Řešení akustiky režie v malém bytě

Ozvučení, nahrávání, mixáž a mastering
Nikolas.B

Řešení akustiky režie v malém bytě

Příspěvek od Nikolas.B »

Zdravím,
Chci se co nejvíc oddělit od své citlivé sousedky a neobtěžovat jí hlukem. Proto jsem se přesunul k jiné zdi a rovnou začal vyvíjet menší režii ve které bych nahrával el. kytaru po lince a zpěv v zadní části režie. Prostor musí být vzhledem k podmínkám bytu takto podlouhlý. Monitory jsou umístěny lehce vpravo protože mám takto vykrojený stůl. Co mne ale nenechává klidným tak je to, že na jedné straně viz obr. je akustický závěs. Ten sám už přece musí eliminovat nežádoucí zvukové odrazy, tudíž nemám v plánu umístit bassové pasti v tomto rohu. Na druhé straně je cihlová zeď kterou bych už polepil akustickou pěnou (jehlany) a do rohů dal basové pasti. Basové pasti musí být od země až ke stropu ?
Nebude vadit že zdi budou materiálem nesymetrické a mít to tak vliv na zvuk? Akustická závěs se mi líbí protože je jednoduchý na montáž a případně se dá odhrnout. Zeď kterou sdílím s mou sousedkou bych odhlučnil nějakou tlustou akustickou pěnou, přinejhorším minerální vatou v pytlích a zazdil sádrokartonem. Zkuste mi v tomhle poradit je to na mě celkem dost věcí a rád bych to zrealizoval. Díky :-)

Obrázek
Naposledy upravil(a) Nikolas.B dne 02 bře 2016 18:14, celkem upraveno 3 x.

matucha

Re: Řešení akustiky režie v malém bytě

Příspěvek od matucha »

Cestinska vsuvka: Poprve v zivote vidim slovo "chodba" napsany jako "chotba". Prostor je podlouhlý a ne podlouhlí. Vocály je docela divny, ale budiz...

Jediny co muze trochu pomoct sousedku odizolovat je udelat na tu zadni stenu sadrokartonovou zed (vyplnenou rockwoolem nebo necim podobnym) co se nebude nicim dotykat ty steny sousedky, pripadne necim odpruzenym ale spis se chytit stropu/podlahy. Ale i tak to bude urcite jen mirny zlepseni, protoze zvuk se urcite hodne siri konstrukci a toho se zbavis jedine tim, ze udelas mistnost v mistnosti. Jehlany a basovy pasti na to jak moc od tebe sousedka slysi zadnej vliv.

Co bych ale cekal je, ze kdyz sousedce ulevis tim sadrokartonem, tak te sice uslysi o neco min, ale stvat ji to bude zhruba stejne, protoze si zvykne na to ze je to akorat min.

S tema monitorama bych v tak malym prostoru rozhodne sel do symetrickyho umisteni, vpodstate na sirku mistnosti.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Ono jí to zas tak nevadí hudbu má ráda, jde o to aby to nebylo moc nahlas a tím že by to bylo slyšet méně by byl problém z části vyřešen. Přece monitory 5" snad takovou paseku nenadělaj, to by mělo jít eliminovat pomocí toho rockwollu. Jestli teda není jiné řešení. Co se týče akustiky tak mi bude stačit aby se tady dalo míchat a dostat z monitorů pravdivý zvuk. S monitorama na šířku místnosti.. To znamená že je mám jen posunou více doleva aby byli uprostřed stolu? (místnosti).

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Co tak procitam forum zacinam mit dalsi dilema a to s rozmerem prostoru. 1,8 x 4 a 2,8 strop je na rezii opravdu malo co? Myslim tech 1,8 sire. Pomuzou bassove pasti a dalsi akusticke prislusenstvi? Nebo je to pase..? Je orientace stolu spravne? Jestli by nemel byt stul s monitory spis u 4m zdi.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Je to malo. Jak uz jsem tu psal, mam 4,5x2,8x2,4 a na basy je to problém.

