Akustika

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
cech

Akustika

Příspěvek od cech »

Zdravím,

z důvodu malé rozlohy bytu se tísním v mini pracovně, která je součástí ložnice. Dříve jsem používal levné reproduktory k PC, k Vánocům jsem ale dostal něco kvalitnějšího. Ovšem mám problém, že když pustím trochu basovější hudbu, tak to hrozně duní, až se to nedá poslouchat.

Potřeboval bych poradit, jak můžu upravit akustiku v dost netypické místnosti (resp. části místnosti).
Nejde mi teď úplně o nějaké profi prostředí, ale prostě aby se ta hudba dala poslouchat na slušné úrovni.

Bohužel repráky nemám možnost umístit minimálně 20cm od zdi, jak se píše v manuálu, ale oddálení stejně nepomáhá. Mám je v tom nejbližším bodě asi 10 cm od zdi. Problém bude nejspíš v tom, že je zvuk zabarikádován ve střašně malém prostoru. Když reproduktory přizvednu nad zídku, tak je zvuk samozřejmě o něco lepší. To už jsou ale za reproduktory moc vysoko, což by taky být neměly.

Taky mě napadla možnost přesunout pracoviště na delší stranu stolu, ale to bych dělal nerad.

Přikládám nákres místnosti:
loz.png
A tady fotografie:
loz.jpg
Zídka je vysoká 110cm, strop je ve výšce 260cm, okna začínají 60cm nad zemí, končí 26 cm od stropu. Na stropě je pak nad zídkou ještě jakoby trám vysoký 26 cm, takže tam jsou taky rohy.

Děkuji za jakékoli rady
Naposledy upravil(a) cech dne 27 pro 2011 13:25, celkem upraveno 1 x.

biscuit

Re: Akustika

Příspěvek od biscuit »

mozna bys tu mel nejdriv dukladne hledat a cist, na spoustu veci by sis pak odpovedel sam.
1. reproduktory, by mely byt stredem ve vysce tve hlavy, ne hrudniku nebo bricha, jak to mas ted.
2. tvoje reseni prostoru je vzhledem ke zvuku velmi kompromisni, nesmis se divit, ze vysledek pak "stoji za to". sedis prakticky v rohu male mistnosti, kde je nejvetsi mnozstvi odrazu a kde jsou nejvetsi problemy s nizkymi frekvencemi.
3. dalsi problemy ti mohou delat odrazy od desky stolu a desky oddelujici stul a postel..

kazdopadne, jestli mas vyhlidky na nejakou serioznejsi praci se zvukem, mel bys to stejne vsechno prehodnotit, a jestlize zustanes ve stejnem pokoji, tak se ho snaz aspon nejak chytreji pretransformovat.

doporucuji tema ./zvuk/diy-basove-pasti-the-official-thread-t6343.html

cech

Příspěvek od cech »

Pár témat jsem tu pročetl, akorát v mém případě je docela problém něco dát do rohů, protože tu moc místa v rozích není.
Repráky se chystám dát výš, jen jsem ještě nevymyslel na co je postavím. Ale výš přijdou určitě.
Snažím se teď jen o nouzové řešení, to že dispozice nejsou vůbec ideální je mi úplně jasný. Ale tak rok tu musím vydržet.

matucha

Příspěvek od matucha »

Tak to ze sedis v rohu mistnosti je jeden problem. Druhej problem je, ze v ty mistnosti neni zadny misto na akusticky prvky. Nikdy to v tyhle konfiguraci nebude skvely, takze je otazka nakolik do toho investovat.

Veci, ktery by ti mohly pomoct:

1) bedny bez portu (a rozhodne ne s portem dozadu)
2) bedny s eq na kompenzaci umisteni do rohu nebo s vestavenym digitalnim systemem, kterej se umi adaptovat
3) rezonancni panely o ruznych rezonancnich frekvencich, ty jsou relativne tenky a ucinny prave a jenom v basech a blizko steny (diky tomu muzou byt tenke). Jejich nevyhoda je, ze nejsou tak jednoduche na vyrobu a design jako rockwool v latce. Asi by sis je musel koupit hotovy a ne 2-3 ale 10-15. Muzes je dat i na strop, kam bys moh dat i rockwool (10cm nejmin)... to je snad jediny misto kde mas trochu misto ;-)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

zkus aspon nejaky knizky pod monitory.. to je osvedcena metoda ;)
jinak ciste teoreticky plati, ze cim vic do stredu mistnosti se s poslechcem dostanes, tim min problemu musis resit.. samozrejme vim, ze v byte je to temer vzdy nemozny.

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

matucha: Nemohl by si prosim dat nejaky odkaz, jak ty rezonancni(helmholtzovy) panely spocitat a vyrobit, nebo pripadne na nejakeho prodejce/vyrobce?

cech

Příspěvek od cech »

Jak moc by pomohl ten rockwool na stropě? Takových 15 cm bych tam určitě dát mohl.
Jinak bych taky poprosil o nějaký odkaz na ty rezonanční panely, nějak se nemůžu k ničemu doGooglit.

matucha

Příspěvek od matucha »

To nejsou helmhotz, ale membranovy. Deska pres zavrenej panel (uvnitr trochu vaty na pohlceni rezonance).

Obchody nevim jaky to prodavaj. Neco dela Soning urcite... ale co ja vim... nechce se mi ted hledat. Zkus hledat "membrane absorber".

Rockwool na strope pomuze... zakladne. Zmensi dozneni na basech, nezmeni uplne zasadne mnozstvi basu, trochu je spis vyrovna, ale furt budes mit basu nadbytek. To je dany umistenim beden a poslechu. Navrh akustiky na poslech je totiz hodne i o tom, jak umistis poslech. To jak to mas je samozrejme akustikova nocni mura, nikdy to dobry fakt nebude a je skoda do toho moc investovat. Stahnout basy na bednach a je to ;). Nic vaznyho tam stejne neudelas a kdyz se o to budes pokouset, tak se nejspis neobejdes bez sluchatek.

KILLA

Příspěvek od KILLA »

Mě pomohl koberec s filcovou podložkou....

Odpovědět