

Příspěvek od Stan »

Akusticke upravy mohou byt i pekne (kdyz se vyvarujes molitanu) a ani to nemusi byt drahe. Dej si do googu "living room acoustic treatment" vyber par hezkych obrazku a presvedc ji. Alespon si pripravis pudu pro nasledujici rozpocet :wink:

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Stane myšlenka to je pěkná, asi tak bych ti to řekl :D To už dřív s capitanem v ruce přesvědčím tebe, aby si mi pronajmul nějakou místnost zadara :lol: A kdybych tam dal pěnu a menší bedny tak to žádný význam mít nebude??? Do sluchátek se mi moc nechce, protože z vlastní zkušenosti nejde slyšet všechno jako na bednách a sluch se rychle unaví. Zase mi přijde škoda nevyužít pěnu a prodat bedny, ale asi mi nic jiného nezbude než koupit kvalitní sluchátka, zase lepší než s hudbou skončit úplně :roll: A nějaké bedny do nevhodné místnosti nejsou ? :D Vím třeba, že Focali shapi jsou určené k blízkému poslechu.

Stan

Příspěvek od Stan »

Ty tvy monitory jsou take nearfieldy. To neni o bednach ale o prostoru, kazdopadne nelep monitory primo na zed ale dej jim prostor na dychani ;), Kdyz uz ale pidis po jinych monitorech tak se podivej na Munro Egg100 ty nejsou levny ale mohly by se libit pritelkyni (ty cerveny :) ), pak jsou tu treba Dynaudio LYD-5 (Dynaudio se zvukove libi me) ale obe sady maji bassreflex vzadu navic jak vis tak vyber monitoru je hodne osobni.

Sluchatka budes potrebovat polo-otevreny (velmi podobny vjem poslechu jako na monitorech) a to znamena "hlucny" pro okoli, levny jsou napriklad DT990, Sennheiser HD 650 (myslim ze je tady kluci vlastni takze by mohli dat osobni reference) a nebo pokud mas penize nazbyt pak jsou tu Audeze LCD-4. ;)

Rudys

Příspěvek od Rudys »

No myslel jsem prave, ze kdyz nebudu mit vyhovujici prostory tak ze bych se mel podivat po monitorech, ktere jsou urceny na blizky poslech tedy napr focal shape 40, monkey banana turbo 4 nebo Mackie MR 524. :)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Monitorů na blízký poslech je hromada, ale mají svoje zákonitosti (umístění, prostor, akustika, ...). O to jde především. Nearfieldy jsou taky s 8" wooferem 8)

P.

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Monitorů na blízký poslech je hromada, ale mají svoje zákonitosti (umístění, prostor, akustika, ...). O to jde především. Nearfieldy jsou taky s 8" wooferem
A nějaké tipy Pavli? Bohužel jediné co můžu je ovlivnit je akustika na kterou využiji nějaké základní pěny co mám z minulosti a časem minerální vatu. Ale s tvarem nic neudělám. :roll: A jakou velikost monitorů by jste doporučovali do takové malinký komůrky? Uvažuji o 6" nebo 5". A nemáte někdo zkušenosti s minitorama na blízký poslech? Jsou odlišné od normálních monitorů z hlediska kvality?

Stan

Příspěvek od Stan »

Ty to proste stale nechapes, "nearfield" monitory vcetne tvych jsou na blizky poslech, pak jsou mid-field jako treba Adam Audio A77X, no a pak hlavni (main monitors) ktery jeden vetsinou stoji jako maly letadlo a maji podobnou velikost jako treba ADAM S6X nebo PMC QB1 - A. Drive sice zalezelo na velikosti nizkofrekvencniho reproduktoru ale to dnes zas az tak uplne neplati. Podle me se na monitory nezameruj.

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Aha to jsem opravdu nevěděl. No jenže se mi moc do těch sluchátek nechce, navíc u sluchátek není kvalitní stereo obraz tak jako u beden. Navíc jsem se chtěl naučit na bednách než na sluchátkách. Ale asi o nich začnu uvažovat, než abych se na hudbu vykašlal úplně. Přítelkyni se uleví, že nebudou na zdi vyset hnusné pěny :D :D Prodám bedny a koupím nějaké kvalitní sluchátka. Jinak jsem viděl na youtube různé epizody studio rescue, tak jsem myslel, že to půjde. Studio rescue:

Stan

Příspěvek od Stan »

Zase te vyvedu z omylu pokud nemas vyresenou akustiku tak budes mit binec mimo jine i ve stereo obrazu. Je to dano tim ze se ti budou nerovnomerne michat odrazy s primym signalem. Ted budu psat jen obrazne pro pochopeni: kdyz ti napriklad na leve ucho dorazi dejme tomu prvni odrazeny signal o neco pozdeji nez na prave nebudes (tvuj mozek) moci presne urcit odkud zvuk prichazi, jestli z leve nebo prave strany. A to se bavime jen o prvnim odrazu a ne o odrazech z cele mistnosti.

Akustika je mimo dostani dozvuku mistnosti pod kontrolu dulezita take pro to ze akusticky vyvazena mistnost je zakladni predpoklad pro vyvazeny poslech ve stereo poli a proto se pri konstrukci ci upravach studia mysli na tzv. RFZ (Reflection Free zone). Proto ti sluchatka (kde nejsou zadne odrazy) daji presnejsi pohled na to kde je jaky nastroj umisten a kvalitni sluchatka ti navic odhali problematicka mista ktera na monitorech nezaregistrujes. Samozrejme ze je idealnejsi michat na monitory ale tomu musi taky odpovidat prostredi (mistnost). Tohle se tu ale probiralo uz snad 100x.

JInak k tomu videu, docela me pobavilo, jen tak mimochodem kdyz pominu kvalitu informaci zarigistroval jsi velikost ty mistnosti? je asi 5x vetsi nez co mas k dispozici ty a je to mistnost urcena hlavne pro hudebni produkci. To jen tak bokem.
Naposledy upravil(a) Stan dne 22 bře 2018 13:32, celkem upraveno 1 x.

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Je tam více videí i s menšími místnostmi. :) já bych měl místnost taky jenom k prosdukci a mixování. Ale díky za celkové objasnění. Půjdu do sluchátek

Odpovědět