FX track

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
keku
Příspěvky: 74
Registrován: 26 čer 2010 22:59

FX track

Příspěvek od keku » 20 čer 2011 19:30

Ahojte

rád by som sa opýtal na jednu vec, čítal som tu veľa článkov o mixe a podobne a zopár z Vás sa vyjadrovalo, že má nahodené pluginy na FX kanály. Otázka znie či je lepsie používať FX track , na čo konkrétne a akým spôsobom pracovať v mixe s niečím takým pokiaľ by som rád nezaťažoval počítač s príliš veľa effektami. Momentálne to robím tak, že dávam effekty priamo na jednotlivé stopy a zrazu mám v projekte 50 stôp osadených s veľa effektami na insertoch, to veľmi zaťažuje komp aj zvukovku.

Ďakujem

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: FX track

Příspěvek od Pytkin » 20 čer 2011 21:00

Uz sme to tu pisali 100x

Fx ma vyhodu ze efekt sa pouzije len raz. Nevyhoda ze ma len jedno nastavenie. Cize nemozes dat na jednu stopu reveb rb 1 sec a na druhu stopu reverb 2 sec.. Vtedy musis spravit 2 fx tracky. Typicky sa fx pouziva na reverby a delaye, ktore posielas paralelne so stopou (primiesavas ich k originalu)..

Uživatelský avatar
bluerecording
Příspěvky: 270
Registrován: 08 led 2004 15:18

Re: FX track

Příspěvek od bluerecording » 21 čer 2011 17:44

Vyuzivanie FX ma zmysel predovsetkym, ak pracujem s konceptom jednoty zvukoveho priestoru, kde sa nehodi, aby kazdy z nastrojov existoval vo vlastnom priestore. Navolim si tak 2-3 typy reverbu a ten pouzivam v roznych pomeroch na stopy, kde ho pouzit chcem. Vyhodou je aj setrenie vykonu CPU pri narocnych native pluginoch.

keku
Příspěvky: 74
Registrován: 26 čer 2010 22:59

Re: FX track

Příspěvek od keku » 21 čer 2011 18:01

ďakujem za vaše odpovede...budem sa to snažiť naučiť využívať z dôvodu veľkých projektov a zaťaženia cpu

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: FX track

Příspěvek od dusanmsk » 22 čer 2011 16:29

Ako potom riesite mixdown?

Osobne strasne zapasim s dilemou "par fx send-ov" vs "co kanal to samostatny effect chain". V provm pripade je to rychle na prvotne nastavenie a usporne na cpu, ale tazke na dalsie udrziavanie, horsie sa robi mixdown v separe softe, velmi tazko sa robia zmeny nastaveni efektov v tych fx trackoch, kedze si uz clovek nepamata, co vsetko tam ma naroutovane a co tym rozbije. V druhom pripade to ma clovek preefektovane a pomaly nevie, ktora bije, ked chce nieco niekde zmenit, alebo sa mu nieco s niecim bije. A zere to ( podstatne ) viac cpu ( s niektorymi takto nasetupovanymi projektami som uz na phenom2 x3 na hrane ).

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: FX track

Příspěvek od Pytkin » 22 čer 2011 17:36

ja uplne nerozumiem .. ked chcem mixdown , tak vyberiem mixdown a vyrenderujem si to do formatu aky potrebujem ..

Uživatelský avatar
bluerecording
Příspěvky: 270
Registrován: 08 led 2004 15:18

Re: FX track

Příspěvek od bluerecording » 22 čer 2011 18:16

dusanmsk píše:Ako potom riesite mixdown?

Osobne strasne zapasim s dilemou "par fx send-ov" vs "co kanal to samostatny effect chain". V provm pripade je to rychle na prvotne nastavenie a usporne na cpu, ale tazke na dalsie udrziavanie, horsie sa robi mixdown v separe softe, velmi tazko sa robia zmeny nastaveni efektov v tych fx trackoch, kedze si uz clovek nepamata, co vsetko tam ma naroutovane a co tym rozbije. V druhom pripade to ma clovek preefektovane a pomaly nevie, ktora bije, ked chce nieco niekde zmenit, alebo sa mu nieco s niecim bije. A zere to ( podstatne ) viac cpu ( s niektorymi takto nasetupovanymi projektami som uz na phenom2 x3 na hrane ).
V kazdom profi softe si pri mixdowne mozes detailne vybrat, co vsetko ti polezie von.

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: FX track

Příspěvek od dusanmsk » 23 čer 2011 09:28

No mal som na mysli situaciu, ked napr. v FL Studiu mam kopu nastrojovych trackov a reverby/delay-e riesim sendovanim do FX trackov. Nasledne to chcem exportnut co stopa to wav a doefektovat/doladit/zmiesat to niekde bohom ( napr. v reaperovi dajme tomu ). Takze mam kopu nastrojovych wav-ov, ktore su ale bez efektov, a k tomu 2-3 efektove tracky, kde je to uz vsetko domiesane dokopy. Tym padom mam problem, pretoze pokial pri mixdowne ekvalizujem nastrojovu stopu, uz nemam moznost tuto zmenu urobit na fx tracku, pretoze je v nom 20 nastrojov dokopy. Takze sa musim vratit do fl studia, ekvalizovat tam, znovu exportovat a takto dookola. Alebo vyrobit "nove" efektove sendy v reaperovi, co je zdvojovanie prace s neistym vysledkom ( nikdy to nespravim uplne identicky ). Preto mi z pohladu buduceho mixdown-u pride vyhodnejsie mat efektove stopy k nastrojovym v pomere 1:1, akurat to musi ustihat procesor.

Ale mozno na to idem zbytocne prekomplikovane.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: FX track

Příspěvek od Pytkin » 23 čer 2011 11:59

ak to chces miesat inde , tak to tam aj efektuj .. pride mi uplne zbytocne exportovat aj efekty ..

cele mi to ale pride chore .. treba robit len v jednom softe .. nevidim zmysel FL studia a mixovat v raperi ..

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: FX track

Příspěvek od dusanmsk » 23 čer 2011 12:14

Ono sa to prakticky neda robit vsetko v fl studiu. Resp da, ale je to podstatne zlozitejsie. Pri mixdowne chcem vidiet tracky ako wav-y a nie zhluk patternov s neznamym dozvukom a spol, dalej projekt mam plny roznych automatizacii suvisiacich s aranzma, predstava, ze to zozlozitim este o dalsiu automatizaciu suvisiacu s mixdown ma desi. Niektore pluginy ktore pouzivam v mixe mi vo fl nefunguju spravne ( neriesitelna latencia ) a tak dalej. Ale mozno na to fakt idem z nespravneho konca, na druhu stranu s FL uz par rokov robim a lepsi postup som zatial nenasiel.

Uživatelský avatar
jakubt
Příspěvky: 246
Registrován: 17 zář 2009 12:18

Re: FX track

Příspěvek od jakubt » 23 čer 2011 13:40

Stačí kliknout na Solo u toho, co chci bouncovat do wav a mám stopu i s fx busama, ne?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: FX track

Příspěvek od Pytkin » 23 čer 2011 13:49

no ale ked das do jednej stopy track aj s FXami , tak nevidim zmysel mixovania inde , ked uz to bude naefektovane ..

Odpovědět