Panorama na stereo stope a na dvou mono stopach - rozdil ?

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Panorama na stereo stope a na dvou mono stopach - rozdil ?

Příspěvek od Neural_I » 27 čer 2006 14:44

Dneska se mi stala uchylna vec, zdalo se mi v noci ze hrozne badam nad tim jestli je nejakej rozdil (at teoreticky nebo prakticky) nad tim, jestli kroutim panoramou na jedny stereo stope nebo nad dvema mono. nikdy me to nenapadlo, nahravam do cubase vetsinu veci ve stereu a panoramou resim stereo pozici, ted sem ovsem poridil 12ti stopej HDR na live a ten ma jenom mono stopy, tj. to je ten druhej pripad. kdyz sem do toho hdr nalil stereo stopy z cubase a rozkroutil panoramy prislo mi ze to sedne jaksi lip a daj se s tim delat ruzny veci co na jednom cudlu mi prislo ze nejak nejdou, divny, zdalo se mi o tom 8)

na stereo stope tim ze tocim jednim cudlem zaroven nekde pridam a jinde uberu, nema to vliv na sirku sterea, jenom se to nekam posune, oproti tomu na dvou mono stopach je hned slyset menici se sirka sterea jak dou cudly od sebe a naopak, daj se delat figle jako jeden otocit stranou a druhej nechat kde je jenom treba savli ztlumit atd, chova se to podle me proste jinak nez stereo stopa a da se na tom vyhrat mnohem vic, vic a lip to podle me umi definovat pozici nastroje nez jenom prelejvani zleva do prava na stereostope, fakt mi to vrtalo hlavou celou noc a asi vam to prijde dost smesny jako ze sem objevil ameriku, ale nikdy me to proste nenapadlo takhle nad tim premejslet a taky je to mozna proste uplna blbost :oops:

vyvedte me z omylu prosim, nahravate stereostopy nebo oddeleny mono ???

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 27 čer 2006 14:53

ja nahravam mono, pac mam len mono nastroje ;)
aj na mono stope mozes ist len po 100% stereobazy, nie viac (hovorim o klasickom mixe, nie o digi, kde moze byt - a casto je - aj regulator sirky bazy)
na dvoch monostopach ovsem mozes bazu ZUZOVAT az na 0% a samozrejme aj prehodit kanaly, co ked spravis automatizaciou pocas tracku, je dost hnusne tyranie posluchaca ;)
btw, skus si namapovat panoramy dvoch mono kanalov v ktorych mas L a R z nejakeho stereo synthu na nejaky X-Y kontroler... ina psychedelia :)

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 27 čer 2006 15:02

presne tak, treba Samplitude ma pomerne jeste hodne moznosti v nastaveni panpotu na kazdym kanale (dostane se na ne kliknutim pravym tlacidlem na panpot):

Obrázek

Jo a v Pro verzi se da nastavit jeste zpusob jakym zpracovava panoranu ...
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 črc 2006 15:57

zalezi na daw, na nastaveni panning law a pan potu. safa popsal samplitude, v cubase existuje taky vic zpusobu, precti si help.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 črc 2006 15:58

"vyvedte me z omylu prosim, nahravate stereostopy nebo oddeleny mono ???"

to by melo byt jedno :]

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 črc 2006 16:00

ted jsi mi pripomnel milar (mix it like a record dvd). je to lehce offtopic, ale taky jde o stereo vs dva mono kanaly. ten clovek tam na 2buss dava na kazdy kanal zvlast (tj. na L a na R) stejny sw kompresor (misto jednoho linked). pry to hraje lip a verneji emuluje konzolovy kompresory (ssl).

matucha
Příspěvky: 5058
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 24 črc 2006 16:05

no taky se da v cubasi kliknout na PAN a da ti to na vyber mezi ruznejma moznostma... je tam jak normalni, tak potom dvojity a nebo uplne nezavisly... funguje perfekt a jasne, casto pouzivam ten uplne nezavislej

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 črc 2006 16:07

...pricemz ten zakladni, ktery pravdepodobne popisuje neural, provadi panning jen tak, ze postupne tlumi jednu stranu a pridava druhou - a naopak. nic nikam nehybe.
Naposledy upravil(a) Brooklyn / juanita juarez dne 24 črc 2006 16:08, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 črc 2006 16:08

co uplne nezavisly?

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 črc 2006 16:09

nezavisly je, jako bys mel dve mono stopy.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Příspěvek od Amorph » 24 črc 2006 16:16

A vite nekdo PROC to takhle funguje? Nebo nemate odkaz na nejakou teorii o stereu?
Zrovna vcera jsme neco michali a zvukar nastavil v protoolsech na mono stope symetricke roztazeni do sterea s tim, ze to pak hraje nejak pevnejs. Ale nebyl schopny mi vysvetlit proc. kdyby to byl analog, tak bych to chapal - kazdy kanal by mel malinke odchylky. Ale v digitalu?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 črc 2006 16:20

juanita: teraz hovoris o kompresore, ci o com? je to neprehladne...

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 črc 2006 16:27

promin. mluvil jsem o stereu, ale ono to shodou okolnosti plati i pro ten kompresor.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 24 črc 2006 16:30

amorph: to je zajimava otazka, i kdyz lehce ve stylu 'proc 1+1=2'. ale to samy me zajimalo, kdyz mi nekdo poprve zacal vykladat o M&S a ja netusil, ktera bije. vzal jsem si papir a tuzku a ty Lka a Rka si spocital a od ty doby to chapu.

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Příspěvek od peteness » 24 črc 2006 16:44

Ja ted nahraval basu zpusobem NL3 - Mix - Kompresor - Zvukarna - Cubase. Puvodne ve stereu, jenze to hralo moc siroce. Pak jsem to hodil do mono stopy a ono to zase bylo vicemene v uzkem pruhu uprostred, takze neprijemne vylejzaly hajtky a ruzne postranni ostrejsi veci. Tak jsem to nechal v te stereo stope a pouzil tohle:

http://www.kellyindustries.com/stereo_tools.html

Coz nejspis funguje stejne jako popisuje Matucha s tim Cubase Panem. Kanalama se da nezavisle hybat.

Odpovědět