Mix a mastering zvuku do kina
Mix a mastering zvuku do kina
Dělám teď na jednom projektu, který půjde do kin.
Má s tím tady někdo z Vás zkušenosti ?
Zajímají mě hlavně kolik dB strop a kolik třeba RMS aby to bylo adekvátní.
Díky
Má s tím tady někdo z Vás zkušenosti ?
Zajímají mě hlavně kolik dB strop a kolik třeba RMS aby to bylo adekvátní.
Díky
Re: Mix a mastering zvuku do kina
Tam nie su ziadne limity, ako do telky..
De o to, že existuje názor že něco jako špička na -12dB, aby se to nepřebudilo, nebo tak něco.
A taky možná uvítám nějaké doporučení na co si dávat bacha a tak...
A taky možná uvítám nějaké doporučení na co si dávat bacha a tak...
Ak si to dobre pamatam, tak sme sli vzdy do nuly.. Do kina sme vzdy viac riesili surround.. Okolo urovni nikdy nebol nejaky stres.. Ale neviem ako je to dnes s digitalnymi kinami.. My sme vzdy sli na film..
Ok, díky, já si to tak taky myslím. Do nuly a tradáá... Surround naštěstí neřeším.
-
- Profesionál
Spis si pohlidej co ti s tim budou delat v postprodukci pri mixu s dialogama. Bejva potreba dodat hudbu tak, aby uz byla hlasitejsi. Nekdo uz to pak totiz neumi moc dohnat a hudba je pak potichu.
Btw. v ramci surroundu bezne odevdavam hudbu jenom jako petikanal bez LFE. Ten si oriznou a dodelaj technicky pote.

Btw. v ramci surroundu bezne odevdavam hudbu jenom jako petikanal bez LFE. Ten si oriznou a dodelaj technicky pote.
Freelance film scoring engineer, producer, senior sound engineer & editor, Wwise apprentice
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
vitekkral.com | IMDb | ALLMUSIC
Právě že v tomto případě jsem ta postprodukce já.
A víš jak, z tou "hudbou vs. dialogama" je to ten pohled "muzikant vs. režisér"

A víš jak, z tou "hudbou vs. dialogama" je to ten pohled "muzikant vs. režisér"
pokud se neco micha do kina tak se to dela v michaci hale...v male rezii je to dost optizne delat hlavne z hladiska dynamiky a taky ekvalizace. V kine se to bude chovat trocha jinak...
Do nuly to muzes smichat, to neni problem. Spis je otazka urovne dialogu. Podle dolby normalizace se to pohybuje tak kolem -31 az -29db cca
Do nuly to muzes smichat, to neni problem. Spis je otazka urovne dialogu. Podle dolby normalizace se to pohybuje tak kolem -31 az -29db cca
Neboj, to není žádný Hollywoodský trhák. Budem to míchat v režii cca 8x9x4 s naprosto mrtvou akustikou.
"Podle dolby normalizace se to pohybuje tak kolem -31 az -29db cca" - tohle nechápu. Jako špička úrovně dialogu na těhle hodnotách? RMS ?
Upozorňuju že to není hraný film ale dokument.
"Podle dolby normalizace se to pohybuje tak kolem -31 az -29db cca" - tohle nechápu. Jako špička úrovně dialogu na těhle hodnotách? RMS ?
Upozorňuju že to není hraný film ale dokument.
jednou jsem dělal do kina, ale mastering a přepis se dělal pak v Barrandově, kde na to mají certifikovanou surround místnost. Každopádně v kině si můžeš bezproblémů dovolit i hodně hluboké subbasy. To co by se jinde řezalo, tak ve většině kin zahraje. Pod 40Hz - klidně až ke 20Hz.
tak u dokumentu s dynamikou pravdepodobne moc problem mit nebudes 
ale je docela mozne ze dialogy ti budou v kine hrat trochu ostreji nez u tebe v rezii...
S tim dolby, neco se da vycist na jejich strankach...bestak maji nejaky svuj vlastni merak ktery nejspis stoji majland
Na VU metru se to asi ani moc merit neda...
Podle me bys mel nejlepsi si sehnat nejaky referencni kino mix a hlasitost doladit podle nej...Na spouste original DVD nebo BD jsou kinomixy pouzite...

ale je docela mozne ze dialogy ti budou v kine hrat trochu ostreji nez u tebe v rezii...
S tim dolby, neco se da vycist na jejich strankach...bestak maji nejaky svuj vlastni merak ktery nejspis stoji majland

Podle me bys mel nejlepsi si sehnat nejaky referencni kino mix a hlasitost doladit podle nej...Na spouste original DVD nebo BD jsou kinomixy pouzite...
toto sa tyka dolby digital encodera .. tam sa nastavuje DIALOG NORMALISATION .. nesuvisi to s mixovanim ..zazz píše:Do nuly to muzes smichat, to neni problem. Spis je otazka urovne dialogu. Podle dolby normalizace se to pohybuje tak kolem -31 az -29db cca
jak se to vezme ... tu dialogovou normalizaci nastavujes v zavislosti na tom, jak nahlas jsou ty dialogu. To co sem psal samozrejmne neni zadna norma, ale hlasitostne to zhruba odpovida.Pytkin píše:toto sa tyka dolby digital encodera .. tam sa nastavuje DIALOG NORMALISATION .. nesuvisi to s mixovanim ..zazz píše:Do nuly to muzes smichat, to neni problem. Spis je otazka urovne dialogu. Podle dolby normalizace se to pohybuje tak kolem -31 az -29db cca
neviem .. osobne tomu moc nerozumiem .. lebo center kanal mi hral do plna , a cim som dal dialo normalisation viac , tak to cele hralo tichsie .. cize som to pri encodovani nastavoval na -31dB ..
jo no, tech -31db je jakoby vychozi hodnota. V tom pripade pri prehravani vysledne ac3 je to stejne nahlas jako pred enkodovanim. Kdyz das nap. -27db, tak se to prehrava o 4 db potiseji.