Radio - kompresia

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Odpovědět
invisible_E
Příspěvky: 249
Registrován: 25 kvě 2008 17:22

Radio - kompresia

Příspěvek od invisible_E » 10 úno 2011 15:59

su tu nejaky insidery, ktory robia v radiu - ? Cez aky kompresor lezu veci von do eteru - viem ze tam je nejaka kompresia kedze to ide von cez vlny..

- songy, ktore zvukovo poznam zneju z radia trochu inac, hlavne co sa tyka dynamiky a nie je to ten horsi pripad znicujucej ´loudnes´ kompresie - naopak sa mi to zda akoby to ´zmonovatelo´ - su to vobec pouzitelne veci do studia / hardware / - lacne ci naopak drahe masinky?

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1986
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od PELF » 10 úno 2011 16:04

audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 10 úno 2011 16:09

invisible_E píše:su tu nejaky insidery, ktory robia v radiu - ? Cez aky kompresor lezu veci von do eteru - viem ze tam je nejaka kompresia kedze to ide von cez vlny..

- songy, ktore zvukovo poznam zneju z radia trochu inac, hlavne co sa tyka dynamiky a nie je to ten horsi pripad znicujucej ´loudnes´ kompresie - naopak sa mi to zda akoby to ´zmonovatelo´ - su to vobec pouzitelne veci do studia / hardware / - lacne ci naopak drahe masinky?
na vystupu bejva hw procesor od orbanu (orban optimod); jsou tam mraky presetu, zalezi, jak je nastavenej. v zasade jde o multiband kompresi (two-band nebo 5-band) a za tim lookahead limiter. dobry je, ze je to fazove linearni. ale umi to i 'efekty' na rozsirovani sterea pomoci Mid Side procesovani, a to uz jsou potom dost intruzivni zasahy do audia - celkem 'prasarna'. neni jina moznost, nez poslouchat si svoje mixy skrz radio a zkusit se poucit pro priste.

James L.
Příspěvky: 340
Registrován: 19 dub 2010 11:13

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od James L. » 10 úno 2011 16:24

Tohle mě hodně zajímá a už dlouho se snažím to nastavení napodobit. Dělám to hlavně kvůli tomu, abych si mohl svoje věci pod tímhle nastavením kontrolovat.
Na internetových rádiích hodně lidí tohle nastavení používá pro svoje shows. Některé tracky pak znějí našláple a tak nějak celkově lépe. Dle mého (možná špatného) sluchu si myslim, že tohle nastavení je standartní, aspoň pro FM stanice. Existuje tedy nějaký "default", podle kterého se můžu řídit?

Uživatelský avatar
120BPM
Příspěvky: 537
Registrován: 04 zář 2005 15:47

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od 120BPM » 10 úno 2011 16:26

Me teda prijde vetsina toho co z radii leze ven, silene prekomprimovana. A to si nemyslim, ze bude jen mym starym autoradiem.
Mac Pro "Nehalem" Quad-Core 2.66GHz, 10GB RAM, Mac OS 10.10.2, Pro Tools HD 9.0.6, Logic Pro 10.0.0, MOTU 828 MK2

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 10 úno 2011 16:31

James L. píše:Tohle mě hodně zajímá a už dlouho se snažím to nastavení napodobit. Dělám to hlavně kvůli tomu, abych si mohl svoje věci pod tímhle nastavením kontrolovat.
Na internetových rádiích hodně lidí tohle nastavení používá pro svoje shows. Některé tracky pak znějí našláple a tak nějak celkově lépe. Dle mého (možná špatného) sluchu si myslim, že tohle nastavení je standartní, aspoň pro FM stanice. Existuje tedy nějaký "default", podle kterého se můžu řídit?
moc ne, ostatne kazda stanice hraje jinak nahlas, takze ma jiny nastaveni; stejna by na kazdym hrala trochu jinak.

invisible_E
Příspěvky: 249
Registrován: 25 kvě 2008 17:22

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od invisible_E » 11 úno 2011 12:09

120BPM píše:Me teda prijde vetsina toho co z radii leze ven, silene prekomprimovana. A to si nemyslim, ze bude jen mym starym autoradiem.
Tak urciteee :) ale ta prekompresia je uz priamo v modernych ´pop srackach ´. Myslim tym ked davaju stare songy - 80´s 90´s ktore mam napocuvane a v radiu to je proste take mocnejsie takze miera tej kompresie na kvalitnu dynamicku nahravku je zdrava a fresh.

