hledal jsem, kde se zeptat, na věci ohledně akustiky, až jsem narazil na tento server. Takže rovnou k věci, snad mi prosím poradíte:
Známému po zateplování domu zůstala spousta nedotčených balení RockWool izolačních panelů z minerální vaty. Já vím, že se na izolaci studia nejlépe hodí nějaké to RockWool AirRock ND nebo tak. Ale má otázka zní - když už mám toto zdarma, pomůže to zvukově odizolovat místnost? A tím nemyslím jen výrobu basových pastí do rohů. Mohu si dovolit obložit celý pokoj, všechny zdi i rohy (každý panel má tloušťku 10cm). Tím bych chtěl dosáhnout téměř mrtvé komory. Vím, v tom se nedá dlouhodobě žít, ale vzhledem k tomu, že mé panely nejsou přímo určeny jen pro zvukovou izolaci, tak to asi může být právě ta správná střední cesta, jak se zbavit rezonancí, kumulací zvuku a já nevím, co ještě. Pak budu potřebovat asi také něco na roztříštění výšek (difuzéry?), jestli na to nepomohou tyto panely.
Přikládám zde obrázky, z nichž snad poznáte, co je to přesně zač:
Nedovolilo mi to vložit třetí obrázek, ale na tom byly ikonky, které jsou na baleních té minerální vaty a jedna z nich značí zvukovou izolaci - je tam hrající reprák a ten rockwool panel, od kterého se zvukové vlny odráží.
Jinak, zatím jsem jich "nainstaloval" zhruba pětinu, balím je do tlustých černých pytlů na odpadky a utěsňuji i nejmenší spáry lepenkou. Jak tímhle obložím zdi až nahoru netuším, budu muset vymyslet nějakou konstrukci a umělou stěnu či co.
Myslíte si, že je to docela dobré pro zvukovou izolaci a že když tím obložím celý pokoj, že to bude fakticky utlumené?
PS: Výsledkem mých snah o obložení celého pokoje je mé přání mít extrémně kritický, extrémně suchý poslech i extrémně suché nahrávání čehokoliv, úplně bez odrazů, dozvuků atd., nic. A jako bonus se snad přestane zvuk přenášet přes zeď k sousedce