Nahrávání operního pěvce a klavíru
Nahrávání operního pěvce a klavíru
Zdravím,
čeká mě nahrávání operních pěvců s klavírem. Nemám s tím zase tolik zkušeností, tak by mě zajímali nějaké postřehy, na co si dávat pozor, postavení mikrofonů, pěvců ke klavíru, vzdálenosti atd..díky za pomoc.
čeká mě nahrávání operních pěvců s klavírem. Nemám s tím zase tolik zkušeností, tak by mě zajímali nějaké postřehy, na co si dávat pozor, postavení mikrofonů, pěvců ke klavíru, vzdálenosti atd..díky za pomoc.
Re: Nahrávání operního pěvce a klavíru
To je hodně široký pojem protože jsi neuvedl kde se to bude nahrávat. Studio? Kostel? Chrám? Koncertní síň? Mikrofony které budou použity adt. Vše odvisí od situace.
Tady jsou alespoň 2 linky k tématu : Recording Cassical Music
http://westonsound.wordpress.com/2012/0 ... ltitracks/
http://theoryofmusic.wordpress.com/2009 ... cal-music/
určitě jich najdeš více.
Tady jsou alespoň 2 linky k tématu : Recording Cassical Music
http://westonsound.wordpress.com/2012/0 ... ltitracks/
http://theoryofmusic.wordpress.com/2009 ... cal-music/
určitě jich najdeš více.
Ale tady není žádný problém - obě cesty jsou správně a obě dají použitelný výsledek; je to jen o tom, který se autorovi bude líbit víc. Taky stačí stereo pár a taky to bude OK.
P.
P.
Nejak tak zakladne... par mikrofonu do prostoru dopredu(AB nebo ORTF), pevce pokud je moznost dal od kridla nejlepe s paravanem mezi, par mikrofonu blizko pevcum(AB bude zalezet na poctu pevcu, ale uplne nejlepsi kdyby mel kazdy svuj), par mikrofonu na kridlo(XY). Vysledek bude hodne zavisly na akustice prostoru v kterem to budes nahravat.dejwatko píše:na co si dávat pozor, postavení mikrofonů, pěvců ke klavíru, vzdálenosti atd..díky za pomoc.
jedna z moznejch cest
+1 Přesně tak Pavlii. Záleží na zachycení atmosféry a prostoru a k tomu stereo pár klidně postačí pokud ví alespň základy mikrofonní techniky a zná své mikrofony.
staromilci !Stan píše:... Záleží na zachycení atmosféry a prostoru a k tomu stereo pár klidně postačí ....

Som sa zamyslel ako by som to robil ja z mojimi skusenosťami a čerstvo nakukanymi fotkami
Tak na klavir by som použil dve tuškove kondenzatorove na basy a na výšky čo najbližšie takých 20cm max od strun. a stredy by som snimal študiovým tiež takých 20cm od strun
Spevakov by som asi nutil spievať do dynamických mikrofonov ale jeden kondenzatorovy s omni charaktereristikou ako overhead na dofarbenie
zle?

Tak na klavir by som použil dve tuškove kondenzatorove na basy a na výšky čo najbližšie takých 20cm max od strun. a stredy by som snimal študiovým tiež takých 20cm od strun
Spevakov by som asi nutil spievať do dynamických mikrofonov ale jeden kondenzatorovy s omni charaktereristikou ako overhead na dofarbenie

zle?

Základní otázka je jaké máš k tomu k dispozici vybavení a od toho se pak můžou odvíjet případné rady ...
Dekuji vsem za prizpevky. Omlouvam se,ze jsem nenapsal vic,bohuzel se to vse jako vzdy resi operativny...Bude se to natacet v komornim sale,kde je jeviste obaleno zavesy,zdi jsou klasicka omytka a plovouci podlahy,ale zvuk neni zase tak spatnej,neni to moc velky,ma to asi 40 m2. K dispozoco budu mit ale jen velkomembranove mikrofony.Pripadne bych si mohl nekde pujcit tuzky,pokud byste mi je doporucili..Bude se natacet vzdy jen jeden zpevak a klavir...
Dôležite je aj vedieť aký vysledok sa očakáva , pokial by to malo byť počuvatelne CD tak by sa hodilo určite rozložiť klavir do sterea s blizkym snimanim ,
Ak je to len na nejaku prezentaciu "selectbook" spevákov, tak by stačilo len aby sa dal dobre nastaviť pomer hlasitosti medzi spevom a klavirom.
stačí z dialky otvorene piano a spev ale nech si nelezu moc do kapusty
:
Ak je to len na nejaku prezentaciu "selectbook" spevákov, tak by stačilo len aby sa dal dobre nastaviť pomer hlasitosti medzi spevom a klavirom.
stačí z dialky otvorene piano a spev ale nech si nelezu moc do kapusty

Melo byt to byt reprezentativnejsi..mam moznost az 12 kanalu,rad budu i trochu experimntovat,jen mam zatim jen same velkomembranove mikrofony..
Jaké konkrétní mikrofony a preampy ?
Na zpev mam Fleu a zbytek Recording Tools..Flea-kopie Neumann U-47,RC-kopie vicemene Neumann TLM 103.
Vse pujde pres RME 800,pripadne presonus 8mi kanal pres adat..
Vse pujde pres RME 800,pripadne presonus 8mi kanal pres adat..