Domácí studio na mix + nahrávání vokálů
Domácí studio na mix + nahrávání vokálů
Chtěl bych poprosit o radu před zahájením realizace přestavby jedné místnosti na studio. Mám k dispozici místnost o výšce 2,52 m, šířce 3,23 a délce cca 3,5. Chtěl bych místnost používat na mixáž i na nahrávání. Akusticky bych chtěl nahrávat pravděpodobně jenom vokál, basu nahrávám linkou, el. kytaru přes redbox výstup na zesilovači (případná kombinace se snímáním sm57 by byla do budoucna ale celkem žádoucí) a ostatní věci jedu přes midi a s bicíma jezdím zásadně do studia. Pročetl jsem tady na fóru, co se dalo a chtěl bych se poradit o rozmístění konkrétních akustických prvků. Uvažoval jsem o vlastní výrobě basových pastí, ale pokud si ten propočet, co dělal Fova, dobře pamatuji, tak basová past o výšce 1,2m vyjde stejně něco přes 1000,- Kč a cca 8 hodin práce. Takže uvažuji o postupném vybavení místnosti akustickou pěnou.
Co říkáte na tyhle produkty - http://www.akusticka-pena.cz/ ?? Údajně se "...nejedná o obyčejný molitan, ale o polyuretanovou pěnu s otevřenou buněčnou strukturou..."
Použili byste konkrétně tyto produkty? Co byste umístili kam? Jasné mi jsou basové pasti do zadních rohů místnosti. V tom zadním rohu dál od okna bych asi plánoval nahrát ty vokály s pomocí ještě nějakého paravanu.
Předem děkuji za vaše reakce.
Co říkáte na tyhle produkty - http://www.akusticka-pena.cz/ ?? Údajně se "...nejedná o obyčejný molitan, ale o polyuretanovou pěnu s otevřenou buněčnou strukturou..."
Použili byste konkrétně tyto produkty? Co byste umístili kam? Jasné mi jsou basové pasti do zadních rohů místnosti. V tom zadním rohu dál od okna bych asi plánoval nahrát ty vokály s pomocí ještě nějakého paravanu.
Předem děkuji za vaše reakce.
- Přílohy
-
Re: Domácí studio na mix + nahrávání vokálů
Zacni tim, ze si mistnost zmeris.. dej tam jen bedny na stojany a merici mikrofon. Jinak bych zacal tim, ze do vsech 4rohu dam basove pasti - otazka je, jak jsou ty jejich pasti ucinne vzhledem k rozmerum.. pak bych zachytil prvni odrazne zrcatkovou metodou a to jak na strope tak na stenach a pak opet meril.. odrazy vychytas snadno, jen bacha na pretlumeni.. doporucuju to nepretlumovat.. je to pak desne neprijemny na usi.. a na nahrani vokalu poridit akusticky paravanek, co se namontuje na mikrofonni stojan, protoze hlas potrebujes, co nejsuzsi. Problem bude v basech... to je potreba si pohrat s pozici beden v mistnosti.. pocitej, ze budes laborovat.. no a na netu si vypocitas room mody je tam spousta kalkulacek.. na zaklade nich zjistis, ktere harmonicke ti tam budou delat nejvetsi trable.
P.S.: Akusticka pena, cos poslal, ma tu nevyhodu, ze zere hodne vejsky... pokud ji tam das moc, tak ti to pozere vrsek, coz je pak neprijemny na praci. Radsi bych to zkombinoval s necim, co ma trosku lepsi charakteristiku napr. Vicoustics nebo GIK Acoustic.
Aha.. já si říkal, že dělat to jen z toho by nebylo asi úplně ok.
Při pročítání všech možných vláken o basových pastích jsem tak nějak pochopil 2 věci... a sice, že basových pastí není nikdy dost a že při použití hrubé textilie mi dojde k přílišnému pohlcení výšek a středů. Napadlo mě, jestli by nevadilo použít místo textilie koženku. Pro průchod nízkých frekvencí by to neměl být problém ne? Na výšky a středy bych pak použil nějaké ty jehlany tu a tam, případně vyrobil/koupil ještě difuzér.

Předně bych dal stůl na druhou stranu. Takhle nemůžeš moc řešit ten roh u dveří a je potřeba co nejvíc zachovat symetrii poslechu jinak ti bude každá strana hrát jinak poměry frekvencí.
presne tak, nebo i pod okno.. a s tou hrubou latkou - zas neblazni, nemusis to brat az zas tak paranoidne... jen asi neni dobry oblepit pyramidkama celej pokoj, nebo mit kolem dokola nejaky zavesy
proste rozumne a lidsky 

do rohu u dveří by se mi vešla menší rovná basová past... je tam cca 14 cm místo od zdi po začátek futra od dveří (viz obrázek). Na dveře pak můžu připevnit taky nějaký menší absorbér a to samé na druhé straně na zdi, ať je to co nejvíc symetrické. Tu koženku jsem myslel čistě z praktických důvodů, aby to nepohlcovalo tolik výšek... už si na to tady někdo na fóru stěžoval, že mu zmizeli výšky - a navíc je to trvanlivější, nedá se to tak lehce protrhnout, dá se to omývat a bylo by to imho i lehčí na výrobu (nedělal bych vůbec rámy; jenom 5mm sololit na to balík vaty do igelitu a přes to rovnou přeháhnout koženku - byly by to takové bulíky bez ostrých hran prostě). Cena koženky oproti látce je o cca 50,- Kč/metr výš, takže to mě by mě asi nezruinovalo. 
Jinak stůl musí být u té zdi, protože chci mít kvůli odhlučnění počítač ve vedlejší místnosti, která je za tím stolem, a táhnout všechnu kabeláž skrz zeď. Ostatní stěny se takhle využít nedají. Dvě sousedí s venkem a jedna se schodištěm. :p
Co říkáte na ten návrh rozmístění basových pastí jako holý základ?

