Jak nahrat nejlepe akordeon?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1615
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Jak nahrat nejlepe akordeon?

Příspěvek od upman »

Nazdarek,

asi 13 let jsem hral na harmoniku a ted bych si s ni zase rad zaspasoval. Jak ji ale nahrat? Je mi jasne, ze mohu pouzit 2 metody:

1) nejaky mikrofon spec. pro tento ucel - radeji ne, nemam misto, kde je klid, atd.
2) harmonika je akusticky nastroj, takze bych ocekaval, ze musi existovat snimac, neco podobneho, co je na kytaru. Ale jaky?

Diky za napady
-upman

Uživatelský avatar
pm
Příspěvky: 267
Registrován: 04 čer 2002 15:19

Příspěvek od pm »

No, "snimace" na harmoniku sem este nevidel, videl jsem akorat vestaveny mikrofony a dva XLR konektory zespodu na tele nastroje (clovek ze Sultan Sulejman) a Lada z Feher Fekete Kerek pravil, ze mel ty mikrofony bezdratovy, nikdy to prej dobre nefungovalo a stejne nazivo dal pouzivali normalne mikrak na stojanu.

Cloveka co by mel "snimace" sem este nepotkal.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

mikrofon... nie prilis citlivy, zblizka; tym sa minimalizuje vplyv priestoru. treba najst mieto kde bude dostatocne verne sfarbeny zvuk bez ruchov (klapky). nikdy som to nezvucil ale tu sa urcite dakto taky najde.

ono aj tie snimace na gitaru su vlastne humus... mikrofon je celkom ina klasa

Uživatelský avatar
pm
Příspěvky: 267
Registrován: 04 čer 2002 15:19

Příspěvek od pm »

kexik: Proc by se mely klapky nejak vynechavat? To mi pride jako zpev kde sou za pisnicku dva nadechy. Harmonika taky uz z principu nejde brat nak moc zblizka, protoze se obe "mista, odkud jde zvuk" pohybuji v ramci desitek centimetru. Maximalne nakejma klipsama... a ty zase obsahnou jen malej rozsah. Mistnost je podle me dalsi vec ktery se u harmoniky clovek moc nevyhne, pokud chce nahravat diskant i basy.

Ja nemam nak moc na vyber, nahraval sem harmoniku na md421 a vysledek splnil ocekavani. U Sasi sem nahraval harmosku dvakrat a pokud se nemylim tak vzdycky vzal c3000...

Poshook
Příspěvky: 2480
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook »

Shure Beta 57, na vsetky typy "vzduchovych" nastrojov vyborny. alternativne SM57, PG57...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

klapky nevynechat? no neviem...
ta vzdialenost bude delikatna... z pol metra to uz bude dost zle brat aj miestnost, to uz mam s nahravanim v panelakovej izbe svoje strastne skusenosti...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22119
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin »

Na BJD bolo Francuzke harmonikove duo ARNOTO .. Jeden bol snimany mikrofonom z kazdej strany .. Druhy mal asi dake stipce alebo snimac .. V celku zaujimave veci dokazali na tom vyludit .. A ked na konci zahrali Walking on The Moon od The Police , tak som sa posral ..

<img src="http://midi.pytkin.sk/arnoto.jpg">

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator »

toto som nasiel u thomana / by ta mohlo zaujimat - Accordion pick-up system
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw2_ ... dinfo.html

_ravi_
Příspěvky: 198
Registrován: 04 čer 2002 16:17

Příspěvek od _ravi_ »

Muj kamarad - dobrej live zvukar - si na harmoniku hodne pochvaluje maly Sennheiser e614 tuzky. Zvuci je samozrejme z obou stran.

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1158
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro »

Tohle není můj obor, nahrával jsem to jenom s Petrem, takže o tom moc nevím, ale zkusil bych to takhle (ala dechová sekce na menší vzdálenost):

AKG C3000B cca. třičtvrtě metru před. Pokud stereo, tak bych asi vzal ty C3000 dvě a udělal XY ve stejný vzdálenosti, aby se ten zvuk zprava i zleva spojil. Širokýho sterea bych se do mixu asi bál, leda ho pak zúžit nějakým imagerem. Pokud by C3000 moc řezaly, zkusil bych nějakej temnější majk.

Saša

Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1615
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Příspěvek od upman »

All: Ok, diky moc, koukam ze tio nebude zadna sranda. Chci tam mit nahrany samozrejme vsechno (i klapky, i pohyby mechu), jinak to nemusim hrat na akoradeon, ale klido na sampler, a bude to stejny. Mam 1x SM57, tak to nejdriv zkusim s nim a pak dam vedet.

aum generator: vypada to zajimave, ale chtelo by to vyzkouset, dik za tip

Odpovědět