kliping po mixdownu tracku

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
johny01
Příspěvky: 30
Registrován: 21 čer 2009 22:10

kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od johny01 »

Ahoj, potřebuju poradit jak "ořezat" zvukovou stopu tak aby to neklipovalo.

Snažím se vždycky docílit toho aby zvuková stopa po mixdownu měla přesně 0.0db, jenže mi to vždycky klipuje.

Na obrázku níže je ukázka toho když stáhnu stereo out kanál někde na -1.0db -> stejně to na některých místech po mixdownu klipuje (jak je to možné)?
Clipboard02.jpg
Jinak mixdown provádím vždy do wav souboru.

Zkoušel jsem na stereo out kanál hodit plugin Gclip který by to měl řešit, ale výsledek je pořád stejný..

Když měřím kliping rovnou na stereo out kanálu (před mixdownem) tak to nikdy žádný kliping nedetekuje, to je docela zvláštní.. ale pak udělám mixdown do wav, otevřu v soundforge a metr ukazuje kliping,, .

Jak to vyřešit?

Díky

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

to bude zmenou bit.hloubky / samplovaci frekvence. v kolika bitech / na jaky freq. mas projekt, a co je vyslednej wav? (resp. neni tohle mp3? tam se to deje taky.)

johny01
Příspěvky: 30
Registrován: 21 čer 2009 22:10

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od johny01 »

ta ukazka je wav hned po mixdownu. Ale jestli to muze byt zmenou bit.hloubky / samplovaci frekvence tak to bude asi tim. Mam takovy pocit ze v projektu je nastaveni jine nez ktere mam pri mixdownu. Pak se na to mrknu a dam vedet jestli to bylo tim..

Liquid Sound
Profesionál
Příspěvky: 1080
Registrován: 17 čer 2002 17:39

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od Liquid Sound »

Naposledy jsem viděl SF asi před deseti lety, nicméně napadlo mě, zda-li nemá někde enabled intersample clip detection...?
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22114
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od Pytkin »

ked v SF vypnes antialiasing , tak to nevybehne von .. Ak hento je rovno vystup z mixdownu, tak zrejme bude pri mixdowne robit daky ten resampling .. daj to na rovnako ako je projekt a mosi to byt OK >..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3248
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od pavlii »

Tak tak...

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od delay »

Asi by bylo řešením dát při finálním renderu nějakej dithering plugin. V Cubase používám UV22 při renderu 24bit do 16bit.
Obrázek

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3248
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od pavlii »

No dobře, ale to neřeší problémy resamplingu :wink:

P.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od delay »

pavlii píše:No dobře, ale to neřeší problémy resamplingu :wink:
P.
Píšu ditheringu, pokud víte na 100% že to jen věcí resaplu, tak sorry, pak sem out...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3248
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od pavlii »

No ne - řešily se tady (od příspěvku Brooklyna) dvě možnosti, takže když se řekne "A", je potřeba podotknout i "B" 8)

P.

Uživatelský avatar
jakubt
Příspěvky: 253
Registrován: 17 zář 2009 12:18

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od jakubt »

řešil jsem kdysi podobnou "záhadu" v Logicu, řešení bylo jednoduché - dát Master fader na nulu, a pak úrovně v bouncnutém wav odpovídaly tomu, co bylo vidět na Out 1-2.

johny01
Příspěvky: 30
Registrován: 21 čer 2009 22:10

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od johny01 »

Brooklyn / juanita juarez píše:to bude zmenou bit.hloubky / samplovaci frekvence
Klobouk dolů pane, změnil sem samplovací frekvenci a bitovou hloubku a už je to bez clipingu :) ..

Měl bych ještě takový offtopic.. zajímalo by mě když pracuju v projektu převážně se samply které mají 16bitů a 44,1 kHz tak jestli je zbytečné nastavit mixdown výstup (wav) třeba na 24bit a 96kHz?

Na kvalitě se to asi nijak nepodepíše ne?
delay píše:Asi by bylo řešením dát při finálním renderu nějakej dithering plugin...
Ten Dither slouží k čemu? Předpokládám že se dá využít jen když převádí víc bitů do menší hodnoty, naopak ne, že?

Díky:)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3248
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od pavlii »

Dither slouží k maskování kvantizační chyby při redukci bitové hloubky, takže ano - pouze pro směr Více -> Méně (bitů). Ale bacha - jsou i "netopýři", kteří poznají rozdíl mezi použitým/nepoužitým Ditheringem a údajně to občas bez DItheru "hraje líp". Ale je to "JPP" :lol:

Já bych se při exportu držel nejvyšší hodnoty použité v projektu, takže pokud jsou tam součásti 24b (ale všechno ve 44.1 kHz), tak exportovat do 24/44.1

Upsampling nemá význam a upřímně řečeno ty rozdíly vyšší samplovačky nebývají markantní (doufám, že se tu nerozjede silný flame 8) ) a stejně se daj poznat až na poslechovém HW od určité úrovně nahoru (nedávno jsem si konečně zkoušel udělat poslechový test, protože doma tuhle možnost nemám, a moje dojmy jsou nerozebírat samplovačku globálně, protože mi to fakt nepřišlo jako stěžejní rozdíl). Ber to jako osobní názor :wink:

P.

biscuit
Příspěvky: 9535
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od biscuit »

ja myslim, ze pro praci efektu a vsti je vyssi samplovaci frekvence prinos.. ale souhlasim, ze ne nijak markantni.. ale jsme v oblasti, kde se kazdej prd pocita a nekdy i vyvazuje zlatem.. takze at si kazdej vybere co jeho uchu prijde ok - a jsme u ty nejdulezitejsi a nejzakladnejsi veci zase - ucho je nejvic

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: kliping po mixdownu tracku

Příspěvek od kexik »

render treba dat ale kludne na -3dB, ak ma vzniknut 24bit subor, ktory sa bude este mastrovat... potom je cela debata zbytocna. navyse dithering sa robi az na konci mastrovacieho retazca, nasadit ho skor je slusna hlupost

Odpovědět