Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od pavlii » 22 lis 2013 12:37

To je takové "vítězství Pyrrhy" (dříve Pyrrhovo vítězství). My se tady přece hádat nemusíme, ale zase mám pocit, že nějakým způsobem zajímavější debata za posledních pár měsíců by neměla být ukončena stylem "OK, ať je po vašem, ale já si myslím svoje".

Pojďme to klidně rozdělit a probrat to víc; minimálně bude změna oproti "standardu" jakou zvukovku do 2000,- a co je to reboot :-D

P.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1944
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Stan » 22 lis 2013 13:29

:) Pavlii já se nechci s nikým přít o jeho metody. Jen jsem chtěl nastínit že příprava skladby na mastering nezačíná a končí stažením Masteru. Vše už začíná na začátku ať už nahráváním muzikantů či používáním samplů. Vše hraje svoji roli. Nemám tak vysoký kredit na to aby to co se pokouším nastínit a vysvětlit bylo bráno v potaz a já to beru. Samozřejmě že stažením masteru se to dá tak nějak vyřešit, ale exituje ještě jedna cesta a to je pořádný mix. Tedy předcházet problémům od začátku a ne řešit až výsledné problémy. :)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od pavlii » 22 lis 2013 13:37

Samozřejmě. O tom jsme se tady vlastně ani nepřeli - aspoň mi to nijak nepřišlo. Jen jsme se zakousli nad (údajným) rozdílem výsledku podle toho, kterým faderem se hýbe. Když bych nastínil "odpichový základ", tak byť někdo míchá do limiteru na masteru, tak se možná nebudeme přít o tom, že správně by i v těchto případech neměla úroveň na Master šavli lízt přes 0 dBFS, když je limiter vypnutý.

Takže když se od toho odpíchnu (máme mix do PRÁZDNÉ master sběrnice a peak je <= 0 dBFS), tak pro splnění požadavku masteringového studia (jak byl zde konkretizován příklad) mít max. peak -6 dBFS, je jedno, zdali stáhnu o X dB master fader nebo všechny dílčí fadery.

Když už jsme u toho - fakt je ten, že jsem někde před dávnými časy četl, že by neměly být fadery Group níže než fadery stop, co té Groupě přísluší, a Master fader níže než fadery Group. Nicméně jsem zapomněl kde jsem na to kápnul a i na důvod; jakmile jsi ale napsal něco podobného, tak jsem si na to prostě vzpomněl.

P.

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1944
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Stan » 22 lis 2013 14:15

Ono při přípravě skladby na mastering nejde tak o Peak jako o RMS. A jak říkal Pytkin na masteru by neměly být žádné plugy (limitery atd) aby mělo masteringové studio s čím pracovat. 0 dBfs na mixu je extrém kterého je potřeba se vyvarovat, navíc je třeba si zkontrolovat před mixem vstupní signál stopy to znamená pre-fader metering. Pokud tam je problém tak použít Trim pro nastavení požadovaného levelu, ale to už se dostávám někam jinam. Jěště jinak když ti některá stopa clipuje pak stažením masteru se nic neřeší. Stažení faderů je běžná praxe a málokdo zasahuje do nastavení masteru při mixu.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Amorph » 22 lis 2013 14:19

Stan: to resis ale asi v analogu? V digitalu tohle clovek prece resit nemusi?

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1944
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Stan » 22 lis 2013 14:24

Tak to mě vysvěli proč.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Pytkin » 22 lis 2013 14:28

pavlii píše:Pokud bude "obdélník" (když už to tu zaznělo) udělaný mixem, tak bude furt obdélník bez ohledu na to, jestli budou stáhnuté fadery stop (ve stejném poměru) nebo group/master fadery - prostě ten "obdélník" bude užší.
nebude uzsi .. bude uplne presne rovnaky .. ved to je matematika

a + b = c
0.5 x (a + b) = 0.5 x c
0.5 x a + 0.5 x b = 0.5 x c
Stan píše:Mě šlo o to že při stažení masteru se nezmění dynamický rozsah.
ale proste je to hlupost co tu hovoris .. ci znisis fadre na stopach , alebo znizis master , dynamicky rozsah , aj vysledny zvuk bude uplne identicky ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od pavlii » 22 lis 2013 14:30

Protože v digitálu v zásadě neexistuje "clipping" stopy; stopu můžu mít v "červeném" třeba +3 dB v úrovni, ale není to clipping. To je až na převodníkách, čili "bus". Interně v DAW jinde vazba na převodníky (čili nutnost hlídat 0 dB úroveň) není.

