Včera jsem strávil asi 5h s těmahle drobečkama... SD-1 vlevo má překopanou celou součátkovou základnu a je to klon ve stylu Fulltone Fulldrive v modu Vintage, vychází z klasické SD-1, takže je nasnadě, aby byl v domečku BOSS. Naproti tomu vlastně vůbec první klasický overdrive, pedál BOSS OD-1, který byl vyroben zhruba rok až dva před věhlasným obvodem TS808, v roce 1977 (mj. na fotce zcela vpravo je kousek mého milovaného OD-855, což je právě předchůdce TS-808, který se vyznačuje zrnitějším až fuzzovitým drivem s důrazem na okrajové frekvence narozdíl od obou výše jmenovaných efektů, jež mají těžiště zkreslení ve středních frekvencích...).
Abych se přiznal, myslel jsem si, že OD-1 jednoznačně smete SD-1/Fulldrive, nakonec hned dopředu musím konstatovat, že tomu tak docela není.
SD-1 mám asi dva roky, několikrát jsem jí použil na nahrávání a jeden čas byla i v boardu na živáky, má opravdu znatelný zdvih ve středech, takže se kapelou prorve za každých podmínek, zároveň je její zvuk ale dost tvrdý a tuhý, až nekompromisní, umí od clean boost až po střední overdrive, není to žádnej nářez. OD-1 jsem měl první den a proto bylo nasnadě to hned otestovat, pač SD-1ku již má zamluvenou nový majitel (ano, takhle sem si byl jistej). Nestačil jsem zatím zjistit, jaký v sobě má OD-1 čip, zcela jistě se nebude jednat o extra-raritní serii z konce 70-tých let se 14-pin čipem, ale o některou z 80. let, znalci tvrdí, že rozdíly tam jsou.
Každopádně OD-1 je asi nejneutrálnější a přitom živelný overdrive, který jsem kdy měl, oproti SD-1 má teplejší tón s mírně vyšší basovou složkou a možností celkově sytějšího zkreslení (bavíme se o poměrně jemných rozdílech). Dle obrázku je patrné, že OD-1 nemá v signálové cestě žádný potenciometr, který by dodatečně ovlivnil tónové vyznění, čili není šance přidat či naopak ubrat výšky, dále narozdíl třeba od TS je zapojení diod asymetrické, a tam kde je TS uhlazené, vřelé a příjemné je OD-1 organický a živější, stejně tak ale SD-1, který vychází z tohoto obvodu.
Pro pořádné porovnání jsem tedy musel obě krabičky nastavit tak, aby měly shodný TONE, není to zcela snadné, pač mi přijde že u SD-1 se charakteristika tónu mění i s přidávajícím se zkreslením... Každopádně jsem si vesele jamoval na jeden či druhý efekt, a vždy po přepnutí na rivala jsem měl pocit zhoršení, čili jsem se vlastně nedobral uspokojivého výsledku, mohu konstatovat pouze to, že OD-1 se více hodí na recording, kde je možné si více pohrát s výsledným zvukem... modifikovaná SD-1 zase vyhoví na koncertu, kdy je potřeba nastavit tone vůči čistému zvuku a díky nižší míře basových frekvencí a tvrdosti fakt proleze vším. Co napsat na závěr. Jsou to prostě super krabice a vůbec nevim, jak se s SD-1 dokážu rozloučit. No nic, dneska si dáme LEVEL 2