Lead synth (melodia)
Lead synth (melodia)
Ahojte, hladal som nieco podobne, ale nenasiel som (som zaciatocnik, tak pls berte na moje otazky aj taky ohlad). Chcem by som sa spytat, ako sa efektuje a spracovava lead synth, alebo v podstate hlavna melodia v songu (rap), aby znel dominantne a vytavaral atmoferu songu. A co v pripade, ze je tam viac synth melodii, ako urcit, ktory je hlavny a ako zvolit ich rozmiestnenie. Vzdy mam pocit, ze ten lead akoby hral "nizsie" a smerom do mna a roztiahnuty na cely priestor a takto si to vsimam u vacsiny songov. Dakujem
Re: Lead synth (melodia)
to sa vola sound dizajn
je to o spravnom vyladeni zvuku na syntaku .. 2 veci su klucove
- "hrubka" zvuku - layering .. trebars 1 vrstva hra o oktavu alebo dve nizsie ako prva a ta dodava tu "hrubu" (to comu hovoris ze "akoby hral nizsie"
- stero - to sa da docielit viacerymi sposobmi, napriklad unison zo stereo spreadom (ak ma synth danu funkciu) - pozor je dobre ten spread dat len na ten vyssi layer, ten co hra o oktabu-dve nizsie neunisonovat alebo len jemne
najlepsie by bolo keby si sem dal ukazku nejakeho konkretneho zvuku a skusime ti poradit ako sa k nemu dopracovat ..

- "hrubka" zvuku - layering .. trebars 1 vrstva hra o oktavu alebo dve nizsie ako prva a ta dodava tu "hrubu" (to comu hovoris ze "akoby hral nizsie"
- stero - to sa da docielit viacerymi sposobmi, napriklad unison zo stereo spreadom (ak ma synth danu funkciu) - pozor je dobre ten spread dat len na ten vyssi layer, ten co hra o oktabu-dve nizsie neunisonovat alebo len jemne
najlepsie by bolo keby si sem dal ukazku nejakeho konkretneho zvuku a skusime ti poradit ako sa k nemu dopracovat ..
Dajme tomu napr.
Ono plati to zrejme teda aj pre ine medlodicke nastroje podobne, ked maju byt lead?
a v ktorej minute a sekunde je zvuk ktoremu hovoris lead ? nech pretacam kdekolvek furt tam len blaboce typek a hra tam len nejaky beat plus par nahodnych zvukov - ziadny lead tam nepocujem .. nevladzem to cele pocuvat suvisle tak povedz presme minutu a sekundu kde je zvuk s ktorym chces poradit ...
Ti verim. No mozno som sa zle vyjadril, tam v pozadi hra taka melodia (teda neviem ci to je lead), a potom napr. 2:42 nabieha do toho na refren dalsia. Mozno aj zly pri priklad, ale zle sa mi vybera z tejto modernej elektronickej hudby nejaky priklad. Nemas ty nieco, kde by si mi ukazal co ten lead neozaj je?
Další legendární lead - 3 tóny stačí

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SEdreF32b90#t=68s[/youtube]
od 1:08 - typicky lead v elektronickej muzike
vasek: to nemyslis vazne
od 1:08 - typicky lead v elektronickej muzike

vasek: to nemyslis vazne

lead je vsetko moze, povacsine co hra v skladbe nosnu melodiu.. kazdy ti sem dal nejake leady v jeho oblubenom zanri..flash12 píše:Ti verim. No mozno som sa zle vyjadril, tam v pozadi hra taka melodia (teda neviem ci to je lead), a potom napr. 2:42 nabieha do toho na refren dalsia. Mozno aj zly pri priklad, ale zle sa mi vybera z tejto modernej elektronickej hudby nejaky priklad. Nemas ty nieco, kde by si mi ukazal co ten lead neozaj je?
napriklad tento track zacina pre mna absolutne paradnym lead zvukom co hra skvelu melodiu.. aj ten zvuk co potom ide od 0:40 s kopakom je lead, takzvany "screetch lead" najdi nejaky jadny vyrazny zvuk co hra nosnu melodiu v nejakej skladbe a poyom sa ti mozeme pokusit porafit alebo doporucit youtube tutorialy ako dany zvuk spravit, v tej tvojej ukazk bohuzial fakt nic nieje,nieke sa od coho odrazit
Uz chapem teda, co je myslene lead synth-om, teda som bol v omyle. Ako by sa teda nazvali tie melodie, co vytvaraju atmosferu songu, neviem sa asi dobre vyjadrit :/ inak dik, ze ma nedate hned dole, na inych forach by som asi uz dostal sprchu 

