Externi sumace mimo comp ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Externi sumace mimo comp ?

Příspěvek od Neural_I » 24 bře 2006 14:47

Odjaktěživa resim otazku znechuceni digitalni sumaci v compu a hledam alternativu jak na to aby vysledek byl podle mych predstav, zatim jsme s bandou dospeli k zaveru, ze sumace na starym dobrym promixu 01 ma mnohem vetsi koule nez soucet v cubase (SX3 je na tom sice oproti predeslym softum trochu lip ale furt je to dost divny), ale to neni uplne reseni protoze to ma svy omezeni, prevodniky uz nejsou aktualni atd., takze jsem se zacal trochu zabyvat na cem vsem ma smysl delat externi sumaci, aby se zachovala pohodlnost prace v compu a zaroven mel vysledek drajv a byl nadupanej aspon tak jak nas to zatim bavi co leze z promixu.
narazil jsem na jednu masinku ktera me celkem zaujala, ale v zasade k tomuhle tematu zacinam pricuchavat, doted sem resil ze budu delat sumaci na yamahackejch digimixech, pripadne prichazel v uvahu mackie onyx, ted mam dalsi zelizko v ohni a to je tenhle bazmek:

http://www.dangerousmusic.com/2buslt.html

trochu sice netusim jak do toho dostat 16 kanalu z compu a jak to vlastne k PC pripojit, jsou tam naky divny konektory a nepisou nic o redukcich atd., ale snad se k tomu dopatram, me by spis zajimal vas nazor a jestli je tady nekdo kdo podobnou otazku resi nebo resil nebo se s tim aspon nekde setkal. co mi leze z digimixu od jamahy vim a libi se mi to, tohle mi prijde ale jednodussi a ucelnejsi reseni, vzhledem k tomu ze bych jamahacky mixy asi k nicemu jinymu nepouzil nez na sumaci.

takze nejaky nazory, napady, zkusenosti ?
diky

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 24 bře 2006 14:53

jo tak sem zjistil aspon co sou zac ty konektory:
"2 Buss LT uses db25 connectors [multipin blocks] wired to Tascam standard"
furt netusim jak to ale dostat z compu ven

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 bře 2006 15:12

na analogovu sumaciu proste potrebujes 16outov (aspon - zavisi od stylu muziky), s tym sa neda nic robit... cim viac nastrojov spajas pred sumaciou do grup, tym to bude mat mensi efekt, hovori sedliacky rozum. inak je toho na trhu pomerne hodne a je to tak trochu podfuk
tie firmy za to chcu strasne peniaze ale vnutri je jednoducha matica z par odporov a jeden high-end zosilovac, tot vsjo. a imho to stoji a pada na kvalite tych 16tich prevodnikov, ta sumacna krabica samotna nie je tak podstatna, a v tom je hacik

to mi znie z tvojho pohladu racionalnejsie ten digitalny mix, alebo este lepsie vyskusat ine softvery, kazdy DAW sumuje trocha inak

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 24 bře 2006 15:24

jo ten digital mi prijde dobry reseni, jenom sem potaji myslel na to jestli tyhle suma boxy nebudou jeste o krok dal.
dalsi otazkou je, jestli v pripade toho digitalu, kdyz to do nej naperu z compu po ADATu nebo FW, jestli to neco resi, protoze to v podstate neprochazi dalsima prevodnikama, ale zase sumaci dela nejakej procak v pultu a ne kalkulacka v softu, v zasade se urcite najde nekdo kdo bude tvrdit ze v pultu je taky kalkulacka (stejny diskuze se vedou o VST a HW nastrojich) ale tezko mi pak onen chytrak vysvetli proc se mi sumace z digimixu libi vic nez ze softu (stejne jako proc se mi zvuk hardweru zda lepsi nez ze softu kdyz je to teoreticky ta sama kalkulacka), no otazkou je jestli si nejak polepsim.
myslel sem dost na ten mackie onyx, samou chvalu na nej slysim, ovsem ja nemam 16analogu ven z compu a nechystam se nic takovyko ani kupovat, takze babo rad.
jeste se chystam vyzkouset sumaci na protoolsech, co jsem si s nima zkousel tak reverb v PT je stokrat lepsi nez sem doted v PC slysel, inflator je zabijackej plugin kterej nema chybu, takze variantou budiz sumace v m-powered PT

furt mi ale vrta hlavou jestli kdyz do digimixu pozenu 16 lajn po ADATu nebo FW, jestli to bude sumace v pravym slova smyslu ktera bude mit nejakej vyznam, rozhodne se na tom podepise sumacni algoritmus pultu, ale nepodepuisou se na tom prevodniky, coz muze a nemusi bejt vyhodou/nevyhodou, to netusim

jisty je ze tohle chci a musim brzo vyresit pac me cekaji nejaky cedecka a scitat to v cubasi nechci
ach jo

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 bře 2006 16:52

to ti prave hovorim, mixak pouziva ine algoritmy ako cubase a preto ti navrhujem otestnut dalsie sw, hlavne zo sudka superprofi, ktore zasa sumuju inak. proste toolsy, sequoiu, sonar, audition, atd, atd...