Urcite bych experimentoval s pozici monitoru a stolu. Jednak vzdalenost od zdi, tak i zkusit to otocit o 90stupnu, pokud by si nebyl schopen to rozjet rozumne v tomto rozlozeni.

matucha

Příspěvek od matucha »

Ta kratsi strana mistnosti je typictejsi umisteni, takze jses myslim dobre. Ale mel bys byt co nejsymetricnejsi, kvuli stereo obrazu. Kdyz jses bliz k jedny strane, tak odrazy z ty strany prichazej driv a stereoobraz prevazej na tu stranu a vubec to dela blbosti.

Mistnost mas malou... je to skoro neco jako "prenosovej vuz", kdyz mas nacpany studio do nakladaku nebo dodavky. Takze to samozrejme nejak de, ale idealni to neni.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Bohuzel ale jinou moznost nemam. A nakonec tam kde mel byt akusticky zaves bude akusticky sadrokarton a asi bez rockwollu protoze odhlucnit to do me mistnosti zas tolik nepotrebuju a navic bych zmensil ten 1,8 m. Budu teda muset resit hlavne basy jak jsem od vas obou pochopil. Takze basove pasti do vsech rohu od podlahy az ke stropu? Mam je spis koupit nebo zbastlit z rockwollu ? Je tady jeden navod na foru. Pak nejaky absorpční panely atd ? Klidne me doplnte zajima me to a nechci investovat naslepo. Jidiny s cim nic neudelam tak je ten rozmer prostoru, proto bych to rad vyresil tema akustickyma prvkama..

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Zmer to napred. Lepit to naslepo je blbost.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Kde najdu nějaké info o tom měření? Nejlépe v CZ. Kdysi jsem něco našel.. Nevim jestli to bylo přímo tady ale četl jsem že stačí levnější měřící mikrofon od behringru plus nějakej software.. Mikrofon postavim před monitory a soft mi ukáže který frekvence mi nejvíc lítaj ze spectra ale to si jen letmo vzpomínám..

Edit:
Myslim že tenhle..
http://www.audiotek.cz/behringer-ecm-8000-25809.html

matucha

Příspěvek od matucha »

No ja myslim, ze to mereni stejne neovlivno to co muzes udelat v ty mistnosti. Bez basovejch pasti je to blby rozhodne. Zadny obrovsky mnozstvi se jich tam stejne nevejde, takze nehrozi ani nahodou, ze by se to pretlumilo na basech ;).

Od podlahy ke stropu, ale rohy jsou i mezi stropem a zdi atd... to se da taky vyuzit.

Sadrokarton se vzduchovou mezerou bez rockwoolu rozhodne nedoporucuju, to je vec co ti bude rezonovat a je to taky nevyuziti prostoru. Do tech mezer stejne patri nejakej uplne ten nejlevnejsi, takze ani nic neusetris.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

No plánuju basové pasti u režie. Od stolu směrem ke stropu mi vychází 2ks pastí na jeden roh. Takže jestli mají být až od země tak necelé 3ks na jeden roh a poslední kus pasti zkrátit.
Jinak pod minitory bych dal určitě taky akustický podložky. Na zeď za LCD a monitory bych měl dát taky něco ne? Absorpční panely atd.. Pak samozřejmě na zadní stěnu za mými zády do rohů pasti stejným způsobem. Tam by šli taky absorpční panely kvůli odrazům z monitorů a zároveň bych ty panely dal i na postranní zdi. To bych dělal zrcátkovou metodou. Na podlahu koberec. Opravte mě jestli se v něčem pletu a doplňte..

A dá se postavit příčka vyloženě jen z jedné desky sádroše abych nepřišel o místo kterého už je takhle málo ? Jde mi jen o oddělení režie od obýváku.

Když jsem zkoušel vymodelovat ve 3DS maxu návrh dle reálných rozměrů, tak mi to vychází takhle. A to jsem se stolem celkem u zdi. Udělám víc návrhů až se mi na základě Vašich rad utvoří v hlavě ta správná myšlenka.. Obrázek

Edit:
Tady už jsem stůl posunul cca půl metru od zdi aby se vešli basový pasti až od země. Do horního rohu bych dal zbytky zkrácených pastí 2x 20cm. To samý na druhý straně místnosti.

