Zdravím všechny audio nadšence,
mám tady takovej zapeklitej problém:
momentálně mám audio zapojeno prostřednictvím usb zvukovky sinn7 status 24/96. Problém je v tom, že se z výstupu ozývá digitální šramot vysoké frekvence pokaždé, když systém pracuje, hýbe se s myší, kolečkem a v podstatě při jakémkoliv přerušení. Není to extra hlasité, ale přes to je to nepřeslechnutelné a dost iritující.
Do listu irq přerušení jsem se díval, ale tam jsou jen příslušné usb řadiče, ale žádný odkaz na konkrétní zařízení.
Kdysi jsem o tom neco přečetl na zahraničních forumech a podle všeho to je dost častý jev, ale potřeboval bych ho nějakým způsobem ideálně úplně odstranit, nebo alespoň omezit na minimální/neznatelnou mez.
Prozatím zkusím řešení s použitím pasivního volume knobu, ale potřeboval bych pernamentnější a uživatelsky přístupnější řešení.
Digitální šramot usb sběrnice
- wizard_x@centrum.cz
-
- Profesionál
Re: Digitální šramot usb sběrnice
zkus disablovat sitovou kartu (v OS / biosu) / [kabelovej] modem, prip. jestli jde o laptop, zkus cvicne napajeni z baterie.
- wizard_x@centrum.cz
zkoušel jsem, (i vytažení kabelu) nepomohlo. všechno je na jedný zásuvce, zemní smyčky by to bejt neměli. jedná se o desktop. Zajímavý je, že největšího "piskotu" se z toho ozívá, když spustim nějakou větší aplikaci. (nahrávají se data z disku do ram, jde to přes sběrnici a nějak to rezonuje prostřednictvím usb)...Brooklyn / juanita juarez píše:zkus disablovat sitovou kartu (v OS / biosu) / [kabelovej] modem, prip. jestli jde o laptop, zkus cvicne napajeni z baterie.
napadá mě, jesli by nepomohl externí usb řadič...
-
Ano přesně tak. Za 300 se dá koupit levnej USB řadič do PCI-E slotu a s největší pravděpodobností to vyřeší tvůj problém. Hodně lidem už to pomohlo (RME Forum/ Babyface). Pokud ne můžeš řadič zase bez problému vrátit... Pokud se jedná o laptot, tak nevim jestli to má vůbec řešení...
- wizard_x@centrum.cz
u laptopu by mohl pomoct externí usb řadič do express card... ale dneska má express cartu poměrně málo notebooků, takže pokud nemá, tak tam je hold pešek...CliffhAnger píše:Ano přesně tak. Za 300 se dá koupit levnej USB řadič do PCI-E slotu a s největší pravděpodobností to vyřeší tvůj problém. Hodně lidem už to pomohlo (RME Forum/ Babyface). Pokud ne můžeš řadič zase bez problému vrátit... Pokud se jedná o laptot, tak nevim jestli to má vůbec řešení...
už mám objednanej pci-e řadič, tak jsem zvědavej, jestli to pomůže... ještě sem koukal, aby měl metal-solid filtrační kondíky, což by mělo jen pomoct.
Teď sem pročetl ještě další forumy a podle všeho je problém způsobenej špatnym návrhem základních desek, kdy mezi řadičema a videokartou dochází k interferenci, a tam nepomůžou ani zemnící smyčky, ani nic. (a to nemám mb žádný ořezávátko,...) zkrátka při takovejch frekvencích který běžně skrz dps tečou a špatným stíněním se to promítne do zvuku. zajímavý je, že to je přesně frekvence 1khz(+harmonický), která je právě spouštěná změnou na videovýstupu. (na 1khz pracuje usb sběrnice)
- wizard_x@centrum.cz
Ok, problém vpodstatě vyřešen: externí řadič usb pomohl o moc , sice je stále ještě trochu slyšet šramot sběrnice, ale teď už to je sotva nepostřehnutelné. Pro jistotu ještě přidám atenuátor na výstup, potom už by měl být výstup prakticky bezruchový...