Elektricka basgitara a najhlbsie tony
Elektricka basgitara a najhlbsie tony
mozno uplne trivialna vec, ale nemam s tym moc skusenosti, tak sa spytam...
ako si poradit s najhlbsimi tonmi basgitary ? konkretne teraz nahravame tvrdsiu muziku, 5 strunova basa a cela kapela podladena o pol ton dole. basa je pomerne kvalitna, piata struna sa jej ozyva celkom pekne. problem je, ze to prazdne podladene H-cko je frekvencne uz pod rozlisenim beznych reprakov. ani na mojich KRK VXT6 uz nezneje plnohodnotne, ako nazivo. v mixe ked sa tieto tony objavia, tak uplne zanikaju, celok v tych momentoch akokeby naopak stracal spodok, kedze ten ma problem preliezt reprakom. graficky su tony celkom vyrovnane, maju rovnake amplitudy, len neviem, ako to mixovat. poznam velmi podladene nahravky, kde zretelne basu pocut aj v hlbokych tonoch a na zlych posluchoch...
ukazka - neupravena linka z komba:
http://ska2tonics.sk/rastis/basa.wav
ako si poradit s najhlbsimi tonmi basgitary ? konkretne teraz nahravame tvrdsiu muziku, 5 strunova basa a cela kapela podladena o pol ton dole. basa je pomerne kvalitna, piata struna sa jej ozyva celkom pekne. problem je, ze to prazdne podladene H-cko je frekvencne uz pod rozlisenim beznych reprakov. ani na mojich KRK VXT6 uz nezneje plnohodnotne, ako nazivo. v mixe ked sa tieto tony objavia, tak uplne zanikaju, celok v tych momentoch akokeby naopak stracal spodok, kedze ten ma problem preliezt reprakom. graficky su tony celkom vyrovnane, maju rovnake amplitudy, len neviem, ako to mixovat. poznam velmi podladene nahravky, kde zretelne basu pocut aj v hlbokych tonoch a na zlych posluchoch...
ukazka - neupravena linka z komba:
http://ska2tonics.sk/rastis/basa.wav
Re: Elektricka basgitara a najhlbsie tony
no ja bych rek, ze mu ta hlubsi struna zni docela jinak:) Jakoze mam z toho pocit docela jiny struktury toho tonu, rozhodne min zeleza. Nicmene co se tyce citelnosti hlubsich basu, tak casto funguje jedonduse na eq zvyraznit nejakou vyssi harmonickou frekvenci ve stredech.
hej, zneje trochu inac. urcite to poznas, piata struna na base je peklo aj pri "lepsich" nastrojoch. tato basa cca vyssia stredna trieda az taky pruser nie je, aj ked ideal tiez nie.
premyslal som nad nejakym dynamickym EQ alebo niecim podobnym, ktory by orezaval najspodnejsie pasmo, ked sa ozvu tieto hlboke tony, pretoze s tou nahromadenou energiou ma problem aj kompresor, a podobne...
priznam sa, este som sa tym nezacal zapodievat, zatial nahravame... tak sa vypytujem preventivne dopredu
premyslal som nad nejakym dynamickym EQ alebo niecim podobnym, ktory by orezaval najspodnejsie pasmo, ked sa ozvu tieto hlboke tony, pretoze s tou nahromadenou energiou ma problem aj kompresor, a podobne...
priznam sa, este som sa tym nezacal zapodievat, zatial nahravame... tak sa vypytujem preventivne dopredu

Tak,tak Amorph má pravdu soustředil bych se na zbytek zvuku "H"čka ne jenom to subbasové hučení, tu čitelnost Hčka hledej ve středech. Ale zároveň to chce mít pro kontrolu i ten "subbas" poslech třeba na kvalitní sluchátka aby jsi věděl kde to správně říznout. Ať nemají posluchači s nějakým extra sub poslechem překvapení každou 4 dobu 