Obrázek

biscuit

Příspěvek od biscuit »

uplne prvni vec - hraje ti to do bricha :-) doporucuju alespon 30 cm nahoru, ne-li vic. jinak to je uz docela slusna klaustrofobicka komurka teda, ale utulna. muzu se zeptat na to, co to je za matros ty "molitany"? dik.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Nejlepsi mas toto video jako zaklad:
Jinak basy budou problem... otazka je co dela za zanr a taky jaky ma bedny (dle fotky JBL).
V nekterych zanrech ty basy muzou byt min kriticky, nez v jinych.

Ale jinak mije zkusenost je ze vyplneni rohu velkejma basstrapama rozhodne nestaci... muzou ti tam vyjit tak blby mody odspoda, ze stejne budes resit pozici a kompromisy.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Dělám tak nějak všehochuť Rocku, metalu poslechněte něco z mého prvního CD který jsem dělal ve starym bytě v paneláku. Je tam toho víc na youtube.. Zatím vše plánuji není nic postavenýho. Tohle je jen návrh ve 3D než to začnu realizovat. JBl LSR 305 mám v plánu kupovat protože se mi zdaj jako dobrý monitory za tyhle prachy a 5" mi přijde minimum. 8" woofer o tom ani nepřemýšlím do takhle malýho prostoru. Takže monitory budou samozřejmě v úrovni uší.. To je jen chyba v narychlo dělanym navrhu :lol: Musí být ty pasti opravdu od země až ke stropu? Koukal jsem že je lidi měli zhruba 30 cm od země a dál ke stropu. Ale v mém případě je to asi jinak vzhledem k malým rozměrům místnosti..

V tuhle chvíli mam jen rozložený základní věci bez vybavení a snažím se vše naplánovat než začnu. Proto se obracim sem za váma všema.. Tam kde stojí ta bílá skříň, tak tam povede sádrokartonová deska jako oddělení obýváku od tohohle mého prostoru.
Obrázek

Vetší to být nemůže protože 180cm šíři hraničí vchodový dveře do obýváku. Takže šíře 180cm je dána od zdi k futru dveří. Stůl budu zkracovat. Je to dřevotříska ta odpadne jak popel z vajglu..
Obrázek

Toho 17" old school monitoru a genius bedniček si prosím nevšímejte. Všechno je provizorní. :lol:
To je tak když Vás vykradou a člověk musí začít od nuly..

HW budu nově pořizovat:
Zvukovka - Focusrite Saffire Pro 24
Monitory - JBL LSR 305
Tohle je prioritní. Ostatní HW později.

Jinak tady jsem koukal na akustický prvky a ceny mají podezřele slušný
http://www.nabytekmorava.cz/akusticke-peny/

Napsali mi tohle:
Dobrý den.
Pane Baier, jsme firma, která vyrábí nábytek (http://www.nabytekmorava.cz). Akustické pěny řežeme pro kamarády muzikanty (také hraju), jelikož mi vadí, že u nás v ČR jsou tyto pěny velmi předražené. Tyto samozhášivé akustické PUR pěny kupujeme u výrobce fa.Organika a ty potom řežeme a prodáváme. Díky tomu jsou tyto řezané díly téměř za poloviční ceny. Všechny pěny jsou ze samozhášivé PUR pěny CME2832, mají certifikát a vše nakoupíte s daňovým dokladem. Pěn máme stále dostatek skladem a každý týden řežeme další bloky.
S pozdravem
B.Hellebrand
tel.: 00420 731 184 212

biscuit

Příspěvek od biscuit »

kazdopadne moc dekuju za info o dalsi moznosti akustickyho reseni. prijde mi to zajimavy ;-)

ohledne 3d navrhu - dokonale me zmatla ta cubase na monitoru :-) bedny i keybord se zdaly byt tezce obskurni, ale nechtel jsem rypat moc :-)

ohledne pasti v rozich, osobne si myslim, ze nejdulezitejsi je v horizontalni rovine uroven tvyho ucha pri poslechu. kriticky jsou z myho laickyho pohledu i rohy mistnosti (mysleno to misto, kde se potkavaj tri steny).

Odpovědět