Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
jancikfilip
Příspěvky: 35
Registrován: 26 črc 2010 17:26

Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od jancikfilip » 27 úno 2011 13:21

Ahojte, mám známeho ktorý je klavirista a chce si nahrať pár skladieb.
Má pianino Steinway bude sa nahrávať u neho v dome, má jednu miiestnosť kde je len klavír + nejaké police.
K dispozícii máme len PC on má nejaký mikrofón (ešte neviem aký) a ja mám k dispozícii len http://www.olympus.cz/consumer/2581_dig ... _21971.htm

bude sa s tým niečo dať robiť? ak áno kam uniestniť ten Olympus ? alebo nejaké rady?
ďakujem

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od matucha » 27 úno 2011 13:40

Ja vetsinou otevru uplne vrsek a sundam celni desku. Dva mikraky umistim kazdej z jedny strany tak 30-50cm daleko od strun, lehce zeshora pod nejakym uhlem (nekdy 45 jindy min). Cim vic kolmo k strunam tim vic je tam zakladniho tonu a cim vic ze strany, tim je to lehci (zvukove). Nekdo ale nema rad zvuk mechaniky atd, a tak bere piano zezadu (ozvucnou desku).

Nahravka tim olympusem bude takova... no jako field recording nebo jako zaznam "ze zkusebny".

To ze ma pianista "nejaky mikrofon" je fajn... Me se na piano moc libej AKG C414EB (mekci) nebo Neumann KM76 nebo M582+M62 (vejskovejsi). Taky s CMV563+M7 mam dobry zkusenosti. Z vice zdroju jsem slysel ze par brauneru VM1 je asi jedna z nej veci, cim se da piano sejmout. Ale ono vzdycky zalezi na ucelu a na tom, jak to piano doopravdy zni.

Jeden mikrofon na solo piano dobrej nebude a to ze dvou duvodu. Kdyz ho umistis zblizka, tak bude brat hodne jednu oktavu a zbytek bude hodne zabarvenej a min detailni. Kdyz ho das dal, aby bral celej nastroj vyrovnane, tak to bude znit hoooodne mistnostove (a pokud nemas idealni akustiku, tak to bude znit hodne blbe). Ten stereo olympus bude mit podobnej problem, protoze ma ty mikraky hodne u sebe a to se na ten klavir moc nehodi. Kazdopadne to, ze je stereo aspon udela nejakej dojem ze sirky nastroje a mistnosti.


Co od toho ocekavas? Co chcete delat s vysledkem?

jancikfilip
Příspěvky: 35
Registrován: 26 črc 2010 17:26

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od jancikfilip » 27 úno 2011 15:19

Je to profesionálni klavirista (už na dôchodku) ktorý pôsobil vo Viedni... chce si urobiť webstránku popripade to dať na Youtube atď.. snáď bude mať aspon dobrý mikrofón...
Nahrávať budeme zvlášť zvuk a zvášť video.
mám ale otázku... ak zoženieme (napr. od známeho ktorý má hudobniny) nejaké prof. 2 mikrofóny... ako ich zapojit do PC? ak ma zvukova karta len 1 vstup?

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od Magion » 27 úno 2011 15:55

nechci podceňovat tvoje schopnosti, ale pokud je ten pán bývalý virtuóz asi by si zasloužil aby mu to nahrál někdo, kdo má alespoň nějaké zkušenosti se zvukařinou...
-
když má karta jen jedne vstup tak tam zapojíš jen jeden mic. Nechceš to snad nahrávat na Soundblastera nebo něco podobnýho? ( i když na youtube je to skoro jedno... to je fakt)
-
a má tvoje zvukovka preamp? nebo jen mini jack mic in? :?:

jancikfilip
Příspěvky: 35
Registrován: 26 črc 2010 17:26

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od jancikfilip » 27 úno 2011 16:02

asi k nemu vezmem len notebook, tem ma vstup len na 3,5 jack

jackies

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od jackies » 27 úno 2011 16:28

Magion : +1
Pokud je ten pán na nějaké úrovni (jako že nejspíš jo) , tak si nezaslouží takové pokusy.

