Urcite na to existuje nejaky trik/seria trikov . Mam pocit ako keby to bolo spravene nejakou obalkou a kompresorom na viacerych frekvencnych pasmach. Zaciatok kicku je pevny, kratky a bez basov a ako keby az za nim sa plynule napojil ten basovy zvysok. Cele to na mna posobi ze je to dobre skomprimovane, ale zaroven to je dynamicke. Ako keby ta uvodna faza kicku velmi rychlo trigerovala ten bass za tym...
Uvitam, ak sem niekto pastne svoju zvukovu ukazku s vysvetlenim ako to dosiahol .
Teoreticke prispevky bez ukazky v praxi ma v tomto pripade moc nezaujimaju.
Otazka je, ci sa najde niekto kto by sa rad podelil o toto know-how, alebo si to kazdy chce nechat iba pre seba
To je zvukovej design. Je sice sance, ze mohl najit nejakej uz nekde udelanej sampl, ale...
Docela se dela to, ze mas sampl(y) na tecku a sampl(y) na telo. Ktery v prubehu skladby ruzne muzes vymenovat nebo zesilovat/zeslabovat podle potreby.
Na tohle funguje kratka tecka treba, ktera je hlavne o 700-5000hz (ale samozrejme i vejs a niz) s necim okolo 200hz co udela ten naraz, ale je potreba aby rychle zmizlo, protoze jinak to pusobi levne.
Za tim je pridanej dlouhej skorosinus (bez ohybu frekvencniho), s dylkou a obalkou presne dle toho jak ta skladba chce. A samozrejme naladeno tak jak ta skladba potrebuje.
Taky tam slysim reverb. Ke konci dost zvyraznenej, nebo tam pridava vrstvu nejakyho roomu v samplu (moznosti je vela)
Posledni dobou se priznam, ze komprimuju kopaky malo, spis kdyz micham, tak prave pridavam tyhle ruzny elementy pres trigger a dotvarovavam tak bici aby fungovaly. Je to hodne o to jak to interaguje fazove taky, neco je na to hodne haklivy. Dost se mi na to osvecil UAD IBP. Lepsi nez komprese mi prijde to obalkovat v sampleru nebo si ten sampl stranou upravit presne jak chci libovolnou obalkou a to pouzit v triggru/sampleru. Kompresi mam rad celkem na cely grupe bicich, tam se mi libi co to dela v interakci s ostatnima zvukama a jak je to sjednocuje do jednoho stroje. Separatne na kazdym samplu taky muze fungovat dobre, kdyz ten kompresor barvi treba... ale delam to min a min, to uz spis si hraju se saturaci.
No a zasadni je taky co hraje okolo, vetsinou to ze neco je tak velky/tlusty je mozny jenom kvuli tomu, ze tam je na to misto. Tady ten kopak je dost sam ale vlastne funguje i tak trochu jako basa. Jestli tam prijde neco basovyho tak to jsou jen na chvilku nejaky ruchovy tlaky a ty se snazej se s kopakem frekvencne nepotkavat.
jak rika matucha.. ja bych takovej kopak vyrobil v synthu, myslim, ze je to prace na par minut max. dobry je vedet, jak rika matucha, ze v tomhle pripade to neni sweep, ale (coz slycham vylozene jenom v housu) steady ton, takze ne obalka na pitch, ale jen kratkej sinus. nejvic charakteru ale v tomhle pripade nedela nic v base, ale ten stredovej room, coz zni neco jako (akustickej? tezko rict) kopak/perkusivni zvuk s BPF prohnanej kratkym verbem, do mona a na 100% wet. to uz je slozitejsi napodobit presne, ale +- se tomu priblizis.
tady je takovej pokus (NB: pridal jsem tam ten open hihat z originalu za to, protoze to je taky podstatna cast dojmu z toho zvuku [na kterou nemam cas nebo chut]).
Ja som na to siel kombinaciou 2 samplov, 909kick plus 808 kick. Bez triggerovania. Hipass 909, lowpass 808, obalka, kompresor. Ako tecka, 909 rim, doladena hlasitost jemne. Fakt len na rychlo, asi 4 minuty
Brooklyn: ta rekonstrukcia je slusna, v basovej casti to vnimam skoro identicky s originalom. Najtazsie bude asi ale docielit prave ten zaciatok, v tom originale to znie tak lahodne - nie je to len tupy plochy naraz, ale ma to taky akusticky 'snappy' kompresorovy charakter...
jo, zni to trochu jako nejakej kopakovej beater, ale zase staci znat koncept a doberes se vlastnich, sice trochu jinejch, ale stejne dobrejch vysledku. je pravdepodobny, ze puvodne ten zvuk vznikl jednodussi a spontannejsi cestou. kdyz budes vedet, ze chces mekkej attack a vis, na co se pri poslechu zamerit, tak si ho tak vyrobis.