Jak na mix, použití efektů apod.

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Todd

Jak na mix, použití efektů apod.

Příspěvek od Todd »

Zdravím všechny uživatele :)

chtěl bych se zeptat jak vlastně docílit toho "nejlepšího" zvuku, teďka mi jde hlavně o ten mix (hip hop a RnB), chtěl bych se dozvědět nějaké vaše rady, zkušenosti apod. :) zajímá mě jak např. udělat co "nejtučnější" bicí, jaký efekty na ně hodit (kompresor atd. co by zlepšilo zvuk), jaký efekty např. hodit na perkuse a co použít za efekty na celkovej mix když už mam všechno smíchaný a de mi jen o zlepšení celýho toho mixu (nemyslim mastering), taky by mě zajímalo jestli je lepší udělat mix v editačnim programu rovnou (fl studio) a nebo nahraný jednotlivý stopy (bicí, synťáky atd.) vyexportovat do wavu a potom je "slepit" např. v sony acidu, předem díky :wink:

Liquid Sound
Profesionál

Re: Jak na mix, použití efektů apod.

Příspěvek od Liquid Sound »

filtruj, všechno tu už bylo
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Vsechno delej ve FL, a tvoje otazka je tak obecna, ze se da odpovedet jediny: www.audiozone.cz :)

delay

Příspěvek od delay »

Je pravda, že tady na ezone je již spousty informací, takže to vezmu jen stroze:

- Snaž se vždy vybírat co nejlepší zvuky - samply, který znějí dobře již samy o sobě (není dobré si říkat jó, to se pak zefektuje a bude to OK).
- potom je samozřejmě nutné řešit EQ a PAN a dobře oddělit pásma aby nástroje byly čitelnější, s tím souvisí i DYN (komprese),
co se týče rad na typy EQ a COMPů, tak jich tady najdeš mraky (mě třeba pomohl aPEQ (http://www.apulsoft.ch/apeq/), pač je to zároveň i analyzer, takže
máš i vizuální představu...), další variantou je řešit to obálkováním samplů třeba pomocí automatizace
- zlepšení mixu: zlepsit mix muzes jen kdyz se budes venovat individualnim stopam, pokud by jsi povesil neco na stereo vystup, tak uz jde spis o
zjednoduseny mastering. Ja na vystup mixu nedavam vubec nic (nekdy limiter, ale i to je uplne zbytecny, pokud pak planujes master)...
- v cemu udelas mix je jedno, pokud stavis patterny v FL a vubec celou skladbu, tak nevidim duvod to tam nesmíchat, nicméně zrovna tak můžeš
vyexportovat všechny stopy bez FX a naimportovat je třeba do Cubase nebo zmíněného Acidu.
- master je další kapitola, ale pokud je dobrej mix, tak master už nic neřeší - pouze finální hlasitost nahrávky, jinak s ním muzes spoustu veci pokazit
ja osobne pouzivam jen master limiter a resim RMS a tim to konci, zadna dodatecna uprava EQ, DYN
Naposledy upravil(a) delay dne 20 říj 2009 11:29, celkem upraveno 1 x.

matucha

Příspěvek od matucha »

chtěl bych se zeptat jak vlastně docílit toho "nejlepšího" zvuku
Dobry zdroje zvuku, dobrej monitoring/akustika, hodne zkusenosti. Muzes zacit tim monitoringem/akustikou, jakmile uslysis veci spravne, tak budes mit vetsi sanci vybirat si dobry zvuky, lip je uz od zacatku upravovat no a rychlejc ziskas "ty spravny" zkusenosti".

Je tu toho na foru napsanyho mraky. Search.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no .. ja si myslim ze vyberat dobre zvuky , aby zneli sami dobre , neni uplne idealne pravidlo .. totiz zvuky musia zniet dokopy dobre .. casto krat sa stane , ze samostatny jeden zvuk neznie nejak moc dobre .. ale pekne sa doplni s inymi zvukmi .. moje skusenosti hovoria , ze ked pouzijes viac dobrych zvukov (ktore su plne a zneju samostatne dobre) , tak potom ked hraju spolu , tak je to velmi nezrozumitelne .. naopak , ked pouzijes ploche tenke zvuky , tak su lepsie citatelne .. atd .. toto je ale samozrejme velmi zlozite a clovek az praxov na to pride , co sa s cim da pekne skombinovat ..

delay

Příspěvek od delay »

Pytkin píše:no .. ja si myslim ze vyberat dobre zvuky , aby zneli sami dobre , neni uplne idealne pravidlo .. totiz zvuky musia zniet dokopy dobre .. casto krat sa stane , ze samostatny jeden zvuk neznie nejak moc dobre .. ale pekne sa doplni s inymi zvukmi .. moje skusenosti hovoria , ze ked pouzijes viac dobrych zvukov (ktore su plne a zneju samostatne dobre) , tak potom ked hraju spolu , tak je to velmi nezrozumitelne .. naopak , ked pouzijes ploche tenke zvuky , tak su lepsie citatelne .. atd .. toto je ale samozrejme velmi zlozite a clovek az praxov na to pride , co sa s cim da pekne skombinovat ..
Tak já samozřejmě myslel samy o sobě v rámci mixu. Né solo.
Naposledy upravil(a) delay dne 20 říj 2009 11:28, celkem upraveno 1 x.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

delay : ok .. potom som to zle pochopil :)

kexik

Příspěvek od kexik »

dobre ale predvyber pomocou soloveho posluchu je rozumny sposob. nema zmysel skusat v mixe uplne vsetko
co sa tyka toho workflow, myslim si ze vo FL sa da kompletne vyprodukovat, zmiesat aj zmastrovat. dalsie daw programy ti do toho budu vnasat len prestoje a zmatok

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

kexik : samozrejme ze to clovek vybera "solo" .. ale myslel som to tak , ze uz dopredu by mal rozmyslat ake ine zvuky este bude pouzivat a ako sa spoja do kopy .. pisal som ze je to dost zlozite , mat v hlave taku predstavu , ako to bude vsetko spolu .. dost zavisi od stylu prace .. niekto ma v hlave celu muziku , a len ju potrebuje dostat do svojho systemu .. iny postupne pridava nastroje a v uvode este ani nevie co vsetko tam bude .. tam sa to da asi dost tazko mat predstavu dopredu ..

Todd

Příspěvek od Todd »

ok, díky všem za rady a tipy... ještě by mě ale zajímalo na čem je lepší mixovat ? monitory nebo sluchátka ? jelikož už jsem se ptal snad všude a každej řekl něco jinýho, jeden názor je ten, že sluchátka jsou lepší, že líp slyšíš zvuk a zvuk se ti v místnosti "nedeformuje" apod. a druhá zase je že monitory jsou lepší, že pak můžeš pracovat i s akustikou toho zvuku a víš jak se chová v prostoru... jinak na mix většinou používám sluchátka, už jsem si na to nějak tak zvykl, používám sennheiser eh-350, nejsou to nejlepší sluchátka ale myslim že lepší průměr to je... co je teda lepší ? :D

matucha

Příspěvek od matucha »

slychatka maximalne jako doplnek... bedny a akustika sou zasadni... cim lepsi tim lepsi

komasix

Příspěvek od komasix »

Já používám v mých běžných nouzových podmínkách špatný sluchátka na detail a špatný bedny na zvuk...

Odpovědět