Jinak stůl musí být u té zdi, protože chci mít kvůli odhlučnění počítač ve vedlejší místnosti, která je za tím stolem, a táhnout všechnu kabeláž skrz zeď. Ostatní stěny se takhle využít nedají. Dvě sousedí s venkem a jedna se schodištěm. :p
Co říkáte na ten návrh rozmístění basových pastí jako holý základ?

- Přílohy
-
kdyz ma neco 14 cm na hloubku, je dost odvazne tomu rikat basova past ... to tak proste nefunguje.
ale asi vis, proc chces mit ten stul tam kde ho mas. jinak co se tyce tech vysek, fakt si myslim, ze se toho zbytecne bojis. ale zase - treba se ti ta kozenka libi, tak proc ne - pro me je to naprosto obskurni material
ale asi vis, proc chces mit ten stul tam kde ho mas. jinak co se tyce tech vysek, fakt si myslim, ze se toho zbytecne bojis. ale zase - treba se ti ta kozenka libi, tak proc ne - pro me je to naprosto obskurni material

Pokud se bojis, ze prijdes o stredni a vyssi kmitocty, tak muzes jit cestou perforovanych absorberu.

kalkulacka:
http://www.whealy.com/acoustics/Porous.html

kalkulacka:
http://www.whealy.com/acoustics/Porous.html
No jako matroš bych radši volil plátno, ale mám problémy s alergií, tak se snažím textilie minimalizovat. A i když čistička vzduchu je fajn věc, tak takovou důvěru v ní prostě nemám.
nj... já vím, že 14 cm je málo... ještě mě napadlo jedno řešení asi nejlevnější, nejméně pracné a i mobilní, takže při nahrávání bych se sice zatarasil v místnosti, ale mohl bych osadit v pohodě i ten roh místnosti. Napadlo mě použít celé balíky toho rockwoolu, tak jak ho dodávají - tj. 5 desek 0,625 x 1 a celý ho i s tím igelitem jenom potáhnout látkou (koženkou, whaterver....) a tyhle balíky na sebe vyskládat do všech rohů odspoda až do stropu. Sice by tam byly ostré úhly, ale v každém rohu kvádr 62,5 x 50 cm Orsilu AKU... to by už ty basy nějak řešit mohlo ne? 

Naposledy upravil(a) tfk dne 10 pro 2014 13:02, celkem upraveno 1 x.
ty perforovaný absorbéry vypadají dobře... kouknu na tu kalkulačku.
ja myslim, ze te budou pasti zajimat spis asi pri mixovani, nez pri naberech 
jinak to zadveri by se podle me taky dalo resit solidnim paravanem, resp. corner panelem. ten by se pri trose fantazie dal podridit mechanismu dveri a elegantne se nekam sklapet pri jejich otvirani

jinak to zadveri by se podle me taky dalo resit solidnim paravanem, resp. corner panelem. ten by se pri trose fantazie dal podridit mechanismu dveri a elegantne se nekam sklapet pri jejich otvirani

ty dveře úplně změním... předělám futra a budou se otvírat ven a ne dovnitř a dám na ně cca 10 cm polystyrenu pro odhlučnění a povrch pořeším, aby byl pokud možno co nejpodobnější protilehlé stěně.
Ale ten corner paravan vůbec není špatný nápad. To zkusím promyslet. No tak mixování mě zajímá primárně. Protože momentálně už můžu nahrávat el.kytaru, basu a např. smyčce, ale není akustika na míchání.
Ty vokály jsou takový bonus do budoucna, protože prostě ve studiu, jak mě tlačí čas (peníze), tak z toho nikdy nevytáhnu 100 %... není to sice špatný, ale vím, že doma bych si s tím vyhrál sám lépe, kdybych na to měl prostory.

u nas lidi do rohu vetsinou cpou plnej material, ale treba na gearslutz je plno lidi, kteri maji prave ty panely, nekdy kombinovany s jehlanovitou plnou "veci" v koutech. kdysi tady ten princip popisoval tusim matucha, ze vlastne neni to nejdulezitejsi kolik pevne hmoty je v tom paravanu, ci panelu (nebavime se o mm), ale spis to, jak je daleko od zdi. ale abys to ode mn neprejimal neodborne, doporucuju najit ten prispevek od matuchy.
jo tomu rozumím... de facto 10 cm vaty která je umístěna 10 cm od zdi se bude chovat podobně jako 20 cm vaty, která je pláclá přímo na zeď... zrovna u Ethana Winera jsem viděl jako úkazku bass trap jenom desku vaty, která tvořila v rohu přeponu. Ale to by znamenalo rozbalit rockwool, jednotlivé kusy zabalit do igelitu, potáhnout látkou a pak ještě vymyslet uchycení na zeď.
Když tam vyskládám ty balíky celé, tak jsem počítal, že mě jeden roh vyjde na necelou tisícovku a bude to ale extrémně rychlé řešení. Vezmu balík, potáhnu látkou a mám bass trap.
jenom jeden ten balík budu muset vzít napůl, abych to měl až ke stropu. Dá mi to dohromady cca těch 250 cm, a pokud tam těch pár cm nahoře zbude, tak narvu buď nahoru nebo dolů nějakou dřevěnou desku, aby to tam bylo na fest a ani se to nehlo.