Metody nahravania a ich aplikacia na Virtualne nastroje?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
gambler

Metody nahravania a ich aplikacia na Virtualne nastroje?

Příspěvek od gambler »

Zdravim,poznate nejaky dobry zdroj na informacie ohladom nahravania?A daju sa tieto informacie vobec pouzit pri manipulacii s virtualnymi nastrojmi?Ci virtualny nastroj proste vzdy bude zniet ako shit?
Ide totiz o to ze mam dry stems jednej znamej pesnicky od skupiny Imagine dragons..Ta dry nahravka znie neskutocne dobre.Kazdy jeden nastroj znie plno a je vybalancovany napriec frekvencnym spektrom,ked pozries cez frekvencny analyzer, napriklad gitaru alebo klavir tak je to uplna rovina,vsetky harmonie peakuju na 0 napriklad,nizke sredy,stredy,vysky (vysky od 6Khz do 22Khz zneju prijemne).Ak niektory nastroj nahodou nie je takto flat tak je k nemu nejaky layer s ktorym uz je to ale opat full spektrum rovina.A tym myslim chirurgicky presna rovina..Ked nasledne na nejaky taky zvuk hodim hocaky freeware reverb napriklad,znie to proste genialne,bez namahy..
Potom clovek otvori virtualne piano od Native isntruments ,nieco zahra,pozrie analyzer a vidi rozdiely 10dB medzi jednotlivymi frekvenciami (peaks)..Transienty co rezu usi,a vysky nad 7Khz su absolutne nepocuvatlne a mam chut ich orezat ..Mozem na to hodit Lexicon reverb ,prehnat to cez 10000eurovy hardware reverb a furt to bude zniet rovnako zle (vacsinou este horsie)..Tu proste jemne upravy a techniky co sa pouzivaju pri mixe nepomozu nie?Treba asi vediet aj ako veci funguju na vstupe a ako sa nahravaju?Cely proces,aky vyznam ma zvuk miestnosti,umiestnenie mikrofonu ,aky vplyv na zvuk-transienty a chvost ma vzdialenost,kompresia,eq,aky vplyv na dynamiku ma co ja viem lampa,tranzistor,atd,atd..
Strasne vela informacii je ohladom vystupu (mix-master) jemnych uprav uz aj tak dobreho zvuku,no dobrych informacii ohladom vstupu (nahravania) je poskromne..

Pytkin
Moderátor

Re: Metody nahravania a ich aplikacia na Virtualne nastroje?

Příspěvek od Pytkin »

ja mam pocit ze prave naopak .. internet a youtube je plny dobry informacii ..

gambler

Příspěvek od gambler »

Mozes uviest priklad?

dano

Příspěvek od dano »

je dost vela dobrych knih, ale aj na youtube sa da toho dost vela dozvediet. vela borcov ma vlastne yt kanaly, kde pustaju informacie, za ktore sa vacsinou platia tazke prachy na roznych seminaroch a podobne.

co sa tyka knih, tu je par tipov:
- A Professional Guide to Audio Plug-ins and Virtual Instruments (Collins)
- Electronic Projects For Musicians (Anderton)
- Home Recording Power (Milstead)
- Home Recording Studio (Gervais)
- How to Make Great Audio Recordings Without Breaking the Bank (Edstorm)
- Mixing Audio Concepts Practices and Tools (Izhaki)
- Mixing Secrets for the small studio (Senior)
- Modern Recording Techniques (Huber)
- Secrets of Recording Professional Tips, Tools & Techniques (Bregitzer)
- Sound and Recording (Rumsey)
- Studio Recording Procedures (Shea)
- The Art of Mixing, A Visual Guide to Recording (Gibson)
- The Mixing Engineers Handbook (Owsinski)

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Púšťaš sa do zbytočného boja, strata času... Myslím, že vstčka budú vždy znieť menej zaujímavo a živo ako nástroj nahratý v profi štúdiu a ošetrené profi zvukárom. A nie je vstčko ako vstčko... Kúp si vst piano od East West (pre serióznych muzikantov) za 500 doláčov a hneď budeš počuť rozdiel oproti simulácii od NI (pre davy) za 99. A ani to sa možno nebude chytať na nahrávku piana zvukovou technikou za majland. Čo iné ako EQ a nejaké paramatere v rámci toho vstčka by si chcel na vst simuláciu aplikovať? Ten zvuk proste nedosiahneš... A čo chceš preboha riešiť na vstupe, pokiaľ hovoríme o vst? :shock:

gambler

Příspěvek od gambler »

Dano-super,dakujem :palec+:

Ivan-myslel som nejak nasimulovat ten vstup.Co ja viem postupne nejak takto:
-transient shaper (simulacia vzdialenosti)
-eq (simulacia vzdialenosti)
-office reverb (prve odrazy-priestor)
-nejaky hall pre chvost (hlbka)
-deeser
-eq
-comp
-nasledne emulacia preampu
-a to by mal byt komplet vstup simulujuci nastroj nahrany v priestore :mrgreen:

Mna najviac na vst instrumentoch (nie len NI) vytacaju transienty,totalne nemuzikalne a neda sa ich takmer zbavit.Tiez napriklad ked zahras na NI piane napriklad A2-A3-C4 naraz tak na A3 je obrovsky peak,znasobia sa harmonie A2 s base A3..Neviem si sa takto sprava aj realne piano ked sa nahrava? Dalsia vec sustain ,hnusny umely zvuk..A to vsetky piana od NI- Gentleman,Alicia,Grand vsetky zneju desne..Do pozadia pohoda ale cisto samotne piano des.
Pozriem ten East West..Inak vcera som nasiel pianoteq to znie tiez ovela lepsie od NI..