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 24 bře 2006 17:29

Jo, o Sequoie se pise, ze by mela bejt v mixdownu nejlepsi...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 24 bře 2006 17:41

ja si nemuzu pomoct, ale jakakoliv sumace v compu mi pocitove prijde takova bez drajvu, ja asi fakt potrebuju nejakej pult pac to co delam za muziku potrebuju aby znelo syrove az punkove a trochu spinave ale hlavne drave a prurazne a to si myslim ze v compu se mi asi tezko povede, zkousim a rochnim se v tom uz pres rok a uz ted je mi vicemene jasny ze bez pultu se to asi nakonec stejne neobejde :roll:
v zasade je to to posledni co mi do solidniho setupu chybi, vsechno ostatni uz sem behem let nejak poresil, jenom pult na sumaci a poradnej rverb jeste ne, jenze mam pocit ze tyhle dve veci sou zrovna zakladni kamen, samozrejmne kdyz pominu takovy ty fraze o vyberu zvuku a aranzi atd, to rekneme je v pohode, ale ten vysledek furt neni ten pravej drsnej, syrovej a zlej elektrometalovopunkovej narez kterej trha lidem vnitrnosti a nuti je huste parit, zatim je to takova placicka hezky poskladanejch zvoucku co si clovek pusti k praci na compu, chce to dodat tomu trochu ty spiny a toho pekla :evil:

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 24 bře 2006 17:44

hele mi s kapelou sedime u compu, poustime si zaklady smichany na promixu a juchame pritom jak je to super, no a pak si pustime zaklady delany vylozene cely v audiu s pluginama zmrskly L3kou a sedime a koukame na sebe a po chvili zpevak pronese "hele kluci jako jo, je to cisty, mozna az moc, je to vsechno citelny ale sorry, fakt me to za koule netaha, to je tak mozna jako melodie do mobilu ale ne muzika s emocema"
a tak to je a takhle to mame hozeny, tezko to vysvetlit, mozna by neco resily DSP karty nebo ja nevim co ale zacinam mit fakt pocit ze zacnu stradat do prasatka na pult pac jinak budu mit tohle dilema v palici asi nafurt, uz to tady resim postupne z ruznych uhlu asi pul roku mozna i dyl a furt se nakonec vratime ke 20 let starymu promixu a smichame to na tom, je to subjektivni

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 24 bře 2006 19:01

podle me analog sumace ma smysl v momente, kdy k tomu mas este nejaky poradny eq/compy taky v analogu

jinak je sumace v daw "bezchybna" a neni co resit

co digital umi zatim vetsinou blbe je barva, ale na tu ti staci jedna vnejsi krabice a dobrej prevodnik, nemusis mit mixak nebo sumacni krabic

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 bře 2006 19:31

matucha: tak hod par aktualnych tipov na "jednu vnejsi krabici"? ale pocitam ze to ide riesit az v ramci masteringu, cize sa tym nemusi neural vobec zahadzovat, nie?

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Re: Externi sumace mimo comp ?

Příspěvek od ECSON WALDES » 24 bře 2006 19:47

Neural_I píše:Odjaktěživa resim otazku znechuceni digitalni sumaci v compu a hledam alternativu jak na to aby vysledek byl podle mych predstav, zatim jsme s bandou dospeli k zaveru, ze sumace na starym dobrym promixu 01 ma mnohem vetsi koule nez soucet v cubase

..no nechci te zklamat ale Promix 01 je docela dost LoFi digitalni pult. Pred 9 rokama jsem ho mel (jeste predtim nez ho Yamaha musela prejmenovat na Progammable mixer 01). Promix ma strasne malou dynamickou rezervu a sumi. Tenkrat to byl prvni komercne prodavanej pult pod hranici 100.000 kc. Yamaha tech 16+2 vstupu musela pocitat slabouckym procesorem kterej nemoh zvladnout lepsi dynamiku ani Eq ci Comp . Divim se ze ti hraje lip nez Cubase - toje nepravdepodobny. Neni problem jinde?

Po Promixu 01 Prisla Yamaha 02R se 40 vstupu, ta uz hraje vpohode. Dnes ji koupis za par korun cca 60.000 kc (Nova stala v roce 1995 - 340.000,- kc).

Pokud tak kup novou 01V96 ta uz na to co hledas smysl ma. Ale Promix 01 je nesmysl degraduje zvuk. No a nebo kup alespon tu 02R, popr 03D 01V.

Moje Yamaha DM2000 ma dynamiku v ramci interniho procesingu az do 56 Bitu!! a dynamiku ma oproti standardnim DAW opravdu vetsi, sumace je vyborna, sem sni spokojenej.

.