Na tej loudnes war nieco naozaj bude - niekto sem daval link na pomerne objemny clanok ako v niektorych songoch to uz ide aj k tomu ze v tych peakoch je aj na milisekundy proste uplne vynechana veskera zvukova informacia a len hluk.. si pametam ze ´popina ´bola vzdy taka akurat a alternativa znela riadne hlasno a na tvrdo. Dnes si date katy perry a je to vyhulene - distortion na bicich, mocne lead/bassy a pritom je to mainstream , potom uz ked si pustim nieco aktualnejsie ´z druheo brehu´ napr.muse alebo tool - tak je to s rovnakeho cesta co sa tyka zvuku.. hold asi sa treba vratit k 4stopaku z dob Sgt. Peppera aby vynikla hudba samotna a nielen zvuk. Napr. taky Deathweather a ich novy album - je to kompresia, hutnost ale je to take spinave a raw ´a la´ 60 - 70´s jednoducho to splna prvok ´alternativy´ k mainstreamu.

Inac nic proti obom brehom je len dobra alebo zla hudba podla mna a jedno ci je to folk alebo gabber. :mrgreen:

Finalizer TC - a naozaj to zvladne zakoncit jedna ´zazracna krabicka ´ ak sa mi podari urobit kvalitny vyrovnany mix?

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 11 úno 2011 12:13

pouzivaji se orbany, nevim o komercnim radiu, kde by byl finalizer na vystupu (mozna jen na procesing samotnyho voiceoveru, ale to je jina vec).

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 11 úno 2011 12:15

What Happens To My Recording When It's Played On The Radio?

http://www.261.gr/orbanfoti.html

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1986
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od PELF » 11 úno 2011 12:59

Brooklyn / juanita juarez píše:pouzivaji se orbany, nevim o komercnim radiu, kde by byl finalizer na vystupu (mozna jen na procesing samotnyho voiceoveru, ale to je jina vec).
bylo to někdy ke konci 90´let, viděl jsem ho v pár lokálních rádiích, tenkrát to byla asi spíš otázka financí, jinak se samozřejmě hodně používaj orbany.. ještě si vzpomínám, že jsme v rádiu ve výstupním stojanu měli taky něco na jakési rozšíření sterea, ale co to bylo přesně, to už nevim

pokud jde o cosi jako simulace toho "jak to bude hrát z rádia", tak mám pocit, že se to dá jakžtakž otestovat přes nějaký masteringový pluginy typu Izotope Ozone, kterej na to má možná i nějakej preset...ale nejsem si ti tím stopro jistej
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

James L.
Příspěvky: 340
Registrován: 19 dub 2010 11:13

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od James L. » 11 úno 2011 15:07

Díky moc, mrknu se na to.

Uživatelský avatar
Oxyygen
Profesionál
Příspěvky: 3172
Registrován: 06 čer 2002 19:22

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od Oxyygen » 11 úno 2011 15:23

obecne asi plati singl do radia min tlacit a nechat to vylepsit procesorem co maj oni na konci. Tam stejne vetsinou bejva EQ, Multiband a limiter
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Radio United
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

emah

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od emah » 12 úno 2011 07:29

prave co mam otestovane, tak to treba natlacit, aby ten kompresor nemal tiche miesto tahat hore, pretoze potom to vytvara rozne sumy a bordel.
minule sme s kamaratom skusali spravit taku vec, za na 32bit mp3ke sme skusali vyhnat gain tak, ze si videl, ze amplituda ide mimo rozsah. mozno aj +5dB na normalnej po 0dB spravenej mp3ke. no a ide o to, ze spicky so vobec neurezu, po vrateni na povodnu hodnotu gainu su stale take ako boli. a na takto prekomprimovanej mp3ke si kompresor v radiu az tak nezgustne ;)
ps: uz ma len zaujima ako dosahuju v studiach to, ze takto akoby mimo rozsah maju spravny wav. pretoze ten ked das mimo rozsah, tak sa amplituda oreze a zostane tak a puka to. ak je takto spraveny wav z normalneho cd, tak je mimo rozsah, orezany a hra to perfektne a nahlas.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Radio - kompresia

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 12 úno 2011 10:58

trochu se v tom ztracim, ale v zasade 32-bit floating point ma 'nekonecnou' dynamiku, takze muzes jit nad 0dbfs, soundforge (napriklad) ti zobrazi jakoby natvrdo clippovanou vlnu, ale ve skutecnosti k zadnymu klipovani nedojde, po snizeni hlasitosti je peak zase vykreslenej. ale to v 16bit CD samo nejde.

jinak kdyz nekde vidim singl delanej stylem 'album version', k tomu r.e. a treba remix, radio edit bejva natlacenej vic.

Odpovědět