To ale nie je prazdna H struna,lebo tam znie ako najhbsi ton Des,aj tak trochu odladene od standarneho ladenia cca stvrt ton nahor. Ale pravda je taka ,ze na tej H strune to uz je "vyhasnute". Mozno by som skusil vymenit alebo aspon vyprat struny a prehrat inkriminovane pasaze. Alebo taku krkolomnost, vystrihnut tu sekvenciu na tom mrtvom tone,vyekvalizovat ju aby ozila a nasledne ju vstrihnut na spravne miesta:-).
Aranžovanie, tvorba a nahrávanie hudby.
mala finta ako "zobubit" hluche struny (bez prania) za par minut

takto... na tom nastroji boli NOVE znackove drahe struny, seriozne zostelovanie. samotna basa - Ibanez, Japan, model som zabudol, cenovka noveho kusu cca 800-900€, co este neni najsam profi, ale uz ani ziaden low end. osobne, aspon co mam skusenost s piatou strunou, tak som povazoval za uspech, ze sa ta struna ozyvala aspon hlasitostne na urovni ostatnych strun...
materialu je to dost vela, podobnych miest este viac. z casovo / financnych dovodov by asi prehravanie na inom nastroji uz nepriachadzalo do uvahy, ani ten iny nastroj k dispozicii nie je.Cundo píše:... a prehrat inkriminovane pasaze. Alebo taku krkolomnost, vystrihnut tu sekvenciu na tom mrtvom tone,vyekvalizovat ju aby ozila a nasledne ju vstrihnut na spravne miesta:-).
predstavoval by som, ci by som nevedel len konkretne pasaze nejako oddelit a posielat do ineho retazcu na spracovanie. len si neviem predstavit, ako ich oddelit, rucna praca by urcite fungovala, co sa mi paci menej je ten cas, ktory by to zabralo. nejaky gate otvarany v zavislosti na frekvencii ? ci kraviny vymyslam ?
Sám jsi si odpověděl. Udělej 3-4 stopy, překopíruj na ně basu pak přiřaď na stopu 1 LPF - 2. BPF - 3. HPF - stopa 4 pro probémová místa LPF získáš tak komplexní kontrolu nad zvukem basy kde každé pásmo můžes nezávisle kontrolovat
inak hej, to je ono, vlastne som uz X-krat podobne postupoval pri roznych situaciach 

to spodni pasmo se pak da taky hlidat multibandem, pouzivam na to nekdy Ozone.
Problém byl spíš ve strunách než v nástroji, mám taky pětku, je to velmi slušný custom nástroj a několikrát už se mi tenhle problém stal u renomovaných výrobců strun. Natáhl jsem nový struny, GDAE měli ten krásně zvonivej tón a Háčko jediný bylo úplně tupý a neprolejzalo.
ked sa podladuje tak basgitarista zrejme použiva hrubšie struny , a čim su hrubšie struny tym sa menej a tachšie rozkmitavaju , treba podla mna len najst techniku kedy prave tu H strunu udrie silnejšie ako ostatné. može pomocť aj vysunutie snimača v basovej časti alebo iba poloveho nastavca pod strunou.
edit : osobne mi to v tej nahravke nezneje nejak moc zle , je to v harmonii a je logicke že čim viac bassovy zvuk tym ho je menej počuť, preto basove komba potrebuju vyššie vykony ako gitarove. Druha vec je že mladi hudobnici sa potrebuju v skladbe stale počuť .. a tak trochu sa zabuda že najhlasnejší tón je niekedy ten ktorý sa nezahrá
to ale asi plati skor pre jazz 
edit : osobne mi to v tej nahravke nezneje nejak moc zle , je to v harmonii a je logicke že čim viac bassovy zvuk tym ho je menej počuť, preto basove komba potrebuju vyššie vykony ako gitarove. Druha vec je že mladi hudobnici sa potrebuju v skladbe stale počuť .. a tak trochu sa zabuda že najhlasnejší tón je niekedy ten ktorý sa nezahrá

A co pridat nejaky harmonicky jemnym distortionem, aby struna H zacla hrat?
juan: to by v zasade fungovalo, akorat tim zkreslis i ty vyssi struny, ktere hrajou uz ted, coz nemusi byt vhodne.