Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od TOM-Thak » 01 čer 2014 13:55

Narážím na jednu zvláštnost.
Když připravím audio pro video v cubase 16bit / 44.1khz a na masteru mám např. FabFilter PRO-L a mám na něm nastaveno, aby output byl -0,5dB (rezerva, kdyby neměřil přesně), tak po importu např. do Sony Vegas mi měřáky ve Vegasu hlásí, že signál clipuje.

To je docela zvláštní.. resp. co je potřeba dodržovat, když posílám WAV master stopu pro video?
Video většinou exportujem ve FULL HD H.264 mp4 formátu pro účely vimeo HD a Youtube HD.

Většinou jde o nějaká after movie, trailery, prezentace, nejde o výstup na nějaký nosič typu DVD / BlueRay.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 01 čer 2014 14:34

predpokladam, ze pro synchronizaci s videem se audio stopa resampluje do 48k, a tam bude zakopany pes.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od TOM-Thak » 01 čer 2014 14:48

tzn. uz pri vlozeni do Vegas se to asi samo resampluje. Jo to je mozny. Tzn. obecne vsecko pro video delat ve 48k i kdyz je to jen pro pouziti pak nekde na netu.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od Pytkin » 02 čer 2014 01:19

vegas mal divne meraky vzdy .. ja robim v nuende 48kHZ .. final rezem na -0.3dB a vegas mi to vzdy ukazuje tak dake +1 dB nad nulu ..

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1986
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od PELF » 02 čer 2014 08:27

Nikdy jsem s tímhle neměl problém, to co ukazuje Reaper mi ukazujou měřáky i ve Vegasu. Zvuk pro video by měl mít každopádně 48kHz. Máš na Pro-L zapnutý oversampling, případně i ISP?
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od TOM-Thak » 02 čer 2014 08:44

Podívám se, ale myslím, že je to tím resamplingem ze 44 na 48. Na houby je to, že většina věcí se dělá ve 44.1. Mám samo i koupené banky efektů, kde to je ve 24bit / 96khz, ale pak taky spousta ve 44.1 a otázkou je, co udělá resampling směrem nahoru s výsledkem, jestli se to nepodepíše nějakým zmršením na kvalitě.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od Pytkin » 02 čer 2014 09:35

pelf : ja som s tym mal problem vzdy .. vegas ukazoval vzdy viac .. a hlavne cervene .. ale on uz ukazuje cervene pred nulou ..

Uživatelský avatar
nixx
Příspěvky: 753
Registrován: 25 led 2008 23:18

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od nixx » 02 čer 2014 09:40

TOM-Thak píše:...co udělá resampling směrem nahoru s výsledkem, jestli se to nepodepíše nějakým zmršením na kvalitě.
Nepodepíše ;)
Dnešní resampling algoritmy jsou na takové úrovni, že poznat uchem při upsamplingu nějaký rozdíl je "téměř" nemožné... Spíš bych to viděl na problém v měření. Pokud by ty peaky vznikly resamplingem, tak doporučuju před resamplingem ubrat level třeba o 3 dB, resamplovat a potom normalizovat třeba na -0,5dBFS. Pokud to celé provedeš ve 24 bitech, nepřijdeš ani o DR.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od TOM-Thak » 02 čer 2014 10:00

2nixx: OK díky, je to dobré vědět, aby člověk nedělal zbytečně nějakou prasárnu.

Díky!

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1986
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od PELF » 02 čer 2014 14:28

Pytkin píše:pelf : ja som s tym mal problem vzdy .. vegas ukazoval vzdy viac .. a hlavne cervene .. ale on uz ukazuje cervene pred nulou ..
Mně nějaký takovýhle nesmysly ukazuje jenom když do něho importuju formát, který musí dekomprimovat/resamplovat. Pokud mu dám WAV PCM a projekt nastavím na stejný parametry, tak ukazuje správně.
Naposledy upravil(a) PELF dne 02 čer 2014 15:10, celkem upraveno 1 x.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od Pytkin » 02 čer 2014 15:01

pelf : ja tam davam vzdy wav 48k, 16bit stereo .. a ukazuje to bludy ..

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1986
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Digitální nula (0dB) pro video střižny (Vegas apod.)

Příspěvek od PELF » 02 čer 2014 15:09

Pytkin: jo já ti to věřím, možný je ledacos.. a máš na tyhle parametry nastavenej i projekt ve Vegasu (aby nic neresamploval)? Schválně jsem teď zkusil hodit do V12 nějaký wavy a ukazuje to špičky v pohodě, přesně tak jak jsou udělané.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Odpovědět