IvanB

Příspěvek od IvanB »

Všetko, čo si vymenoval, sa pri vst predsa nerobí na vstupe, ale rovnaké výsledky dosiahneš aj “post”, nahraté vzorky proste neoštíš, resp. nemôžeš z nich urobiť lepšie. Ja keď som hľadal nejaké piano, mal som ako demo alebo trial stiahnuté asi všetky v cenovke okolo 100 eur. Pianoteq tragédia, to je čisto digitálny modeling, od NI mi nerezalo nič, nakoniec Addictive Keys ako tak, ale všetkým chýba tá autenticita reálneho piana, tak ďaleko technológia ešte asi nie je, vždy tam bude tá umelosť.

gambler

Příspěvek od gambler »

Tak nic no,ja som myslel ze to aspon priblizne nejak nasimulujem podla nejakej logickej postupnosti:)No a inak neviem, mne prave pianoteq znie najrealnejsie (East west sa nechyta) aj ked ironia je ze je to digitalny modeling..Ale kto vie, mozno digitalny modeling je buducnost?Rozhodne tomu davam vacsiu sancu ako sample based simulaciam..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

:shock: :roll:

MDudas

Příspěvek od MDudas »

gambler píše:
21 říj 2019 20:32
... mne prave pianoteq znie najrealnejsie ... aj ked ironia je ze je to digitalny modeling...
Podla mna je to prave ta najzaujimavejsia vec -ze 3 MB program sa moze porovnavat s 3GB samplami ! Fyzikalny modeling ma najvacsi potencial realne napodobovat original. :palec+: Su ludia, ktori by na Pianoteq prisahali ako na vlajku. :wink:
Mne sa jeho farba zvuku tiez celkom nezda, citim tam nieco cudne, ale pianisti ocenuju vysoku hratelnost.
Ja som ho kedysi skusal a napr. taka kalibracia odozvy klaviatury - to je INE KAFE ! :shock: 8) :palec+:

Inak tato debata asi nema zmysel, pretoze dvaja ludia sa nedokazu dohodnut na tom, ako zneje realisticke piano. Jeden chce mat hlavu rovno v bedni pri strunach, druhy to chce pocut ako z podia. Absolvoval som tuto debatu niekolkokrat pri hardware nastrojoch a ludia sa nikdy nedohodli na "zlatom standarde". :wink:

Inak gambler... ked tvrdis, ze vsetky NI piana zneju nerealisticky, tak si dobry. Klobuk dole. Mne uz len tie nastavenia Grandeur podla dema pridu tak variabilne, ze by som nerozoznal 2 presety ako rovnaky VST.

Stan

Příspěvek od Stan »

To že "DRY" zní skvěle je tím že vstupní signal je daný nahrávacím řetězcem a zkušenostmi nahrávaciho inženyra. Věc zahrana studiovym hracem, mikrofony, preampy, a zkušenosti se nasimulovat v podstatě neda. Rozhodně se to u VST neřeší na vstupu. Co se tyka zvuku a barvy jakéhokoliv nástroje je hlavně důležitý kontext skladby, tim mam na mysli ze i nezazivne znějící samostatný nastroj muže znit perfektně v kontextu s ostatními nástroji v dane skladbe. Nikdy se nezaměřuj na to jak zni samostatný nastroj. Jinak to ze jsou stemy DRY neznamená ze na nich neproběhla nejaka uprava, tomu osobně neverím. To pouze znamená ze na nich nejsou zaznamenány FX jako delay, reverb ... DRY není RAW

gambler

Příspěvek od gambler »

Mdudas-zle som sa vyjadril..V podstate by som neriesil realnost-nerealnost..Ide mi hlavne o vybalancovany zvuk napriec spektrom,s pocuvatelnym top endom (harmonie).
Dry-Jasne ze to nie je uplne dry,urcite tam je nejaky procesing aj pri recordingu aj nasledne nejaky hruby mix..Poslem ti nejake tie stems?Viem ze ty sa v tychto veciach vyznas a urcite budes vediet poradit ako docielit ten “balance” frekvencny aj dynamicky..

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Stan píše:
22 říj 2019 12:23
DRY není RAW
:lol: :lol: :lol: :palec+: :palec+: :palec+: Dobry !

Odpovědět