Michani do compressoru

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Michani do compressoru

Příspěvek od Cyril » 22 srp 2005 15:24

Ahoj, prochazel jsem stary temata na ezone a nasel matuchovu zpravu o tom, ze existuje technika mixovani, pri niz se na master savli zavesi kompresor. Pouzivate ji nekdo? Jaky s tim mate zkusenosti, jaky jsou uskali tyhle techniky? A taky jakej kompresor a jaky nastaveni (jak jste k nemu dosli) pouzivate a proc? Diky

juan
Příspěvky: 112
Registrován: 10 úno 2004 11:44

Příspěvek od juan » 22 srp 2005 15:32

Ja to pouzivam, ale asi se ode me moc nedozvis, nejsem zadnej sound masta :)
mam tam kompresor a limiter, kompresor, aby to hralo hlasitejc a limiter aby nebyly peaky. oba dva slaboucky, jen tak, aby to trochu lip hralo. :)
tot vse :)

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 22 srp 2005 16:11

Já to dělal dlouho, ale po nákupu novýho pultu jsem od toho ustoupil, než si pořídím nějakej fajnovej kompresor, se kterým to zase bude mít smysl. Je to hrozně prima věc, protože máš od začátku mixu představu o víceméně finálním zvuku, takže se ti dobře vychytávaj poměry. Měl jsem na masteru TLA 5021 Mk.II, nastaveno na rychlej attack, release pomalejší, GR tak do -3dB. Záleží samozřejmě na materiálu. Obzvláš? dobrý je to z hlediska poměrů bicích + basy k melodiím a vokálu. Jestli máš dobrej kompresor, tak to můžu jedině doporučit...

Saša

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 22 srp 2005 16:13

tiez to pouzivam, ono ten kompresor tam bude treba dat tak ci tak, takze preco nie hned odzaciatku (najlepsie ak ma aj limiter napr. RenComp od Waves a pod.).

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 22 srp 2005 19:18

Cili nechat ho na vystupu a i s nim to odevzdat na mastering?
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 22 srp 2005 19:31

presne tak, ale malo by sa jednat o velmi jemnu kompresiu kvoli zachovaniu dynamiky

Uživatelský avatar
pm
Příspěvky: 267
Registrován: 04 čer 2002 15:19

Příspěvek od pm » 22 srp 2005 21:10

Cyril píše:Cili nechat ho na vystupu a i s nim to odevzdat na mastering?
To bych nedelal, mne osobne pride smysluplny michat do limiteru/kompresoru (cokoliv ti dava smysl, me docela bavi normalni Adaptive limiter z logicu), abys mel predstavu a pocital s tim, na konci to vypnout, sundat voltaz, poslechnout, jestli to dava smysl i bez komprese a mastrovat to tissi bez komprese.

Co nejdyl si zachovat co nejvic moznosti a stavet pred sebe co nejmin potencialnich nepeknych prekvapeni.

Ale jako.. cokoliv.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 22 srp 2005 23:41

Minuly tyzden som sa bavil s clovekom , co tu dost toci teraz .. Vsetko toci do nuenda + waves .. Ziaden HW .. Na master priamo zavesene L3 a po mixazi , rovno napaluje .. Ziaden mastering .. Celkom ma to prekvapilo , ze takto niekto pracuje .. A ako vidno , posluchacom to vobec nevadi , lebo sa to dobre predava :)

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Příspěvek od Fractal » 23 srp 2005 02:46

zalezi vzdycky na tom zvukovem signalu, tezko popsat jak pouzivat kompresor(treba nechapu, na co jsou v kompresorech presety /ale treba TLaudio preset procesor/) nejak v obecnem meeritku, me s nim nikdo neucil, tak si s nim hraju podle slechu, dokud track uplne nezkompresuju:)

vasek
Příspěvky: 1864
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek » 23 srp 2005 07:40

Vždycky jsem si myslel, že technika "míchání do kompresoru/limiteru" znamená toto: při mixáži si navěsím na master šavli třeba L3 a při finálním mixdownu ho nastavím bypass. Takže nebudu tomu, kdo po mě masteruje, fušovat do řemesla a při tom budu mít představu, jak se ten matroš bude po kompresi/limitaci chovat (vylezou zpěvy na úkor bicích apod.)

Solarfall
Příspěvky: 1139
Registrován: 20 bře 2004 09:51

Příspěvek od Solarfall » 23 srp 2005 08:05

ja som mal odjakziva buchnuty jemny kompresor na mastri kvoli tomu aby som si furt nemusel strazit cervene svetielko :wink:
keby som ho na konci mixaze dal dole tak by svetielko svietilo furt a export by bol zclipovany...

Uživatelský avatar
syncro
Příspěvky: 1148
Registrován: 09 čer 2002 11:30

Příspěvek od syncro » 23 srp 2005 09:26

Vůbec bych se nebál varianty to odevzdat na mastering už lehce (ale LEHCE) zkomprimovaný. Když máš kompresor, kterej stojí za to a dá tomu nějakej svůj zvukovej otisk, tak při nízkým ratio a GR nijak zvláš? mastering nekomplikuješ. Samozřejmě to předpokládá, že víš, co děláš a nehrneš to jen tak zbůhdarma víc nahlas... Jenže tak je to se vším a navíc - co člověk, to unikátní postup. Taky všichni zednící nestaví stejnou fankou a stejně...

Jen můj názor, Saša.

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 23 srp 2005 18:02

Pytkin píše:Minuly tyzden som sa bavil s clovekom , co tu dost toci teraz .. Vsetko toci do nuenda + waves .. Ziaden HW .. Na master priamo zavesene L3 a po mixazi , rovno napaluje .. Ziaden mastering .. Celkom ma to prekvapilo , ze takto niekto pracuje .. A ako vidno , posluchacom to vobec nevadi , lebo sa to dobre predava :)

ja som takto fungoval celu dobu, co som robil na Logicu. ma to vyhodu v tom, ze ak sa ti pri masteringu ukaze nieco, co by si zmenil, mozes to hned urobit, je to viac interaktivne.

S Live to uz nie je take (chyba prehladost) tak mastrujem vo Wavelabe

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 24 srp 2005 00:16

Poshook : ja som ale hovoril o tom , ze uz sa ziaden mastering nerobi !!! Proste to zmiesas .. Proste mixdown a potom rovno na CD .. a do vyroby .. vylisovat 20-30.000 kusov a pipinky mozu nakupovat ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 srp 2005 11:14

to co pise pytkin uz fakt dnes ide spravit... ak robite nejaky demac a beztak mastrujete len softom tak kludne mozete nakvaltit na master sablu daw cely masteringovy retazec... ale pri miesani to proste treba vypinat a zapinat inak clovek nema sajnu co robi... ak hodlate za mastering zaplatit profikovi tak v tom pripade sa pridavam od slova do slova k tomu co napisal pm

Odpovědět