A bavit se o vstupních úrovních do stopy asi nemusíme; nebo jsi tím nemyslel při nahrávání?

P.

EDIT: 2 Pytkin - já jsem tím "užší" myslel, že bude obecně "užší", ale ne ve vztahu k výsledku po stažení Master faderu 8) právě proto, že to je matematika.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Pytkin » 22 lis 2013 14:32

Stan píše:Jěště jinak když ti některá stopa clipuje pak stažením masteru se nic neřeší.
ked ti stopa klipuje (v mixe , nie pri zazname samozrejme) , tak to neni vobec ziadny problem .. znizenie mastru to riesi .. aby sme neprevalili prevodnik na vystupe ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Pytkin » 22 lis 2013 14:33

pavlii píše: EDIT: 2 Pytkin - já jsem tím "užší" myslel, že bude obecně "užší", ale ne ve vztahu k výsledku po stažení Master faderu 8) právě proto, že to je matematika.
tomuto uz vobec nerozumiem :) termin"obecne uzsi" , je mi nejasny ..

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Amorph » 22 lis 2013 14:34

Stan: jak pisou kluci, v digitalu dneska jedes interne ve 32 nebo 64bit floatu, takze clipping resit nemusis. Musis to resit jen tam, kde to posilas na prevodnik.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Pytkin » 22 lis 2013 14:40

Amorph : ked sme povedali A , treba povedat aj B .. kliping na stope moze vadit na insertoch .. zavisi od pluginu , ako funguje , ako je naprogramovany .. tam signal cez nulu moze sposobovat kliping .. Ale samozrejme je to len hypoteticka vec .. Vacsina pluginov ide interne tiez vo floate , takze by to problem nemal byt .. Ale ked hovorime o volume fadroch na stopach , versus volume na mastri , tak tam je to uplne jedno .. summing je floate a je jedno teda , kde sa to stiahne .. mne pride ale jednoduchsie stiahnut jednu master stopu , ako stahovat volume na 60 stopach ..

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od pavlii » 22 lis 2013 14:43

Pytkin píše:
pavlii píše: EDIT: 2 Pytkin - já jsem tím "užší" myslel, že bude obecně "užší", ale ne ve vztahu k výsledku po stažení Master faderu 8) právě proto, že to je matematika.
tomuto uz vobec nerozumiem :) termin"obecne uzsi" , je mi nejasny ..
Abychom se v tom nezamotali: shrnu to tak, že jsem napsal, že stažením Master faderu bude "obdélník užší" a stažením dílčích šavlí bude "taky užší" a to tak, že v obou případech stejně.

Nic v tom nehledej, rozumíme si. 8)

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Pytkin » 22 lis 2013 15:11

pavlii : Obrázek

Uživatelský avatar
Stan
Příspěvky: 1944
Registrován: 27 dub 2013 15:26

Re: Nastavení faderů - odbočka z "otazky na cubase"

Příspěvek od Stan » 22 lis 2013 15:19

Takže jestli jsem to dobře pochopil tak je podle vás clipping na stopě přes 0 dBfs je vlastně v poho a nic se neděje. Hmm. Já jsem si do teď myslel že clipping v digitálu přes 0dBfs způsobuje zkreslení signálu a v analogu je clipping v poho protože 0dBVU je -20dBfs. Tak teď jsem z toho jelen. :roll: Asi mám špatný informace nebo jsem se špatně učil. :oops: . No mrknu na to ještě jednou.
Naposledy upravil(a) Stan dne 22 lis 2013 17:02, celkem upraveno 3 x.

Odpovědět