Kniha o akustice
Kniha o akustice
Zdravím, už celkem dlouho se zajímám o zvuk, nahrávání atp. a celkem rád bych se stal sound-designerem, bohužel většina toho co dělám je spíše pokus-omyl, ne že by mě to nebavilo, ale rád bych se posunul dál. Dneska jsem se stavil v knihovně a měl jsem pár knih vyhlídnutých, ale většinou jsem nepobral které byli na prvních stránkách.... kvůli mě nesrozumitelným nákresům, výpočtům a vzorcům. Hledám tedy nějakou knihu, která by to vzala hezky od podlahy, stačí základy, až pochopím ty, bude se mi učit o moc lépe... Kdyby jste měli nějaký tip, byl bych vděčný 

-
Re: Kniha o akustice
Co by jsi chtěl umět?
1/ Míchat, mástrovat = není vzorec
2/ navrhovat akustiku-ano, vědní obor= "je vzorec".
pokud:
1/ dlouhá, ohromně dlouhá cesta bez konce /a mohla by začínat i v knihovně/
2/ dlouhá cesta, kde se těmi výpočty bohužel musíš prokousat
1/ Míchat, mástrovat = není vzorec
2/ navrhovat akustiku-ano, vědní obor= "je vzorec".
pokud:
1/ dlouhá, ohromně dlouhá cesta bez konce /a mohla by začínat i v knihovně/
2/ dlouhá cesta, kde se těmi výpočty bohužel musíš prokousat
Nejde mi až tak o vzorec jak o všeobecnou znalost. Jinak, ano... Nahrávat, míchat, masterovat 

Ako taky uplny zaklad by som mozno odporucil knihu "Praxe zvukove techniky" od Vaclava Vlacheho.
Inak ten nazov temy je trochu matuci, lebo zas akustika je uplne iny vedny odbor, nez zvukove inzinierstvo.
Název tématu zkus upravit. Najdi si na webu Muzikusu seriál "Frekvence, panorama a hloubka" a článek "Mastering - téma měsíce". Kupu toho najdeš na YT v AJ a něco málo v češtině, třeba na kanále magazínu http://analogdigitalmusic.cz/. S upřesňujícími dotazy přijď sem na forum.
Ahoj, nějaká dobrá duše mi tu kdysi poradila výbornou knihu: Mixing audio. Teď jsem se díval na amazon...a už je to asi další doplněné vydání, je to ale stejný autor. Doporučuju. Jasné, praktické http://www.amazon.com/Mixing-Audio-2e-R ... 0240522222
čau
čau
To není špatná kniha, spousta základů je tam poplatných dnešní době, ale přeci jen je jaksi nemoderní a možná v ní chybí reflexe na základě zpracování zvuku ITB (mix, master), což bude tady juana asi zajímat nejvíce.Hammond píše:Ako taky uplny zaklad by som mozno odporucil knihu "Praxe zvukove techniky" od Vaclava Vlacheho.
Jinak, na začátku je potřeba hlavně kvantita, čili míchat, míchat a míchat. Konzultovat výsledky třeba tady na fóru a aplikovat různý postupy, který si třeba načteš nebo okoukáš. YouTube je dneska plnej videí, Pensado aj. sdílí svoje postupy a dá se z toho něco vytěžit, ovšem je vždy nutný vědět, co děláš a co se děje se signálem v rámci té úpravy atd., jak to pracuje pro celek apod. Tímhle si asi každej musí fakt projít, odmíchat a naučit se poslouchat a slyšet, chce to čas a míchat, míchat...
čili míchat, míchat a míchat
Ještě bych doplnil ... míchat,nahrávat,míchat,míchat....a po asi 15 letech už to budeš trochu umět

Ale rozhodně to chce nacucávat do sebe informace z netu a doma to zkoušet uvest do praxe.
Ale nic jiného než dlouhá praxe na vycvičení uší, není. Bohužel....
já bych si tipnul že teď asi po těch 15 letech praxe u zvuku už vím kam šáhnout a nehraje to vyloženě blbě, ale rezervy samozřejmě mám pořád velké

Absolutny zaklad musis pozriet cele https://kickass.to/steinberg-internal-m ... 92326.html (inde som nenasiel download) a este nejaky kurz treba absolvovat. Otvoria sa ti oci
ale skusenosti nicim nenahradis.