Michani do compressoru
Michani do compressoru
Ahoj, prochazel jsem stary temata na ezone a nasel matuchovu zpravu o tom, ze existuje technika mixovani, pri niz se na master savli zavesi kompresor. Pouzivate ji nekdo? Jaky s tim mate zkusenosti, jaky jsou uskali tyhle techniky? A taky jakej kompresor a jaky nastaveni (jak jste k nemu dosli) pouzivate a proc? Diky
Já to dělal dlouho, ale po nákupu novýho pultu jsem od toho ustoupil, než si pořídím nějakej fajnovej kompresor, se kterým to zase bude mít smysl. Je to hrozně prima věc, protože máš od začátku mixu představu o víceméně finálním zvuku, takže se ti dobře vychytávaj poměry. Měl jsem na masteru TLA 5021 Mk.II, nastaveno na rychlej attack, release pomalejší, GR tak do -3dB. Záleží samozřejmě na materiálu. Obzvláš? dobrý je to z hlediska poměrů bicích + basy k melodiím a vokálu. Jestli máš dobrej kompresor, tak to můžu jedině doporučit...
Saša
Saša
To bych nedelal, mne osobne pride smysluplny michat do limiteru/kompresoru (cokoliv ti dava smysl, me docela bavi normalni Adaptive limiter z logicu), abys mel predstavu a pocital s tim, na konci to vypnout, sundat voltaz, poslechnout, jestli to dava smysl i bez komprese a mastrovat to tissi bez komprese.Cyril píše:Cili nechat ho na vystupu a i s nim to odevzdat na mastering?
Co nejdyl si zachovat co nejvic moznosti a stavet pred sebe co nejmin potencialnich nepeknych prekvapeni.
Ale jako.. cokoliv.
Minuly tyzden som sa bavil s clovekom , co tu dost toci teraz .. Vsetko toci do nuenda + waves .. Ziaden HW .. Na master priamo zavesene L3 a po mixazi , rovno napaluje .. Ziaden mastering .. Celkom ma to prekvapilo , ze takto niekto pracuje .. A ako vidno , posluchacom to vobec nevadi , lebo sa to dobre predava 

Vždycky jsem si myslel, že technika "míchání do kompresoru/limiteru" znamená toto: při mixáži si navěsím na master šavli třeba L3 a při finálním mixdownu ho nastavím bypass. Takže nebudu tomu, kdo po mě masteruje, fušovat do řemesla a při tom budu mít představu, jak se ten matroš bude po kompresi/limitaci chovat (vylezou zpěvy na úkor bicích apod.)
Vůbec bych se nebál varianty to odevzdat na mastering už lehce (ale LEHCE) zkomprimovaný. Když máš kompresor, kterej stojí za to a dá tomu nějakej svůj zvukovej otisk, tak při nízkým ratio a GR nijak zvláš? mastering nekomplikuješ. Samozřejmě to předpokládá, že víš, co děláš a nehrneš to jen tak zbůhdarma víc nahlas... Jenže tak je to se vším a navíc - co člověk, to unikátní postup. Taky všichni zednící nestaví stejnou fankou a stejně...
Jen můj názor, Saša.
Jen můj názor, Saša.
Pytkin píše:Minuly tyzden som sa bavil s clovekom , co tu dost toci teraz .. Vsetko toci do nuenda + waves .. Ziaden HW .. Na master priamo zavesene L3 a po mixazi , rovno napaluje .. Ziaden mastering .. Celkom ma to prekvapilo , ze takto niekto pracuje .. A ako vidno , posluchacom to vobec nevadi , lebo sa to dobre predava
ja som takto fungoval celu dobu, co som robil na Logicu. ma to vyhodu v tom, ze ak sa ti pri masteringu ukaze nieco, co by si zmenil, mozes to hned urobit, je to viac interaktivne.
S Live to uz nie je take (chyba prehladost) tak mastrujem vo Wavelabe
to co pise pytkin uz fakt dnes ide spravit... ak robite nejaky demac a beztak mastrujete len softom tak kludne mozete nakvaltit na master sablu daw cely masteringovy retazec... ale pri miesani to proste treba vypinat a zapinat inak clovek nema sajnu co robi... ak hodlate za mastering zaplatit profikovi tak v tom pripade sa pridavam od slova do slova k tomu co napisal pm