rockwool rockwool a zase rockwool
kdyz myslis, tak mysli, ale mej to podlozeny
vzduchova mezera ma tu funkci, ze funguje skoro tak efektivne jako by byl ten prostor materialem vyplnen cely... a uz je jedno jestli jde o molitan nebo kamennou vlnu
takze to znamena, ze kdyz budes mit 10cm rockwoolu pres 10cm mezery, tak se to bude chovat skoro jako bys mel 20cm rockwoolu... reseni je to ciste ekonomicky, protoze 20cm rockwoolu je precejen o neco ucinnejsi
ta tloustka matrose zvysuje ucinnost v pohlcovani nizsich frekvenci, takze tech 20cm bude pohlcovat i dvakrat delsi vlny
nekdo by moh namitnout, ze potom muze dat 1mm materialu pred 100m vzduchovou mezeru a pak ze to bude uzasny... nebude... rozumny jsou mezery o dvojnasobne tlousce nez tloustka absorbcniho matrose... tj treba 10cm rockwoolu a 20cm mezery
vzduchova mezera ma tu funkci, ze funguje skoro tak efektivne jako by byl ten prostor materialem vyplnen cely... a uz je jedno jestli jde o molitan nebo kamennou vlnu
takze to znamena, ze kdyz budes mit 10cm rockwoolu pres 10cm mezery, tak se to bude chovat skoro jako bys mel 20cm rockwoolu... reseni je to ciste ekonomicky, protoze 20cm rockwoolu je precejen o neco ucinnejsi
ta tloustka matrose zvysuje ucinnost v pohlcovani nizsich frekvenci, takze tech 20cm bude pohlcovat i dvakrat delsi vlny
nekdo by moh namitnout, ze potom muze dat 1mm materialu pred 100m vzduchovou mezeru a pak ze to bude uzasny... nebude... rozumny jsou mezery o dvojnasobne tlousce nez tloustka absorbcniho matrose... tj treba 10cm rockwoolu a 20cm mezery
10cm mezera
já mam za to, že ta vzduchová mezera má takovej účinek, že co projde rockwoolem, narazí na prostor vyplněnej jinym materiálem - vzduchem (jiná vlnová délka), což ho zase tak nějak utlumí a pak se odrazí o zeď a rockwool pohltí i to. ale asi sem to teda chápal špatně.
Ok, procetl jsem to, dik za rady.
2 Matucha:
Ten panel, co mas na obrazku, ten se dava predpokladam na zed do horizontalni polohy, nebo ne?
Nemate nekdo prosim obrazek rohove basove pasti? Jde mi napr. o to, jstli ma jit od podlahy az do stropu, nebo je umistena jen v urcite vysce. No a je to rovnostranny trojuhelnik?
2 Matucha:
Ten panel, co mas na obrazku, ten se dava predpokladam na zed do horizontalni polohy, nebo ne?
Nemate nekdo prosim obrazek rohove basove pasti? Jde mi napr. o to, jstli ma jit od podlahy az do stropu, nebo je umistena jen v urcite vysce. No a je to rovnostranny trojuhelnik?
No hele, profi řešení...
sololit a ...minerální vlákno...
Akorát, že 53mm tl. sebere spíš středy.
Myslel sem, že by todle nebylo špatný vyrobit na strop.
Akorát, že 53mm tl. sebere spíš středy.
Myslel sem, že by todle nebylo špatný vyrobit na strop.
http://www.electrozone.cz/viewtopic.php ... hlight=diyupman píše:Nemate nekdo prosim obrazek rohove basove pasti? Jde mi napr. o to, jstli ma jit od podlahy az do stropu, nebo je umistena jen v urcite vysce. No a je to rovnostranny trojuhelnik?
Nekdo tu psal, ze Orsil jde take v pohode pouzit.upman píše:to jo - s preklizkou pres. Ted sem volal do stavebnin a nabizeji mi misto rockwoolu vyrobce orsil - je to totez? Asi tezko co se tyce zvuku, co?
Proste by to mela byt kamenna vata kvuli pozarni odolnosti a struktura by mela vypadat podobne jako u toho Rockwoolu. Diky te strukture je to lehke, ale pritom je tam dosta "masa" na to, aby se v tom ztratily hlavne basy, ktere bez "masy" materialu neutlumis. Na stredy a vysky ti postaci i koberec.
Jasne, pod piano strcim hunaty koberec jeste dneska a vyzkousim to. No a na stavbe mi zbyla min. vata, ale je to zateplovaci do strech, nejsou to desky, to je asi blbost, co?
Kazdopadne musim udelat 1x trojuhelnikovou past do rohu hned u piana, druhou vrazim presne naproti, za zada. Dalsi pohlcovace na zed, budu ale muset nejdriv spocitat, kolik matrose presne to bude chtit....
Kazdopadne musim udelat 1x trojuhelnikovou past do rohu hned u piana, druhou vrazim presne naproti, za zada. Dalsi pohlcovace na zed, budu ale muset nejdriv spocitat, kolik matrose presne to bude chtit....
bude to fungovat ovela efektivnejsie, nie skoro rovnako... na fazovom rozhrani sa cast nepriamociareho vlnenia odrazi, cize sa vrati do rockwoolu. vrstvenie materialov je zakladny sposob ako zvysit ucinnost izolacie pri rovnakych materialovych nakladoch. podstatne je aby ta medzera bola po obvode utesnena, inak funguje neucinnematucha píše:kdyz myslis, tak mysli, ale mej to podlozeny
ja viem tak, ze HD su tvrde dosky a ND su makke. HD ma vyrazne horsiu pohltivost pod 250Hz, takze na basove pasce jedine ND. HD su dobre na tie zavesne "obrazky" pre pohltenie stredov.Tudy píše:Vašku, tak jaký je v nich teda rozdíl?
http://www.rockwool.cz/sw2836.asp