To, co myslíš, není melodie, ale harmonie (akordy).
este by som vaska doplnil .. akord == ked zahras na klavresach viac tonov naraz a pekne to ladi
napriklad C + E + G, C + F + A, ... v ramci skladby potom pouzivas viac takychto kombinaci- akordov (napriklad zahras CEG,CFA, DFA, CEG -> a tak stale dokola .. toto ti robi "zaklad" skladby a potm podla tych akordov uz hras melodiu .. napirklad podla spodneho tonu ti hra basa (cize C - C -D - C) .. tak docielis ze ti vsetko ladi
akorov je obrovske mnozstvo - bud ides metodou pokus omyl podla ucha alebo si nastudujes hudobnu teoriu (hudobna teoria nieje nevyhnutnost, da sa tvorit aj bez nej ked to mas v uchu, ale pomoze ked to az tak v uchu nemas
)
btw. ludom s hudobnym vzdelanim sa ospravedlnujem za extremne zjednoduseny a nepresny popis, snazil som so a uplne jednoduche vysvetlenie "po lopate" pre uplneho laika na zaciatok

akorov je obrovske mnozstvo - bud ides metodou pokus omyl podla ucha alebo si nastudujes hudobnu teoriu (hudobna teoria nieje nevyhnutnost, da sa tvorit aj bez nej ked to mas v uchu, ale pomoze ked to az tak v uchu nemas

btw. ludom s hudobnym vzdelanim sa ospravedlnujem za extremne zjednoduseny a nepresny popis, snazil som so a uplne jednoduche vysvetlenie "po lopate" pre uplneho laika na zaciatok

dendy: to je v pohodě vysvětlení. Na ten druhý akord můžeš zkusit zahrát v base F 
flash12: nejsi první ani poslední, kdo se takto ptá - jak pochopit základní pravidla hudby a jak to použít v kompozici. Spousta lidí na to hledá nějaký hack, ale vzhledem k tomu, že se jedná o hudbu, je potřeba prostě hrát hudbu a ono to začne postupně do sebe zapadat. Tzn. zkus si hrát svoje oblíbený věci, a čím víc toho nastuduješ a necháš projít rukama, tím víc budeš chápat ty zákonitosti.
Jinak hudbou se musí žít a všechno jde strašně pomalu a ztěžka... ale stojí to za to.

flash12: nejsi první ani poslední, kdo se takto ptá - jak pochopit základní pravidla hudby a jak to použít v kompozici. Spousta lidí na to hledá nějaký hack, ale vzhledem k tomu, že se jedná o hudbu, je potřeba prostě hrát hudbu a ono to začne postupně do sebe zapadat. Tzn. zkus si hrát svoje oblíbený věci, a čím víc toho nastuduješ a necháš projít rukama, tím víc budeš chápat ty zákonitosti.
Jinak hudbou se musí žít a všechno jde strašně pomalu a ztěžka... ale stojí to za to.
Diki pani za vysvetlenie pokukam si cosi
. Skor by ma este ale zaujimalo, ako sa pri mixe tieto harmonie efektuju a rozmiesnutnuju do priestoru.

na tuto otazku neexsituje kratka jednoducha odpoved .. je za tym vela studia, tutorialov, skusania metodou pokus-omyl
klucove slova :
- sounddizajn (vyrobenie samotneho zakladneho zvuku na syntaku - to je kapitola sama o sebe rozsiahla)
- mixing (nepliest si z DJ mixingom, toto je nastavovanie hlasitosti a efektov na jednotlivych stopach v skladbe) s podkapitolami:
-- ekvalizacia
-- kompresia (nie mp3 - kompresor / limiter ako efektty na stope
-- reverb / delay
skus si prejst cely tento tutorial neikolkokrat vela veci by ti mal objasnit o faze mixingu ktora je prave o tom aby kazdy nastroj mal svoje miesto v skladbe, robil to co ma a naopak nerobil to co nema ..
tento tutorial ber len ako uvod.. priprav sa ze tak za par rokov ked sa tomu budes intenzivne venovat tak sa niekam dopracujes
klucove slova :
- sounddizajn (vyrobenie samotneho zakladneho zvuku na syntaku - to je kapitola sama o sebe rozsiahla)
- mixing (nepliest si z DJ mixingom, toto je nastavovanie hlasitosti a efektov na jednotlivych stopach v skladbe) s podkapitolami:
-- ekvalizacia
-- kompresia (nie mp3 - kompresor / limiter ako efektty na stope
-- reverb / delay
skus si prejst cely tento tutorial neikolkokrat vela veci by ti mal objasnit o faze mixingu ktora je prave o tom aby kazdy nastroj mal svoje miesto v skladbe, robil to co ma a naopak nerobil to co nema ..
tento tutorial ber len ako uvod.. priprav sa ze tak za par rokov ked sa tomu budes intenzivne venovat tak sa niekam dopracujes