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Příspěvek od velvet » 24 bře 2006 20:02

Neural_I ten pocit znám.... Na tohle téma (a podobné-např. rozdíly ve zvuku mixbus mezi různými DAW) jsem četl na netu už několik topiců...
Moje zkušenost je, že pokud míchám "in the box", pak použiju radši realtime bounce (Export mixdown) než offline. Lepšího výsledku pak často dosáhnu, použiju li jako sumační zařízení digitální mix konzoli a ne interní mix engine toho kterého DAW softu.... No a nejlepší je smíchat to na analogový konzoli SSL nebo Neve :) .
Jak píše kexik, v případě analogových "summing boxů" bude alfou i omegou kvalita převodníků. Dojde-li k degradaci signálu při DA konverzi, (nebo následně při AD) , je anaog summing box k ničemu.

Při vědomí toho, že firmy potřebujou prodávat svoje produkty a ty jsou často pro uživatele-při tom co už mají - zbytečné: nemyslím, že by analogový summing box byl zbytečnou záležitostí. Je jich na trhu opravdu hodně a umí často i pár věcí navíc, kromě sumace... Některý maj i compressor na výstupní BUS, některý různý jiný funkce. Momentálně nejsem u sebe na compu kde mám uložený linky na snad všechny výrobce těchto boxů (poskytnu později) Sám do nějakého chci v nejbližší době investovat . Tyhle dva mi utkvěly nejvíc:

http://www.ams-neve.com/html/products/8816.php


http://www.tube-tech.com/?show=product&productId=17
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 24 bře 2006 23:59

Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 27 bře 2006 08:53

ECSON WALDES: clovece mozna ze prave to ze promix sumi jak prase a ma ty svy mouchy tak mozna proto mi ta nase uzika ktera ma znit syrove a ne vubec sterilne zni lip nez ty sterilni jednicky a nuly z compu, fakt tezko rict a ver mi ze se tim zabejvame uz dost dlouho a pokusy michat v compu koncej zatim vzdycky spatne, treba to proste jenom neumime, ale nevim jak v compu do toho pridat tu punkovou "spinu", nastroje sou oddeleny a nebavi me to

technicka otazka, o kolik horsi je 01v96 a jak si stojej i ostatni modely mezi 01v96 a DM2000 co se tyce prevodniku a kvality DSP atd ? mel jsem zato ze prevodniky jsou cca stejny, to samy DSP a cim vyssi model tim nadupanejsi moznosti, neda se nekde najit nejaka srovnavaci tabulka parametru ? nebo jenom jednou vetou ze tvy zkusenosti, rikas ze 01v96 bude pro moje ucely stacit, ja si to myslim taky, ale celkove me zajima jakakoliv informace protoze jestli pujdu do 01v96 + ADAT karta + ADAT do compu tak to bude investice kterou budu rozdejchavat docela dlouho, ale zase, pokud se na tom bude dat vyprodukovat cedecko tak budu konecne spokojenej a dost si oddychnu, porebuju asi jenom nakopnout a rict "hele vole kdyz koupis 01v96 tak ti zarucuju ze nadavat nebudes a hudba co na tom nahrajes bude po technicky strance minimalne stejne dobra jako v compu na pluginech, pravdepodobne ale lepsi"

velvet: to me taky napadlo zkusit to vyexportovat v realu v ramci DAW, furt se nemuzu zbavit dojmu ze to po mixdaunu nejak zdechne

nazor ze sumace v compu je "dokonala" je pravda podle me jenom z toho duvodu ze je tak "dokonala" az to hezky neni, neco jako uzasna bloncka s perfektnima parametrama, ovsem kdyz promluvi clovek ma chut to "vypnout" 8)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 27 bře 2006 09:00

taky je mozny ze se muzou podepsat prevodniky, zkouseli jsme nahravat syntaky do audia na DIGI 001 a ja doma jedu pres prevodniky viruse TI, kteryzto by mely byt dost v pohode, otazka je jestli kdyz si prevodnik neco prida a prida si to u deseti nastroju, jak moc se to pak muze podepsat na vysledku, kdyby nevimjaktorict, treba prevodnik "zplostoval" nebo tak neco, tak se pak nebudu divit ze to po nasamplovani zdechne oproti tomu jak to hraje vsechno v midi pred nahranim, nevim, netusim, sakra mit na to prachy tak si tu jamahu 01v96 koupim a neresim to, ale je to cenove tak minimalne na rok o suchym rohliku, zase si rikam, ze kdyz sectu ty kvanta casu marnyho pitvani v pluginech a po celovikendovy praci pak porovnat vypocenej mix s hrubym mixem pres promix a s brekem slozit hlavu do dlani a netusit CIM TO JE ze to je tak jiny .... grrrrr ..... kdybych vedel ze mi to muj problem vyresi tak nevaham, nemam ale sanci to nikde zkusit tak tady s tim aspon na teoreticky urovni votravuju ve snaze z vas vypacit nazor :roll:

Odpovědět