Bicí X zpěv ve zkušebně
Bicí X zpěv ve zkušebně
V naší zkušebně zkouší tři kapely. Ta která používá živé bicí má problém. Když hrají bicí, není možné nastavit zpěvový mikrofon tak, aby nevazbil. Zpěv je špatně slyšitelný. Pořízení lepšího mikrofonu (rode M1)pomohlo jen částečně. Změna polohy beden je za dané hlukové hladiny už k ničemu. A chlapci pankáči se ztišovat nehodlají. Co se s tím dá dělat?
-
- Profesionál
Re: Bicí X zpěv ve zkušebně
Začal bych nejjednodušejc. Když zkoušíte se zpěvem, bubeník může hrát špejlema. Paličkama pak když bude mít zkoušku jenom rytmika. Je to zadarmo a vyřeší to nejvíc. 

Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
Jarek špejlema hrát nebude. To už jsem navrhoval.
Co se týče odolnosti proti zpětné vazbě: není nějaký osvědčený mikrofon?
Googl zatím radí tento: http://www.audiotek.cz/product-54625-el ... ice-nd767a
Akusticky je zkušebna ošetřena starými koberci na zemi a částečně na zdech. Uvědomuju si, že tady se ještě bude dát zapracovat.
Googl zatím radí tento: http://www.audiotek.cz/product-54625-el ... ice-nd767a
Akusticky je zkušebna ošetřena starými koberci na zemi a částečně na zdech. Uvědomuju si, že tady se ještě bude dát zapracovat.
1) Silnější aktivní bednu - třeba RCF art 310 bo 312 nebo i dobrou pasivní + zesák
2) Vhodný mikrofon - třeba hodně odolný proti vazbě a cenově dostupný Audix OM2 - hodně úzká kardioda, chce se to naučit do něj zpívat... Mám s ním jen pozitivní zkušenosti...
3) Vychytat umístění mikrofonu a bedny ve zkušebně - nezdá se, ale dělá to divy.
Hraju metal a bubeník nás opravdu nešetří. Zkušebna, až na všelijaké harampádí, není nijak zvlášť akusticky ošetřena. Slyšet zpěv není problém. Nic nevazbí...
2) Vhodný mikrofon - třeba hodně odolný proti vazbě a cenově dostupný Audix OM2 - hodně úzká kardioda, chce se to naučit do něj zpívat... Mám s ním jen pozitivní zkušenosti...
3) Vychytat umístění mikrofonu a bedny ve zkušebně - nezdá se, ale dělá to divy.
Hraju metal a bubeník nás opravdu nešetří. Zkušebna, až na všelijaké harampádí, není nijak zvlášť akusticky ošetřena. Slyšet zpěv není problém. Nic nevazbí...
Zkuste dát na zeď panel rockwoolu tak, aby pokryl místa prvních odrazů na trase bedny - mikrofon.
Stoupněte si k bedně a dívejte se na zeď za mikrofonem. Po zdi posunujte zrcátko, dokud v jeho odrazu neuvidíte mikrofon. Na to místo dejte rockwool panel. Opakujte to samé pro druhou bednu. Odrazy od stropu a od ostatních zdí tak kritické nejsou, o ty by se měla postarat směrová charakteristika mikrofonu...
Stoupněte si k bedně a dívejte se na zeď za mikrofonem. Po zdi posunujte zrcátko, dokud v jeho odrazu neuvidíte mikrofon. Na to místo dejte rockwool panel. Opakujte to samé pro druhou bednu. Odrazy od stropu a od ostatních zdí tak kritické nejsou, o ty by se měla postarat směrová charakteristika mikrofonu...
-
- Profesionál
Navyšovánim hlasitostí se krom tinnitusu nikam nedostanete, to je letitá zkušenost. Když postupně přidaj dva ze tří, přidá i ten třetí a jste tam kde jste byli. Proti vazbě mrkni na hyperkardioidy třebas Betu 57.TAP píše:Jarek špejlema hrát nebude. To už jsem navrhoval.
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
Můžeš si dát klidně i bambuli na nos a nepomůže to 
Plně souhlasím s "Marylin-em"
OM2 + RCF710-A (stále je mimochodem za velice slušný peníze!!)
Ti musí urvat hlavu, i bez zatlumené zkušebny. Pokud ovšem zpěvák zpívá naplno, a ne jenom vypouští teplý vzduch.
Rode M1 je "kardioda" pořídil bych spíše do takového bordelu "superkardiodu" OM7 je na tohle vyrobena, ale je potřeba mikrofon neustále olizovat,zkrátka být pořád na něm přilepený a v ideálním přímém úhlu.
Proto mám raději kardiody konkrétně Senn. e935 - nej "live" mikrofon všech dob
Ale nenapsal si co máte ve zkušebně za bedny ? odhaduju že problém hledáte v mikrofonu možná zbytečně.

