Přiřazení dat (videoklip apod.) na master CD

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Přiřazení dat (videoklip apod.) na master CD

Příspěvek od Ivo » 19 bře 2008 21:35

Má někdo zkušenosti s přiřazením videoklipu , fotek atd. k již hotovému audio CD masteru před lisováním CD ? Nebo je to výhradně věcí lisovny, která obojí propojí na výsledné médium ?

tomyk75
Příspěvky: 35
Registrován: 15 bře 2008 17:58

Příspěvek od tomyk75 » 19 bře 2008 21:42

ja to robim na Macu tak ze napalim najprv master CD audio ale neuzavrem ho

ked sa to napali tak napalim novy session s datami ci uz videom alebo bim kolvek inym

musis len dodrzat velkost 700MB

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Příspěvek od Jindy2 » 19 bře 2008 22:14

Jestli myslíš audio+data cd, tak to je jedna z voleb, které má Nero. Lze tam tedy vytvořit hybridní audio cd, které bude obsahovat i datovou stopu s čímkoliv chceš. Pochopitelně, že pokud tvůj audio master zabírá celou stopáž audio CD, tak už tam nedáš vůbec nic. Několik CD jsem takto vytvořil a je to velice snadné, používalo se to dřív například u her, kdy soundtrack ke hře byl ve formátu audio cd a zbytek byla data se samotnou hrou. Tehdy ještě nebyly mp3 a tak dále a hry měly malou velikost, čili to bylo možné, vhodné a mělo to bezvadnou kvalitu. Dnes už se to moc nepoužívá, tedy ve hrách. Na tvůj účel, tedy přidat na audio cd nějakou prezentaci či něco podobného, by to vhodné bylo i dnes. Každopádně kdybys chtěl jít dál, tak by to CD, jeho datová část, mohla mít autorun, který by spouštěl nějakou speciální prezentaci/aplikaci, aby měl konzument maximální luxus.
Ale možná, že ti jde o něco jiného, akorát z tvého dotazu mě nic jiného nenapadlo...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 19 bře 2008 23:46

Ivo : spravit to musis ty .. neviem ci v lisovni ti to spravia .. Robil som to viac krat .. tak ako popisuje tomyk .. len nie vsetky softy to vedia ..

tomyk75
Příspěvky: 35
Registrován: 15 bře 2008 17:58

Příspěvek od tomyk75 » 20 bře 2008 00:03

ja to napalujem Jam-e a potom dopalim data v toaste a je to

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 20 bře 2008 01:07

ja viem ze som kedysi na to pouzival CDRwin .. dost staru verziu .. Ale ked som robil daky seriozny mastering albumu s multimedialnou stopou , tak som hladal v com by to slo a viem ze Wavelab to zvladal .. problem je pri dopalovani druhej sesny , aby program pozrel ze uz tam prva je .. zrovna ma poziadali o nieco take .. s tym ze data su PC aj MAC .. kedysi som take robil .. ale dali sme to tusim do prvej stopy .. ze to bola jedna session .. tomyk take si uz skusal ?

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Příspěvek od Jens Ludwig » 20 bře 2008 01:11

Já mam za to, že pokud vytváříš hybridní CD, tak musíš mít nejprv audio a pak až data, bo klasickej CD přehrávač, kterej najde nejprv data tak už to CD nevezme

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 20 bře 2008 01:14

jens : data mozes mat aj v prvom tracku .. ze neni audio ale datovy .. CD prehravace ho preskocia .. nejak sa to aj vola .. uz si nepamatam .. tieto veci sme riesili pred X rokmi .. robili sme do dakeho casopisu CD prilohu multimedialnu a z casu na cas tam bolo aj pridane dake audio ..

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 20 bře 2008 07:28

Dostal jsem odpoved na GS:

Definitely burn it using Blue Book spec - known as CD-Extra, CD-E, CD-Plus, Enhanced CD - instead of Mixed Mode - as this will place the data session second - so that standard CD players will properly ignore the data instead of playing a first track of noise.

On PC Nero handles CD-Extra authoring very easily - Nero – leading digital media solutions for consumers and professionals - Official website
Otherwise you can just burn two sessions with any app that can handle multisession burning - the first one as a Red Book Audio CD, the second session as data.

In general you'll also want to write and include an autorun.inf file so that the data file of your choice will autolaunch on PC. I use the freeware autorunpro.exe to launch an HTML table of contents page that links to the rest of the files included in the data section of the CD as one easy way to do this - info on this at Autorun CD - How To Autorun HTML and Most Other Files

Best regards,
Steve Berson
__________________
www.totalsonicmastering.com
www.invertmusic.org
myspace.com/invertstrings

Zazy
Příspěvky: 73
Registrován: 24 čer 2004 23:08

Příspěvek od Zazy » 20 bře 2008 07:45

Ahoj Ivo! Tak zrovna jsem tohle řešil, protože jsem chtěl do image, co jsi mi poslal, implantovat video :-) No nakonec jsem to nagraboval do wav. A udělal to znovu v Neru :-) Naštěstí se žádná audio data nepoškodila :-) Ale také by mě to zajímalo, jak na to....
P.S. Z toho ftp už to můžeš smáznout :-)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Příspěvek od Ivo » 20 bře 2008 07:56

Zazy píše:Ahoj Ivo! Tak zrovna jsem tohle řešil, protože jsem chtěl do image, co jsi mi poslal, implantovat video :-) No nakonec jsem to nagraboval do wav. A udělal to znovu v Neru :-) Naštěstí se žádná audio data nepoškodila :-) Ale také by mě to zajímalo, jak na to....
P.S. Z toho ftp už to můžeš smáznout :-)
A neměli jsme tam ISRC kody ? Takže moje pokročilá metoda poslat cue/wav image místo napalování CD se nakonec k vypalování, grabování a novému vypalování vrátila ? Věřím že jsi udělal kontrolu chyb po vypalování ...

Neboj, teď tuto extra datovou metodu určitě ovládnu (dostal jsem i rady ze strany Samplitude) a příště to už budeme dělat rovnou tady :wink:
Musím to totiž v sobotu aplikovat na jedno CD pro Indies, které jde v úterý do výroby ... Gott mit uns ..

Zazy
Příspěvky: 73
Registrován: 24 čer 2004 23:08

Příspěvek od Zazy » 20 bře 2008 11:08

ISRC to naštěstí neobsahovalo :-)
Kontrolu dat jsem samozřejmě provedl...
No byl to zkrátka komplikovaný porod :-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 20 bře 2008 13:41

Ivo : to co ti napisal na GS , sme ti tu uz napisali my ..

Odpovědět