maximální úroveň hlasitosti bez zkreslení
maximální úroveň hlasitosti bez zkreslení
Měl bych takovou malou otázku, jak je to s maximální možnou úrovní hlasitosti v dB při záznamu na CD. Všude se uvádí 0 dB (-0,2dB), v Cubase taktéž vše co je nad 0 dB je v "červeném". Pustím-li si nahrávku vyexportovanou v Cubase v Cool edit pro, taktéž mi vše co je nad 0 dB "lítá v červeném", takže až doposud se to zdá být jasný. Vezmu-li však jakékoliv originální CD a pustím si ho v Cool editu tak je to dle ukazatelů hrubě přes 0 dB a přitom nahrávka zkreslená není. Zesílím-li mou skladbu funkcí Normalize např. na +3dB, také není zkreslená, tak proč se uvádí tedy 0 dB?
- Pavel Vantuch
-
boris> doufam ze budu mluvit o tom samym, ted jsem vstaval a nebejvam moc bystrej:]
v nastaveni meraku v multiface, jde zapnout, nebo vypnout mereni RMS +3 db. nevim presne co to dela, sem linej cist menual, ale kdyz to nastaveni vypnes, ukazuje multiface jako wavelab.
teda podobne jako wavelab, spicky do nuly, ale rms obcas jinak +- par desetin. stava se ti to?
v nastaveni meraku v multiface, jde zapnout, nebo vypnout mereni RMS +3 db. nevim presne co to dela, sem linej cist menual, ale kdyz to nastaveni vypnes, ukazuje multiface jako wavelab.
teda podobne jako wavelab, spicky do nuly, ale rms obcas jinak +- par desetin. stava se ti to?
ad Franta
"...Zesílím-li mou skladbu funkcí Normalize např. na +3dB, také není zkreslená..."
Podle mne naprostý nesmysl. Pokud mě pamě? neklame, nemůžeš funkcí Normalize překročit hodnotu 0dB (prostě tam nic většího zadat nejde). Něco jiného by mohl být Gain - tady nejsem jistý, ale myslím, že zde to funguje jako přičítání, takže gainem můžeš 0dB přelézt, ale Normalize nikoli.
Pokud se pletu, nechám se opravit
P.
Podle mne naprostý nesmysl. Pokud mě pamě? neklame, nemůžeš funkcí Normalize překročit hodnotu 0dB (prostě tam nic většího zadat nejde). Něco jiného by mohl být Gain - tady nejsem jistý, ale myslím, že zde to funguje jako přičítání, takže gainem můžeš 0dB přelézt, ale Normalize nikoli.
Pokud se pletu, nechám se opravit

P.
... nevím, jestli funkcí normalize má nebo nemá jít nastavit více jak 0dB, nicméně to opravdu lze (viz obr.) Faktem ale zůstává, že skladba vytvořená v Cubase dejme tomu se špičkou -0,5 dB i v Coolu ukazuje -0,5 dB (z čehož usuzuji, že ten peak meter ukazuje správné hodnoty). Jakékoliv originální CD hranici 0 dB překračuje a to bez zkreslení.

Cool ti sice dovoli normalizovat do plusu, ale spicky pres nulu ti stejne natvrdo orizne.. (schvalne si nejakou spicku na displeji zvetsi) Otevri si pak takhle "nadnormalizovany" file ve wavelabu a uvidis, ze bude mit peak na nule. Nevim k cemu to v tom Coolu teda je..
Pro ty kdo maji chut se tim prokousavat - vycerpavajici
informace: http://www.digido.com/portal/pmodule_id ... age_id=36/
Pro ty kdo maji chut se tim prokousavat - vycerpavajici