Plně souhlasím s "Marylin-em"
OM2 + RCF710-A (stále je mimochodem za velice slušný peníze!!)
Ti musí urvat hlavu, i bez zatlumené zkušebny. Pokud ovšem zpěvák zpívá naplno, a ne jenom vypouští teplý vzduch.
Rode M1 je "kardioda" pořídil bych spíše do takového bordelu "superkardiodu" OM7 je na tohle vyrobena, ale je potřeba mikrofon neustále olizovat,zkrátka být pořád na něm přilepený a v ideálním přímém úhlu.
Proto mám raději kardiody konkrétně Senn. e935 - nej "live" mikrofon všech dob
Ale nenapsal si co máte ve zkušebně za bedny ? odhaduju že problém hledáte v mikrofonu možná zbytečně.
Když jsem kdysi začínal hrát, tak jsem řešil něco podobného jako tady autor tématu - vazba, špatná slyšitelnost ve zkušebně... Bylo to tím, že jsme tehdy měli špatné samodomo udělané bedýnky (budiž jim země lehká) a zesilovač, který nám dala obec, když rušila stanoviště místního rozhlasu... Mikrofony noname shit po dechovce... Troufám si říct, že autor je na tom asi líp než tenkrát my 
Furt jsme špekulovali co a jak postavit, abychom dobře slyšeli a nevazbilo to... Výsledek se nečekaně nedostavil.
Problémy odešly, až jsme pořídili kvalitnější aparát. Dvě kvalitní třípásmové pasivní bedny a k tomu zesík QSC a jednoduchý mixík... Pak taky ten mikrofon od Audixu... Bylo po problémech.
Pokud tavíte stávající zpěvový apec na plno, tak se nedivte, že to vazbí... Chce to mít výkonovou rezervu...

Furt jsme špekulovali co a jak postavit, abychom dobře slyšeli a nevazbilo to... Výsledek se nečekaně nedostavil.
Problémy odešly, až jsme pořídili kvalitnější aparát. Dvě kvalitní třípásmové pasivní bedny a k tomu zesík QSC a jednoduchý mixík... Pak taky ten mikrofon od Audixu... Bylo po problémech.
Pokud tavíte stávající zpěvový apec na plno, tak se nedivte, že to vazbí... Chce to mít výkonovou rezervu...
neuškodi stišit bubenika nejakymi dekami, pod tom , okolo rytmičáku, kopak stači vo vnutri vankušom. ..pod hihat sa da napichnuť maly panel tlmiaci , alebo bubenika zakryť komplet .. dekou
.
no celkovo by som to riešil sluchatkovym monitoringom.
každy si kupi maly mix 5vstupov , jeden spoločny preamp 4-8kanalovy a na vystupy urobite-napajkujete rozbočovač pre počet ludí. každy si može potom nastaviť každy nastroj samostatne.
na bicie stači jeden overhead mikrofon ,

no celkovo by som to riešil sluchatkovym monitoringom.
každy si kupi maly mix 5vstupov , jeden spoločny preamp 4-8kanalovy a na vystupy urobite-napajkujete rozbočovač pre počet ludí. každy si može potom nastaviť každy nastroj samostatne.

na bicie stači jeden overhead mikrofon ,
jazzym: myslím si, že tohle není nutné... ve výsledku by s tím bylo víc starostí než užitku. A neznám žádnou kapelu, která by zkoušela na sluchátka.
Podle mě je důležitý mít zkušebnu rozumně vytlumenou (žádný hadry, koberce nebo plata od vajec... ale ideálně rockwool - aspoň na kritických místech), mít odpovídající mikrofon, mix, zesilovač a bedny a s ohledem na velikost a vytlumení zkušebny to nepřehánět s hlasitostí.
EDIT: Mimochodem, když už má bubeník "těžkou ruku" a odmítá na tom cokoliv měnit, pořád jde ovlivnit hlasitost soupravy třeba správným výběrem činelů, blan, tlumení...
Podle mě je důležitý mít zkušebnu rozumně vytlumenou (žádný hadry, koberce nebo plata od vajec... ale ideálně rockwool - aspoň na kritických místech), mít odpovídající mikrofon, mix, zesilovač a bedny a s ohledem na velikost a vytlumení zkušebny to nepřehánět s hlasitostí.
EDIT: Mimochodem, když už má bubeník "těžkou ruku" a odmítá na tom cokoliv měnit, pořád jde ovlivnit hlasitost soupravy třeba správným výběrem činelů, blan, tlumení...
to je už taký upgrade, ktory kapelu pripravi na nahravanie v študiu.nixx píše:jazzym: myslím si, že tohle není nutné... ve výsledku by s tím bylo víc starostí než užitku. A neznám žádnou kapelu, která by zkoušela na sluchátka.
určite teraz použivaju štuple , ktore menia eq zvuku ...
Dějuju všem! A vážím si Vašich rad. Vyzkoušíme Audix, zlepšíme zatlumení místnosti, časem snad i ty Behringerové bedny vyměníme.
Sám jsem zastáncem rozumné hlasitosti, ale s těmito pány o tom nemá smysl uvažovat (bubeník naopak uvažuje o hlasitějších činelech
). Mám ten jejich randál rád.
Druhé dvě kapely jsou Country pop a druhá řekněme Art rock a problém nemají.
Sám jsem zastáncem rozumné hlasitosti, ale s těmito pány o tom nemá smysl uvažovat (bubeník naopak uvažuje o hlasitějších činelech

Druhé dvě kapely jsou Country pop a druhá řekněme Art rock a problém nemají.
zas by som sa nespoliehal na nejaku inu charkateristiku mikrofonu , daleko viac spravi stišiť gain.. to je uplne zbytočna kupa v tomto ohlade.
no ale SM57 použiva aj prezident US .. asi aby nebolo počut čo mu šepkaju do ucha
teda to znamy mikrofon proti presluchom 
no ale SM57 použiva aj prezident US .. asi aby nebolo počut čo mu šepkaju do ucha