Komprese bez většího vlivu na zvuk

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
dj-bobr

Komprese bez většího vlivu na zvuk

Příspěvek od dj-bobr »

Jak byste řešili situaci, kdy máte slabou nepříliš dobře smíchanou nahrávku, kterou komprimujete co to dá, ale při tlačení nad -15dB RMS už je zvuk dost nepřirozený a subjektivní hlasitost skáče a kolísá, až to není hezký?

Je to akustická nahrávka (kytara, el.kytara, zpěv, bicí), zkouším různě hýbat nastavením komprimace, zkouším i multiband kompresi, ale pořád to hraje buď slabě, nebo divně...
Máte na to někdo nějaký jednoduchý tip?

kexik

Příspěvek od kexik »

daj sem ukazku... bez toho su tipy k nicomu
obecne, dobrym multibandom ide stlacit vsetko. co pouzivas?

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

-15dB RMS je dost malo .. to by malo ist natlacit urcite viac .. zavisi co pouzivas ..

velvet

Příspěvek od velvet »

"slabá" - máš na mysli málo hlasitá?
To by bylo dobrý vědět jaká je asi "average" hlasitost a kde jsou "peaky" - jaký je headroom.. Bez to ho těžko říct. Ale pokud Ti to "pumpuje" a stále nemá žádoucí hlasitost, zkusil bych víc za sebou zapojených kopresorů (včetně nějakého multibandu) , přičemž bych na každém volil nízké ratio , tak 2,5:1 a spíš míň, podle toho jak by to "vypadalo". Nejlíp aby jeden z kompresorů v řetězci byl harwarovy kompresor, co dovolí Treshold nastavit do plusu a pěkně zvednout Gain.
Občas se mi vyplácí používat víc kompresorů za sebou než jeden s vyšším Ratio... Ale jak tu bylo řečeno, bez poslechu těžko říct...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

velvet : hovori ze -15dB RMS .. TO je AVERAGE !

velvet

Příspěvek od velvet »

no jo... asi jsem ještě spal když jsem to četl, dík za upozornění :idea:

dj-bobr

Příspěvek od dj-bobr »

Spíš já asi spal, když jsem s tou nahrávkou pracoval :) Teď jsem si to zkušebně ještě jednou pustil přes sluchátka a slyším tam na hranici slyšitelnosti nějaké ultrahluboké basy, tak si zobrazím spektrum (že mě to dřív nenapadlo) a vidím obrovskou energii na 20-25Hz... taky mě to mohlo napadnout dřív :)

Odpovědět