Vím, že odbíhám od tématu, ale chtěl bych poprosit Matuchu, jestli by mohl na pěti řádcích popsat, jak dělá fázovou korekci. Všude se o ní píše, ale doposud jsem byl skeptický k tomu, že ji opravdu někdo používá V PRAXI ku prospěchu věci.matucha píše: Tak aparat se snad skoro nikdy nepouziva samotnej... linku vezmes vzdycky a pak smichas dle potreby (s fazovou/casovou korekci samo ;-) ).
Časová korekce je jasná, zpoždění mezi dvěma mikrofony (nebo mikrofonem a linkou) se dá najít graficky nebo spočítat (33cm ~ 1ms), vykompenzuju to např. pomocí Voxengo Latency Delay (jednak je free, druhak umí posouvat dopředu, kdežto běžné delaye posouvají jenom dozadu).
Zatím jsem ale nenašel žádnou pluginu pro principiálně správnou (tedy plynule frekvenčně závislou) fázovou korekci. Fázový rozdíl dvou reálných akustických signálů (jeden zdroj, dva mikrofony) je funkcí frekvence. Mně známé pluginy se dají rozděli do dvou kategorií:
1) Pluginy, které frekvenční závislost neřeší vůbec (z nich mi přijde nejlepší asi BetaBugs Audio PhaseBug)
2) Pluginy, které umí změnit fázi signálu v určitém pásmu (tady mi přijde nejlepší Voxengo PHA-979)
Pro dobrou kompenzaci bych ale potřeboval určit kompenzaci fáze pro "každou" frekvenci, ne jenom pro jedno pásmo. Nevidím žádný problém takovou pluginu naprogramovat, ale zatím jsem ji nenašel. Konfigurovala by se např. vzdálenost zdroje k mic1 a k mic2, plugina by to snadno dopočítala.
Teoretická možnost je použít "all-pass" filtr v EQ (např. Electri-Q, LP10), čímž člověk získá výše uvedenou "pluginu typu 2" s velkým počtem pásem, ale to by byla strašná piplačka...
V profi studiích jsem byl často svědkem toho, že se vzaly dva signály, intuitivně se nastavil jejich poměr "aby to sedělo do mixu" a nic se fázově nekompenzovalo. Nic proti, důležitý je výsledek. Jenomže mě zatím VŽDYCKY vyšlo, že lepší je vzít jeden signál, než se snažit ty dva smíchat. Upozorňuju, že se pohybuju v akustický muzice, kde mi jde o reálný přirozený zvuk a oba signály už točím tak, aby byly samy o sobě dobré. Pak se ale vždycky musím rozhodnout pouze pro jeden znich, protože jejich smícháním mi vždycky vznikne signál míň reálný/přirozený. Něco jiného je využít fázový problém jako efekt, tam to chápu, naschvál to zprznit.
Takže na 100% podepisuju Syncrovo
Zhruba řečeno, když vykompenzuju fázi na basech (aby neztratily tučnost, nezplechovatěly), tak mi stejně hřebenový filtr rozhodí vejšky (a tam už bych se ukompenzoval k smrti). A pokud mám mikráky v různých vzdálenostech, tak ten hřeben tam bude z principu vždycky. Nebavím se teď o symetrických stereo technikách, ale o případu "1. mic daleko, 2. mic blízko" nebo "linka + mic".syncro píše: Jenže já pak vlastně vždycky zjistil, že beru buď linku, nebo aparát. Ten blend mi vlastně nepřinášel nic navíc (kromě fázovejch problémů) a tak jsem ho ve finále v mixu snad ani nikdy nepoužil...
Pokud by snad někdo odpověděl, můžem uvažovat o novém threadu...