Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
petrb
Příspěvky: 29
Registrován: 05 říj 2010 07:30

Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od petrb » 25 lis 2010 09:40

Dobry den, nahravam zvukovou kartou M-Audio Firewire 1814.
Zvukova karta ma 24 bitove prevodniky.
Jake mam nastavit rozliseni pro nahravani? Take 24 bit? Nebo 32 bit?
Mozna je to primitivni dotaz, ale jsem novacek a nikde jsem nenasel odpoved co nastavit a proc to tak nastavit.
Dekuji.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od Amorph » 25 lis 2010 09:56

24bit.

zazz
Příspěvky: 177
Registrován: 09 říj 2007 10:55

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od zazz » 25 lis 2010 10:07

Na nejakem tutorial DVD od Steinbergu typek doporucoval douzivat 32bit. A to proto, ze se se pak procesoru jednoduseji pocita...ale je uz to par let, takze tezko rict, jestli je to jeste v dnesni dobe aktualni...

petrb
Příspěvky: 29
Registrován: 05 říj 2010 07:30

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od petrb » 25 lis 2010 10:24

Amorph píše:24bit.
Diky, ale proc prave 24bit?

Ja si prave myslim, ze ze zvukovky to jde 24 bit a ten nahravaci SW to jeste zpresni na 32 bit. A pak kdyz budu na to davat nejake efekty, tak by to melo byt presnejsi / kvalitnejsi.

Treba jsem uplne mimo.
Prave proto jsem se zde chtel poradit s Vama - vice zkusenyma :)

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od Amorph » 25 lis 2010 10:28

nahravaci soft to bude kazdopadne interne zpracovavat ve 32bit float. Jestli to ale nahrajes do 24 nebo 32 bit, je podle me v praxi jedno. Teda krom toho, ze 32bit bude o ctvrtinu vic dat a teoreticky je to zase zaznam s o neco mililinko mensi nelsysitelnou chybou.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od delay » 25 lis 2010 10:33

Je to jak píše Amorph, převodníky jsou 24-bit a to je rozhodující, jádro DAW pracuje na 32-bit architektuře, takže si to ditheruje nahoru, čili můžeš klidně zaznamenávat float na 32-bit, ale oproti 24-bit tam nebude žádnej kvalitativní rozdíl. Dlouho jsem točil ve 32-bit, ale je fakt že je tam asi čtvrtinovej nárust objemu dat, takže jsem přešel na 24-bit.

Samplovačka stačí 44.1 kHz, pokud nepoužíváš moc pluginů, tak můžeš jít výš...

Uživatelský avatar
Vlad
Příspěvky: 1022
Registrován: 27 bře 2006 19:34

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od Vlad » 25 lis 2010 10:53

co byste mi poradili - mam ted deafultne nastaveno 24bit v C5 ale nejake starsi projekty jsou bohuzel delal v 16bit a obcas se k nim vratim. Myslite ze mam prevezt ty wavy z 16bit na 24 a dal pracovat ve vyssim rozliseni, nebo to holt vzit jako fakt a dal pracovat v 16bit?

petrb
Příspěvky: 29
Registrován: 05 říj 2010 07:30

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od petrb » 25 lis 2010 11:14

Dekuji za Vase odpovedi!
Budu se ridit Vasi praktickou zkusenosti - nahravani v 24bit rozliseni.

Co se tyka te frekvence tak na to mam dotaz zase tady:
./zvuk/nahravani-pres-analog-a-digital-soucasne-t13878.html

Cetl jsem nekolikrat ten nyquistuv teorem, ale asi to spatne chapu. Pochopil jsem to tak, ze pokud nahravam analogovy signal ktery byl ve zvukovem modulu samplovan na 48KHz 24bit tak bych to mel nahravat min. 96KHz ???

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od Amorph » 25 lis 2010 11:26

tak jeste jednou.

z modulu ti jde ven analog, ktery je z prevadeny z digitalu o frekvenci 48khz -> tim padem pode nyq. rekonstruuje frekvence do 48khz /2. Takze pro opetny prevedeni z analogu do digitalu ti staci opet 48khz.

petrb
Příspěvky: 29
Registrován: 05 říj 2010 07:30

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od petrb » 25 lis 2010 11:36

Amorph píše:tak jeste jednou.

z modulu ti jde ven analog, ktery je z prevadeny z digitalu o frekvenci 48khz -> tim padem pode nyq. rekonstruuje frekvence do 48khz /2. Takze pro opetny prevedeni z analogu do digitalu ti staci opet 48khz.
Dekuju! Uz mi to docvaklo ;)
A proc studia nahravaji v 96KHz - ted uz 192KHz ?

Jakou frekvenci mi doporucite nastavit ? Tvorim hudbu na grooveboxu Roland MC-909 + efektro Korg mini-KP + VST syntaky a VST efekty v pocitaci.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4612
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od Amorph » 25 lis 2010 12:01

cim vyssi samplovaci frekvence a vyssi bitovy rozliseni, tim mensi chyby pri prevodu, tim mensi chyby a aliasing v algoritmech. Nyquist neni vsechno. Na druhou stranu, abys v praxi ocenil vubec rozdil aspon mezi 24/44.1 a 24/88.2, tak uz musis mit i odpovidajici zarizeni pro zaznam/prevod/poslech. V tvych podminkach bych bez obav delal s 24/44.1.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od Pytkin » 25 lis 2010 14:52

Vlad píše:co byste mi poradili - mam ted deafultne nastaveno 24bit v C5 ale nejake starsi projekty jsou bohuzel delal v 16bit a obcas se k nim vratim. Myslite ze mam prevezt ty wavy z 16bit na 24 a dal pracovat ve vyssim rozliseni, nebo to holt vzit jako fakt a dal pracovat v 16bit?
to je to iste ako 24bit vs 32bit .. ked uz to mas na disku 16bit , tak prevodom na 24bit nic neziskas .. nechaj to tak , ako to je ..

petrb
Příspěvky: 29
Registrován: 05 říj 2010 07:30

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od petrb » 25 lis 2010 16:13

Amorph píše:nahravaci soft to bude kazdopadne interne zpracovavat ve 32bit float. Jestli to ale nahrajes do 24 nebo 32 bit, je podle me v praxi jedno. Teda krom toho, ze 32bit bude o ctvrtinu vic dat a teoreticky je to zase zaznam s o neco mililinko mensi nelsysitelnou chybou.
Jeste mi lezi v hlave jak pisete ze to bude o "neco malilinko mensi nelsysitelnou chybou".
Kdyz to DAW interne zpracuje 32 bit float pak preci musi byt lepsi to ulozit v 32 bit ne?
Uz kvuli budoucim upravam, budu preci editovat ten vzorek porad ve stejnem rozliseni.
Protoze kdyz to ulozim do 24 bit a pak to opet otevru a budu chtit editovat DAW si to zase prevede do 32 bit float a pak az tady preci musi vznikat ty nepresnosti...?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21302
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od Pytkin » 25 lis 2010 16:18

nevznikaju .. neries to ..

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Jake rozliseni vzorku nastavit pri nahravani v SW?

Příspěvek od komasix » 25 lis 2010 16:28

řešilo sem podrobně myslím tady ./pc/ztrata-kvality-pri-prevodu-z-96khz-na-44-1khz-t9975.html?hilit=ztr%C3%A1ty%20p%C5%99i%20p%C5%99evodu

Odpovědět