použití dozvukových efektů při mixu
použití dozvukových efektů při mixu
dravím všechny zasvěcené,chci se zeptat,jestli požíváte nějakou konkrétní šablonu pro používání halů reverbů,či delayů při mixu na jednotlivé nástroje,resp. finální mix.třeba délka dozvuku na jednotlivé nástroje při konkrétních hudebních stylech,nebo způsobech hry,případně jejich ekvalizace.,případně tipy na konkrétní softwary,mám soundtoys,lexicon,případně tc.-megaverb...a na finale používám wizooverb,tak jestli je to OK.diky za tipy!
Re: použití dozvukových efektů při mixu
podla mna sa na tuto otazku neda odpovedat.
zalezi od stylu, od vkusu a tak... takisto zalezi aj od tempa skladby.
ja osobne nie som nejaky extra skuseny, ale nejaky cas sa tomu uz venujem. aby reverbovanie vyznelo ako tak dobre, tak je podla mna dolezite, aby sa reverby alebo delaye ozyvali len tam kde treba, nie vsade a nie bezhlavo cez seba. a takisto zalezi, aby boli na spravnom mieste aj frekvencne ku zbytku skladby. a je dobre myslet aj na panoramu, ked sa reverbuju jednotlive nastroje. takze nejake konkretne sablony asi ani nemozu existovat.
aspon podla mna. Wizooverb je inak dobry reverb, si myslim...
zalezi od stylu, od vkusu a tak... takisto zalezi aj od tempa skladby.
ja osobne nie som nejaky extra skuseny, ale nejaky cas sa tomu uz venujem. aby reverbovanie vyznelo ako tak dobre, tak je podla mna dolezite, aby sa reverby alebo delaye ozyvali len tam kde treba, nie vsade a nie bezhlavo cez seba. a takisto zalezi, aby boli na spravnom mieste aj frekvencne ku zbytku skladby. a je dobre myslet aj na panoramu, ked sa reverbuju jednotlive nastroje. takze nejake konkretne sablony asi ani nemozu existovat.
aspon podla mna. Wizooverb je inak dobry reverb, si myslim...
dejwatko: nikdy, pokud máš šablony jsi v pasti imho, už hudební styly jsou dost "šablonovité"... proč šablonovitit ještě i zvuk
Já jsem jen amatér (myšleno opravdu amatér-nadšenec), ale např. reverb na master bych nedal. Na jednotlivé nástroje budiž, ale na celek ne. Možná bych pro více prostoru použil spíš delay. Výjimku (s reverbem na masteru) bych viděl leda v případě tvorby klasické nebo komorní hudby, což ale nikdy nebude můj případ.
eS
eS

reverb na mastri neni nic nezvycajne. nemusi sa tam dat hned preset velka telocvicna alebo kupelka. niekedy moze spolocny dobre zvoleny reverb na celku pomoct... zase - podla situacie a podla vkusu, ale fakt si nemyslim, ze je dovod, aby sa reverb na master vo vseobecnosti nedaval...
krátkej reverb z malým ziskem se občas i na máster dává,( teda mluvím za sebe, mě se to osvědčilo ) když chceš rozmělnit ostrost, dodat hloubku nebo prostor ale jen maličko.
Ja na ten final rad pouzivam prave kvuli prostoru wizooverb,samozrejme lehce,ale udela to moc hezkej prostor,samozrejme je to zacatecnicka berlicka:-)