Prostorový zvuk v divadle

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
kupkap
Příspěvky: 1
Registrován: 09 bře 2008 17:19

Prostorový zvuk v divadle

Příspěvek od kupkap » 09 bře 2008 17:31

Zdravím, všechny co sou tadyk. Studuji zrovna Divadelní fakultu jako jevištní technolog. Co si pod tím představit. Popravdě děláme vše od kulisáka až po zukaře a osvětlovače. Dostal jsem za úkol napsat bakalářskou práci, vybral jsem si prostorový zvuk v divadle(možná špatná volba).Chci se vás zeptat, jaké máte s tímhle kdo zkušenosti.Jakým stylem se dá využít Dolby a podobně. Jakým stylem se třeba nahrávají 5.1 apodobně. A v nejlepším, kdybyste mi doporučili nějakou literaturu.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 09 bře 2008 17:42

s priestorom tu mame trochu skusenosti .. s technologiami , ako ho miesat atd .. akurat teda miesame koncerty , reklamy a film .. divadlo - o tom som este nepocul .. U nas som si neni isty , ci ma dake divadlo priestorovy zvuk .. ale v principe to neni moc odlisne od kina/koncertu ..
literaturu nepoznam ..

shagy
Příspěvky: 181
Registrován: 19 pro 2004 21:03

Příspěvek od shagy » 09 bře 2008 20:05

skor ako standartny priestorovy zvuk (ala kino) sa pouzivaju v divadlach na SVK, ruchove repro ktore su umiestnene bud niekde v scene alebo za scenou a pustaju sa do toho rozne ruchy...
http://www.shagy.sk - zvuk nazivo aj v studiu

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 09 bře 2008 20:17

shagy : jo to je super .. to je asi vyuzitelnejsie ako surround ..

shagy
Příspěvky: 181
Registrován: 19 pro 2004 21:03

Příspěvek od shagy » 09 bře 2008 21:07

hlavne tu jednu bednu, okrem L-R v tych divadlach aj maju;-)))

v las vegas v slnecnom cirkuse na predstaveni KA, tusim idu 7 kanal + repro je zabudovane v kazdej sedacke...nebol som tam, ale chystam sa;-)))

u nas je to skor o tom, ze zvuk je dost poddimenzovany financne v divadlach...preto sa asi moc taky standartny viackanal nepouziva....to nie je len o zvukovom retazci, ale aj o priprave zvukov a podobne, je to casovo viac narocne...
http://www.shagy.sk - zvuk nazivo aj v studiu

_ravi_
Příspěvky: 199
Registrován: 04 čer 2002 16:17

Příspěvek od _ravi_ » 10 bře 2008 12:47

Jak rika Shagy - u nas se bezne dela LR predek (hudba, vypnete si mobily atd..) a pak FX bedny, ktery hrajou nekde zezadu (prijezd auta zleva za scenou, zvoni zvonek vpravo za scenou atd...). Nekdy se umisti reprak treba i na scenu - nedavno jsme to meli v nejaky inscenaci, kde mel hrat gramofon, kterej nebyl samozrejme funkcni, tak se nekam za kulisu s gramofonem dal reprak a tim padem to hralo ze stejnyho mista. Jestli se ve velkejch divadlech pouziva surround, to nevim.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 10 bře 2008 14:24

ja myslim ze reprak na mieste je jednoduchsie riesenie a vzdy bude fungovat .. surround je specificky a vsade hra inak .. riesenie lokacneho repraku je rozumnejsie a nevyzaduje ziadne specialne zariadenie na prehravanie atd ..

Odpovědět