Liquid Sound
Profesionál
Příspěvky: 1075
Registrován: 17 čer 2002 17:39

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od Liquid Sound » 27 úno 2011 16:37

Magion píše:nechci podceňovat tvoje schopnosti, ale pokud je ten pán bývalý virtuóz asi by si zasloužil aby mu to nahrál někdo, kdo má alespoň nějaké zkušenosti se zvukařinou...
-
když má karta jen jedne vstup tak tam zapojíš jen jeden mic. Nechceš to snad nahrávat na Soundblastera nebo něco podobnýho? ( i když na youtube je to skoro jedno... to je fakt)
-
a má tvoje zvukovka preamp? nebo jen mini jack mic in? :?:
Mno ono uz nahravat virtuoze na pianino... :wink:
Sound engineer & producer
Smecky Music Studios | CoPPO | IMDb | ALLMUSIC | ARTIST direct

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od fova » 27 úno 2011 16:43

Co bych videl jako rozumne hardwarove minimum je kombinace stereo paru nastrojovych mikrofonu a nahravadlo Zoom H4. Prekvapilo me (a nejenom me), jak dobre vysledky z teto sestavy lezou. Nemas moznost si to nekde pujcit?

Problem toho Olympusu je v tom, ze na rozdil od Zoomu nema XLR mikrofonni vstupy, takze jsi nucen pouzit ty integrovane mikrofony a tam jde kvalita nahravky prudce dolu.

U externich mikrofonu si je navic muzes umistit na ruzna mista a experimentovanim najit nejvhodnejsi polohu s nejlepsim zvukem.

Hotovy vysledek si pak prekopirujes z pametove karty Zoomu jako WAV do PC.

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od matucha » 27 úno 2011 16:59

jancikfilip píše:asi k nemu vezmem len notebook, tem ma vstup len na 3,5 jack
To je strasna predstava. Nedoporucuju.

Aspon nejaka zakladni karta (m-audio apod.) s dvema vstupama a par aspon trochu rozumnejch mikrofonu. To je minimum, co se da brat aspon trochu vazne.

Tim olympusem to nahrajes lip nez s tim notebookem. Takze jestli nemas jinou variantu, tak to nahraj tim (s nejakou klapkou), ale ocekavej, ze to nebude uplne sedet casove ke konci (i kdyz to nebude nejspis videt u tohodle).

Youtube snese leccos, ale...

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od Fractal » 27 úno 2011 17:14

nahraval jsem 2X kondenz rode serie NT - mala tuzka plus m-audio fast track pro (FW) nebo tak nejak se to jmenovalo, vysledek vyborny, nekteri lidi pouzivaji jeste mikraky na mistnost, nebo mono signal z micu na zvuky uvnitr klaviru (bez rezonance desek) ale malo vybuzeny rode to bral i tak solidne, mistnost sla citit

osobne bych radsi dva dynamiky na kazdou stranu strun, nebo do krize... vyse a hodne vybuzene, pak kdyztak dva kondiky na mistnost, ale prichazeji velike fazove problemy... uplne nejlepsi je jeden stereo mic (at uz kondenz, nebo dynamika) nad hlavou klaviristy - pocit jako kdyz hrajete sami

dobrych vysledku se da dosahnout s kamerovymi shotgun mikraky, pianino je vzdycky jednodussi

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od matucha » 27 úno 2011 18:06

Fractal píše:uplne nejlepsi je jeden stereo mic (at uz kondenz, nebo dynamika) nad hlavou klaviristy - pocit jako kdyz hrajete sami
to je asi cesta s tim olympusem

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od Fractal » 27 úno 2011 18:36

olympusem? jako fotakem... no nakonec proc ne :wink: :P

Uživatelský avatar
KAYKO
Příspěvky: 598
Registrován: 19 zář 2005 00:21

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od KAYKO » 01 bře 2011 10:12

to jancikfilip, mam takeho tusaka, ze pan klavirista je z Bratislavy:-)

Spominany Zoom H4n mam a je to naozaj slusna vec, podla mna Ti to urobi lepsiu sluzbu ako notebook s lacnou externou kartou.

Ale v kazdom pripade, by som sa skor poobzeral po niekom kto ma skusenosti so snimanim klaviru, bude to rychlejsie, menej stresujuce a hlavne lepsie 8)

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2685
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od Fractal » 01 bře 2011 10:23

ja sem tem zoomum, korgum a rolandum nikdy neveril, panove musim smeknout

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Re: Nahrávanie klavíru, jak na to ?

Příspěvek od jardatop » 01 bře 2011 17:07

Mam taky Zoom H4n a jsem s nim maximalne spokojenej na tyto aplikace. Dokonce tam muzes nahravat na 4 stopy. Externi velky mikraky + dva vestavene, ktere muzes dat treba z vetsi dalky a doma si ty pomery domichat.

Odpovědět