Premastering

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Premastering

Příspěvek od Pytkin » 08 dub 2013 11:34

dendy : jak pri tvorbe .. sak to bude robit len pri exporte .. prehra si cely song .. uvidi ze peak je +2dB , takze master da na -8 dB a da export ... thats all .. ziadna normalizacia neni potrebna ..
dendy píše:urcite je to "ovela intuitivnejsie a pohodlnejsie" nez to vobec neriesit, a na zaver len p riebehu par sekund vysledy mixdown znormalizovat a potom stiahnut o 6 dB...
no ale musis predsa napred prebehnut cely zvuk , ci ti neklipuje .. cize vidis , kde je peak .. cize staci len master stisit pred exportom ..
dendy píše: parada, obdivujem ako si niektori ludia dokazu cielene komplikovat robotu :-)))
mne pride komplikacia to co navrhujes .. proste uplne zbytocny krok ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Premastering

Příspěvek od dendy » 08 dub 2013 11:57

ja mam normalne stiahnuty mastaster tak, ze pokial nespravim v mixe nejaku vyslovene kokotinu (co nespravim:-)) tak som si na 99.99% isty ze mi tam nic klipovat nemoze.. proste mam to stiahnute tak ze poriadne, ze maximalne peaky co mam su mozno na cca -18 az - 22 .. tak doladujem veci.. nepocuvam ako celok ale "pretacam" na casti kde mam este pocit ze potrebujem daco doladi.. lebo to vypinam a vraciam sa k tomu az po case aby si usi oddychlia potom ich nechcem unavovat zase pocuvanim celeho od zaciatku ale hodim sa rovno do casti kde viem ze chcem este nieco doladit ..

ked to mam final, epoxrnem wav

tento postup ktory doporucujete vy dvaja by znamenal ze zakazdym ked si nieco niekde zmenim tak si pred exportovanim musim pustit CELY track od zaciatku az do konca v kuse a podla toho upravovat fader mastera .. co je minimalne 6-7 minut (pri 6-7 minutovom tracku) casu viac, ako to proste exportnut ako to je, natiahnut do wav editora, dat normalize / stiahnut celkove volume (operacia na 30-40 sekund aj s spustanim wav editora) ...

takze za mna cisto programatorske uvazovanie 6-7 minut vs. 40 sekund - vysledok jasny ... cas je drahy ..

no asi je to o systeme prace.. niekoho bavi stale dokola to pocuvat cele od zaciatku az do konca, ma na to cas a chut hrat sa s master faderom.. niekoho nie ...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Premastering

Příspěvek od Pytkin » 08 dub 2013 12:04

ok .. ked exportnes wav a ten ma -20dB peak , tak to rovno mozes poslat na mastering a nemusis s tym nic robit .. je zbytocne to normalizovat na -6dB ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12767
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Premastering

Příspěvek od dendy » 08 dub 2013 12:09

to je pravda :-))

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Premastering

Příspěvek od Pytkin » 08 dub 2013 12:16

dendy : no sak to sa ti snazim vysvetlit od zaciatku ! :)

Uživatelský avatar
dano
Příspěvky: 3364
Registrován: 13 kvě 2005 20:37

Re: Premastering

Příspěvek od dano » 08 dub 2013 13:24

Mam jednu otazocku mierne mimo sudka, ale uz sa to touto diskusiou aj tak dostalo do roznych poloh :-) Ditthering pouzival len vtedy, ked napriklad mam v Cubase projekt 24/44,1 a exportujem do 16/44,11? Ak by som exportoval do 24/44,1 tak nie?

Alebo by som ho mal pouzivat za kazdych okolnosti, lebo Cubase si to preratava na 32? Toto neviem.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Premastering

Příspěvek od pavlii » 08 dub 2013 13:55

Jen při tom exportu, jak jsi naznačil. Ten "přepočet" je jen interní - takže s ním nijak nepracuješ (jako uživatel) - ty pracuješ pořád jen s 24b například (prostě s tou bitovou hloubkou, do které jsi nahrával).

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Premastering

Příspěvek od Pytkin » 08 dub 2013 13:57

dano : presne tak .. dithering je zmena bitoveho rozslisenia .. resp. algoritmy spojene s tym .. ak ostavas v tych istych "bitoch" , tak ho nezapinas ..

BlizzardDj
Příspěvky: 9
Registrován: 09 dub 2013 14:33

Re: Premastering

Příspěvek od BlizzardDj » 23 srp 2013 22:12

Ahoj, mam jednu otazecku. V jednom tutorialu, ktery se zabyval pripravou skladby na mastering se rikalo toto: Pro docileni -6dB headroom, je potreba ubrat vsechny stopy,ktere se v tracku vyskytuji o stejnou uroven. Nemelo by se to pry delat ubranim master faderu (ten by mel zustat na nule). Prej to ma vliv na vyslednej zvuk.

Myslite si, vy co jste se s tim setkali, ze je to pravdive tvrzeni?

Diky moc za odpoved

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Premastering

Příspěvek od biscuit » 23 srp 2013 22:21

je to uplne jedno ;) jediny pravidlo je, ze by ti zadna ze stop nemela klipovat, alespon takhle si to myslim ja :-)
si zkus blind test, jestli poznas rozdil, mas u me fidorku :-D

BlizzardDj
Příspěvky: 9
Registrován: 09 dub 2013 14:33

Re: Premastering

Příspěvek od BlizzardDj » 24 srp 2013 00:13

A jeste jedna otazecka. Ma cenu pri exportu premasteru nastavovat bitovou hloubku na 24 bit, kdyz v projektu pouzivam samply na beat, ktery jsou nahrany jako 16 bit ?

Delam v Abletonu 8 a tam se nikde v celkovym nastaveni bitova hloubka nenastavuje. Jediny,kde se da bitova hloubka nastavit je az pri exportu do wavu. Takze ani nevim,jestli ten projekt je vubec nastavenej na 24 nebo na 16 bit...kazdopadne ma cenu to pri exportu davat na 24, kdyz samply jsou 16?

Diky za odpovedi....

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Premastering

Příspěvek od pavlii » 24 srp 2013 09:11

Malinko se tu míchaj pojmy. Napíšu to asi takhle: při exportu mixu MÁ cenu a smysl použít 24bit hloubku. Při renderu (PRE)MASTERU se exportuje v bitové hloubce, kterou používá cílové médium.

P.

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Premastering

Příspěvek od Fillippos » 24 srp 2013 09:16

Teď jsem nepochopil co je zde myšleno cílovým mediem?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Premastering

Příspěvek od Pytkin » 24 srp 2013 09:18

A stopa moze kludne klipovat.. Vacsina softwarov ide vo floate..

Uživatelský avatar
Fillippos
Příspěvky: 714
Registrován: 21 zář 2010 21:52

Re: Premastering

Příspěvek od Fillippos » 24 srp 2013 09:21

Podle mě, pokud má vše v 16 bit., projekt má nastavený na 16bit, proč zbytek nedělat stejně? (nikdy jsem si s tím nelámal hlavu, jelikož vše dělám 24/48, ale selský rozum mi říká že..)

Odpovědět