mix basy

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
nooly
Příspěvky: 574
Registrován: 12 pro 2004 17:27

mix basy

Příspěvek od nooly »

ahoj, delam zvuk jednoho sveho tracku, mam tam basu, ktera hraje v nekolika polohach, rozsahem je to skoro jedna oktava. mrzi me, ze ji ekvalizaci nemuzu upravit tak, aby vzdy vrnela s konstantni intenzitou, v nekterych polohach se proste stane, ze basuje malo nebo hodne.

existuje nejaky postup, figl, mate zkusenosti k podeleni se ci tak neco? dekuji .)

jo napadlo me sem pro nazornost ukazku toho co mam na mysli, ale reagovat samo muzete i bez ni ,) zvuk sem zatim (krome ty basy) vubec neresil, tak se nelekejte... http://clrsrc.ic.cz/temp/tak_co.mp3

vasek
Příspěvky: 2033
Registrován: 11 úno 2005 12:04

Příspěvek od vasek »

Jestli to nebude tím, že v těchhle pásmech je málokdy rovnej poslech - ta basa je totiž dost hluboko. (já ji aspoň na malých bedbičkách vůbec neslyším).

Cyril
Příspěvky: 5704
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

Presne, na Adam A7 ji spis tusim nez slysim...

nooly
Příspěvky: 574
Registrován: 12 pro 2004 17:27

Příspěvek od nooly »

dik za reakce. rozhodne bych nechtel, aby ta subbasa nebyla na malych bednach slyset. tak tedy vybrat jinou, frekvencne bohatsi? p.s. mam taky adam a7

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay »

Tak mě to zvukově nijak moc nevadí... Ta basa je hlavně hodně nekonkrétní a roztáhlá - široká, takže těžko asi radit, jak to zlepšit...

Napadá mě vybrat nějakou klasickou basu, patřičně jí uříznout na spodku a udělat layer s touhle, měl by jsi pak dostat tonove malinkou konkretnejsi sound, ale zase muzes mit drobne fazove poblemy, je treba to zkusit.
Další variantou je použít nějakej bass enhacer jako je třeba Waves Maxx Bass, ale mě osobně se moc nelíbí.

Jinak, to že určité frekvence "duní" více je ale přeci zcela normální a podle mě je na to 90% lidí zvyklých, jednak z koncertů a druhak poslechové podmínky každého člověka mají přesně tyhle neduhy, takže až tak nějak drasticky bych to neřešil... a jak sem již psal, mě to přišlo vceku OK.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay »

Cyril píše:na Adam A7 ji spis tusim nez slysim...
Tak já to posluchám na 5" repro od věže Daewoo + zes. Panasonic a basy slyším uplně normálně, spíš až moc (noEQ).

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4792
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph »

ta basa ma akorat moc subbasu a malo basu/stredobasu. A souhlas s delayem, ze je tak nejak rozplizla, coz nevim jestli dela jen ten prebytek subbasu nebo je jeste trochu v nejaky verbu, nebo ma jen trochu delsi release? Na sluchatkach tam zadny extra propady intenzity necitim. No neprijde mi to zadnej pruser, vic se ukaze az kdyz domichas zbytek. Spis si zkus zjistit, kde mas v mistnosti diry v poslechu;) A nebo ze by A7 az tak uplne nebasovaly? :)

Brenda Walsh
Příspěvky: 221
Registrován: 04 říj 2007 11:21

Příspěvek od Brenda Walsh »

No to je klasickej problem u takovejdle bass. Rozhodně by to chtělo asi přimíchat k tomu subbasovému zvku i nějaký ostřejší zvuk. Nevim na čem je ta basa dělaná, ale někdy pomůže i přidání dalšího oscilátoru nalazenýho o oktávu vejš + plus si vyhrát s jeho vlnovým průběhem. Taky je dobrý pořešit velocity u jednotlivejch not. problém je že tyhlety nízký málo slyšitelný frekvence ti budou potom hodně zahlcovat celkovou hlasitost nahrávky. Rozhodně musíš takovoudle bassu ošetřit i nějakým dynamickým procesorem. Taky s tim zvždycky zápasim. Otázkou je, estli bassa, která neni slyšet na nekvalitních počítačových reprácích ale jen na studiových monitorech je ta správná. Když poslouchám nějaký DnB track od zkušeného producenta tady v práci na těch malejch bedničkách (třeba i z internetovýho rádia) tak tam ta bassa stejně vždycky je, i přes to že tyhle repráky subbasy prostě nikdy nezahrajou.

nooly
Příspěvky: 574
Registrován: 12 pro 2004 17:27

Příspěvek od nooly »

diky i vam, uz me napadaji veci, co s tim (coz jsem predtim vubec nevedel : )

je fajn s vami takove veci konzultovat, vic hlav vic vi.

aum generator
Příspěvky: 869
Registrován: 01 bře 2005 03:46

Příspěvek od aum generator »

nooly: mne niektore tony basy hraju inak ako ostatne kvoli nie moc dobrej akustike. si casto pomaham analyzerom a kvalitnymi sluchatkami co sa basov tyka. ak to mam ajtak rozhadzane (pri zivej base niekedy) tak davam na basu limiter, ktory to dorovna. teda aspon hlasitost. neviem co presne si myslel vrnenim :)

(inak v tej mp3 mi ta basa prijde relativne ok, ale nepocuvam takyto druh hudby tak netusim...)
jihad on riaa & soza.

Cyril
Příspěvky: 5704
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril »

A co ji zkopirovat jeste jednou jako vrstvu a tu necim zkreslit a uriznout tomu spodek? Aby na mensich bednach zustaly aspon ty kontury...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik »

niekedy ale sampling fakt dopadne tak, ze hraju niektore tony objektivne tichsie... vtedy treba zobrat melodyne alebo menit velocity

Brenda Walsh
Příspěvky: 221
Registrován: 04 říj 2007 11:21

Příspěvek od Brenda Walsh »

A samozřejmě ani u živý basy nejsou všechny noty stejně průrazný. Čim lepší nástroj, struny a hlavně basák, tim je mezi dynamikou u jednotlivých not bassy menší rozdíl a stejně se to eště řeší kompressorem/limiterem. Vono to nemusí bejt jen o tý hlasitosti. Některý noty prostě v konrétním mixu prolezou lépe. Pokud má basová linka rozpětí jednu oktávu, tak i na analyzeru je jasně vidět jak daleko od sebe mohou být frekvence jednotlivých not. Zatim co základní nota bassy zní v tracku dobře, tak jiná nezní zdánlivě stejně nahlas jednoduše pro to že se s něčim tluče.

Brenda Walsh
Příspěvky: 221
Registrován: 04 říj 2007 11:21

Příspěvek od Brenda Walsh »

tady se to už řešilo poměrně podrobně: http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... sc&start=0

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES »

Brenda Walsh píše:tady se to už řešilo poměrně podrobně: http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... sc&start=0

jj. Nebo taky tady :c)

http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... highlight=

Odpovědět