Digipult do červeného

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět

<t>Míchám přes digitální nulu?</t>

Ano, neustále
3
17%
Ano, občas
3
17%
Nikdy
12
67%
 
Celkem hlasů: 18

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Digipult do červeného

Příspěvek od bodyia » 06 bře 2008 11:39

Mám dilema. Pro mixáž používám Uliho DDX3216, kterýho mám rád a vyhovuje mi. Z Uliho jde ADAT do RME zvukovky v kompu, kam nahrávám již hotový track ve dvou stopách.

Není problém přeletět na pultu výstupní nulu, červená mi bliká v poměrně vysoké frekvenci, záznam má ořezané peaky, ale pořád to hraje, není tam zkreslení nebo clipy. Ty přichází až když je nastavení takový, že červená zhasíná pouze v pauzách;).

Když jsem míchal v analogu a výsledek nahrával do zvukovky, tak jsem si nemohl dovolit tak přehulit převodník. Tady to jde do převodníků ve správný úrovni, přes nulu se dostává až součet a ten už pokračuje až do konce po digiální cestě.

Je to špatně, měl bych se toho vyvarovat nebo jde o běžnou cestu nahrávacího procesu? Zajímalo by mě to na akademický rovině, imho mám pocit, že je lepší uříznout peak než prznit výstup dalším kompresorem. Co na to zkušenější?;)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 bře 2008 13:26

bidyia : podla mna to je spatne a stiahol by som master na pulte .. aby to neslo cez nulu ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 bře 2008 13:33

bodyia: to sa bohuzial neda povedat z voleja detailne... AD byvaju v praxi velmi rozmanito nakalibrovane. ale ak vidis na waveformoch orezane spicky, tak uz si to presvihol a riadne

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Příspěvek od komasix » 07 bře 2008 17:39

Můj lajckej názor je že by neměly svítit červeně každá stopa zvlášť ale mastr klidně může pokud stopy jdou jednotlivě přes adat.

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Příspěvek od komasix » 07 bře 2008 17:42

to kex: možná to sem nepatří ale čim může být když wavewform je viditelně ořezaný jenom z jedné strany? (shora)

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Příspěvek od Magion » 07 bře 2008 17:50

zvuková vlna není vystředěna a je celá posunut nahoru - nad pomyslnou 0. Použij DC offset.

Samozřejmě to cos už překlipoval tak nespravíš....

fantozzi
Příspěvky: 313
Registrován: 11 zář 2006 21:25

Příspěvek od fantozzi » 07 bře 2008 17:50

no, mě se zdá, že třeba u Kabátů to takhle dělají cíleně :-) takže bych se netrápil poučkama a teoríí, když ti to vyhovuje

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 07 bře 2008 17:56

komasix: bacha na to, je to nebezpecna vec, pac to sposobuje velmi neprijemne chovanie kompresorov (zapornu vlnu rychly kompresor nekomprimuje a tym vyraba waveshape skreslenie). odstranuje sa to bud offline, ze to odpocitas z celeho wavu, alebo su na to realtime efekty (jeden free robi tobybear: http://www.tobybear.de/p_utilbag.html)
ako pise magion, ked uz si to zaklipoval, tak je koniec, mozno by malo zmysel odstranit DC a orezat aj druhu stranu, niekedy to tak subjektivne hra lepsie.

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Příspěvek od komasix » 08 bře 2008 03:10

dík - jdu hledat

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Digipult do červeného

Příspěvek od peteness » 08 bře 2008 13:11

bodyia píše:..., imho mám pocit, že je lepší uříznout peak než prznit výstup dalším kompresorem. Co na to zkušenější?;)
Taky to tak delam. Pokud peak limiter nezpusobuje, ze vystup zni tupe, tak si myslim ze je to nejsetrnejsi cesta, jak udelat hlasitou minimalnesumici nahravku IMHO.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 08 bře 2008 16:30

peteness : ale preco to nestisit ? aby to neklipovalo .. preco komprimovat/limitovat ?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 08 bře 2008 16:35

ono odrezat spicky limiterom a dsp-ckom na mixe je to iste

Odpovědět