Akustika v okolí mikrofónu

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
badLuxo

Akustika v okolí mikrofónu

Příspěvek od badLuxo »

Dobrý deň, chcel by som sa poradiť ohľadne akustiky v okolí mikrofónu. Mám vyrobenú nahrávaciu búdku s rozmermi 1mx1m. na vnútorných stranách nalepenú akustickú izoláciu ihlan hroty 9cm a okolo mikrofonu taký oblúkový panel z akustickej peny. Môj problém je že v stopách nahrávky mi aj tak vzniká stále veľa nežiadúcej ozveny. Je pravda že miestnosť v ktorej sa búdka nachádza nieje až tak dobre zaizolovaná. Pripájam fotky svojho riešenia. Ak by mi bol niekto ochotný kto sa vyzná poradiť vopred Ďakujem.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Fillippos

Re: Akustika v okolí mikrofónu

Příspěvek od Fillippos »

z čeho je ta budka, z nějaké dřevotřísky? .. Může se stát, že sis vyrobil supermalou místnost, uvnitř které se zvuk v nižších středech odráží...

badLuxo

Příspěvek od badLuxo »

áno je pravda že vonkajšia strana je z bukasových dosiek, nedá sa s tým niečo spraviť aj napriek tomu ?

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

udělej tam díry, hromadu malých děr, nicméně bych tam prřidal aspoň tenkou vrstvu tvrdého rocwoolu, pro pořešení nižších středů. Jinak ale velkou místnost musíš samozřejmě pořešit taky, kor když tam máš parkety.

badLuxo

Příspěvek od badLuxo »

ok vdaka a rockwool využiť v miestnosti alebo v rámci búdky ? teda kde je najefektívnejšie ho dať ?

dedko
Vybavení

Příspěvek od dedko »

no skús najprv ten mikrofó otočiť o 180°. Tak aby spvák bol v búdke a ihlany mal za chrbtom

badLuxo

Příspěvek od badLuxo »

aj to som skúšal áno malo to vplyv aj keď len minimálny

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

no skús najprv ten mikrofó otočiť o 180°. Tak aby spvák bol v búdke a ihlany mal za chrbtom
to moc nechápu, nicméně je rozhodně lepší, když je kolem zpěváka nějaký paraván - tak, aby do místnosti šlo co nejmíň zvuku. Rockwool jsem myslel do budky. Stačí 2-3 cm tloušťka. Dej si pod budku koberec. Pokud velkou místnost nebudeš používat nijak jinak než na hudbu, stačí ji vytlumit pár kusy jehlanů, a trochu rozbít odrazy nějakým nábytkem. Jinak bych tam ale dal všude koberec. Na strop se taky může něco dát - přímo nad zpěváka.

badLuxo

Příspěvek od badLuxo »

ok dakujem bude teda efektivne ak rockwool nalepim aj na vonkajsiu stranu budky ? áno planujem prestahovanie studia do novej miestnosti ale rozmermi bude dost podobna a teda v okoli mikrofonu si zabezpečím kobere a niejake akusticke prvky na steny ak ešte mas cas a nezdrzuje ta to skus mi odporucit ake by boli vhodne na steny v miestnosti

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

to bych rád, kdybych měl čas, nicméně je tady o tom na Audiozone tuny materiálu ke čtení. Please hledej..

delay

Příspěvek od delay »

Já bych asi příležitostně zkusil koberec na zem...

delay

Příspěvek od delay »

Ještě mne napadá jedna věc, že ty jehlany, pakliže jsou třeba levnější nemusí být z akusticky nejvhodnějšího materiálu - molitan není vždy stejný, je potřeba, aby měl správnou skladbu (otevřené buňky), v opačném případě nepohltí tolik...

Ty dírky nevim, nejsem odborník, já bych asi zkusil nějaký "dočasný" řešení pomocí deky atd., abych zjistil, kde je problém...

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

no ty dírky , to je stejný princip jako otevřená sluchátka. Ty mají nejpřirozenější zvuk, ikdyž nejvíc ruší okolí.. Naopak u uzavřených sluchátek vzniká tzv. kelímkový efekt. Ten zvuk prostě musí z té budky někudy ven. Taky nejsem odborník, ale takovou budku už jsem provizorně jednou postavil (o trochu větší), takže vím, jak to znělo.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

delay píše:Já bych asi příležitostně zkusil koberec na zem...
:palec+:

jazzym

Příspěvek od jazzym »

henta budka to je ako keby niekto nechcel byť rušeny pri odpočuvani dolneho suseda :lol: a popripade bočneho 8)

Odpovědět